Vágólapra másolva!
Bár a Steaua Bucuresti 2-0-ra nyert az Újpest ellen az Európa-liga selejtezőjében, a meccsre nem elsősorban a pályán történtek miatt irányult a figyelem, hanem mert a román szurkolótábor ocsmány transzparenssel üzent a magyaroknak, akik ezt nehezen viselték, de tettlegességre nem került sor. Az újpesti visszavágó előtt persze a lilák is készülnek valamivel, a rendőrök pedig ígérik, ügyelnek majd a rendre és vigyáznak a vendégek biztonságára. Az Európai Labdarúgó Szövetség, amely a szurkolók bukaresti viselkedése miatt eljárást indított az újpestiek ellen, is kiemelt figyelmet fordít a találkozóra, és komoly büntetéseket helyez kilátásba, ha balhé lesz.

A Steaua Bucuresti labdarúgócsapata nem szervez semmiféle utazást a klub költségén a csapat szurkolói számára, akik Budapestre utaznak az Újpest elleni, csütörtöki Európa Liga-selejtezőre - mondta Catalin Fainisi, a klub sajtófőnöke.

Fainisi elmondta, a klub részéről csak annyit vállaltak, hogy a helyszínen nyújtsanak segítséget a rendfenntartásban.

Valeriu Argaseala, a Steaua elnöke a Mediafax román hírügynökségnek adott nyilatkozatában biztosította a közvéleményt: annak a hétszáz szurkolónak, aki előre megvette a jegyét a meccsre, "nem lesz problémája a magyar szurkolókkal" a visszavágón.

Bogdan Stelea, a román válogatott kapusedzője ugyanakkor a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: szerinte elképzelhető, hogy a román szurkolóknak problémáik lesznek. "Ha emlékezetem nem csal, az utolsó meccsen, amelyen a nemzeti válogatottal ott játszottam, a rendfenntartók nem végezték túlságosan jól a dolgukat, hagyták, hogy a magyar szurkolók a román szurkolók közelébe kerüljenek, ez pedig nincs rendjén".

A román lapok féltik a Steaua-híveket, a Gazeta Sporturilor egyik blogjában kifejezetten felhívják a figyelmet arra, akik Budapestre indulnak, legyenek mindenre felkészülve.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy ne legyen szurkolói rendbontás a mérkőzés előtt, a stadionban vagy a meccs után, és ha kell, határozottan fellép a rendbontókkal szemben.

A BRFK kiemelten biztosítja a labdarúgó mérkőzést, mind a stadionon belül, mind pedig a stadion környékén. A rendőrség közleménye szerint a Steaua Bucuresti csapat vezetése arról tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy mintegy 800 román szurkoló fogja a mérkőzést megtekinteni Budapesten.

"A magyar hatóságok a szervezetten érkező szurkolókat nagy erőkkel kísérni fogják egészen a Szusza Ferenc-stadionig, majd a mérkőzés végén a hazaútjukat is biztosítják" - írták. Hozzátették: a román csapattal érkeznek Magyarországra a román csendőrség tagjai is, akik - mint minden nemzetközi mérkőzés során - összekötői feladatokat fognak ellátni, feladatuk kapcsolatot tartani a magyar rendvédelmi szervekkel, illetve a Steaua szurkolókkal.

A közlemény szerint a BRFK együttműködik a román csendőrséggel, illetve napi kapcsolatot tart az Újpest biztonsági szolgálatával, akik teljes együttműködésükről biztosították a rendőröket. A mérkőzést megelőző órákban már forgalomkorlátozási intézkedésekre kell számítani Újpesten a stadion környékén, ennek részeként csütörtökön 12 órától éjfélig lezárják a Megyeri utat teljes szélességben a Váci út és a Fóti út között.

A Steaua szurkolói a múlt heti mérkőzés közben az egyik lelátón kifeszítettek egy magyarokat gyalázó transzparenst. Az eset és más a mérkőzés alatt történt rendbontások miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is vizsgálatot indított. Bár a legnagyobb visszhangot a román transzparens váltotta ki, az UEFA fegyelmi bizottsága eljárást indított az Újpest FC-vel szemben, az együttes szurkolóinak viselkedése miatt a bukaresti meccsen.

McStay azt ígéri, befűtenek majd a románoknak:


A szervezet illetékes bizottsága - amely az említett összecsapás kapcsán a román klub ellen is eljárást indított - várhatóan csütörtökön dönt az ügyben. Az UEFA minden bizonnyal kiemelt figyelemmel kezeli a két csapat csütörtöki visszavágóját a Szusza Ferenc-stadionban, és szigorú szankciókat helyezett kilátásba fegyelmi vétségek esetén.

Az Újpest FC éppen ezért arra kéri a szurkolókat, hogy ne hozzanak magukkal transzparenst - olyat sem, amelyet a magyar jogszabályok engedélyeznek, de félreértésre adhatnak okot -, tartózkodjanak bármiféle sértő, rasszista, antiszemita megnyilvánulástól, és a mérkőzésen kizárólag sportszerűen biztassák csapatukat.

A visszavágóval kapcsolatban William McStay, az Újpest vezetőedzője azt mondta, a Bukarestben mutatottnál jobb helyzetkihasználás kell ahhoz, hogy legyen esély a továbbjutás kiharcolására, Cristiano Bergodi, a Steaua trénere ugyanakkor úgy véli, csapata minden eshetőségre felkészült.

"Az első meccsen tapasztaltuk, hogy milyen erős valójában a Steaua. Tudjuk, hogy Bajnokok Ligája szintű kerete van, s hogy szeretne visszakapaszkodni a csúcsra" - mondta McStay.

Forrás: [origo]

Willie McStay (középen) jobb helyzetkihasználást vár a visszavágón

"Sokat készültünk a párharcra, Bukarestben azt kaptuk, amit vártunk. Reméltük, hogy sikerül elcsendesítenünk a szurkolókat, s a mérkőzés egyes periódusaiban ezt el is értük. Most éppen az ellenkezőjére lesz szükség, arra, hogy tűzbe hozzuk az egész stadiont, s valódi hangorkánt teremtsen a közönségünk. A múlt heti találkozó előtt azt mondták nekem, hogy roppant kemény lesz, most én üzenem, hogy Újpesten még nehezebb dolga lesz a Steauának. Ezzel együtt jobban kell koncentrálnunk, nem követhetünk el olyan hibákat, mint legutóbb. Öt helyzetünk volt, abból kettő-három nagyobb lehetőség. Csütörtökön remélhetőleg több helyzetünk lesz, melyekből legalább kettőt értékesíteni kellene."

Cristiano Bergodi válaszaiból az derült ki, hogy mindenre felkészültek, ugyanakkor a tréner szerint a párharc még nem dőlt el. "Előnyben vagyunk, de a futballban bármi megtörténhet. Ezzel együtt mind szakmailag, mind lelkileg felkészültünk a holnapi találkozóra."

Bergodi csapata várható taktikájáról nem akart sokat elárulni. "A saját játékunkat kell játszanunk, azonban semmiképp nem vagyok a bunkerfutball híve. Számítunk rá, hogy az Újpest többet fog támadni, mint egy hete" - tette hozzá.

A szakember kérdésre válaszolva közölte, neki személy szerint nem tetszett, hogy Bukarestben a hazai szurkolók egy csoportja magyarokat gyalázó transzparenst feszített ki, egyúttal hozzátette, reméli, csütörtökön csak futballról lesz szó. A legfrissebb hírek szerint 7000 jegy már elfogyott hazai oldalon, úgyhogy a szurkolókon nem fog múlni az Újpest továbbjutása.

Az Újpest várható kezdőcsapata: Balajcza - Vermes, Vaskó, Lambulic, Pollák - Simek, Sándor Gy., Stokes, Tisza - Kabát, Rajczi.