Vágólapra másolva!
A hétvégi világbajnoki selejtezők közül a Svédország-Dánia összecsapás számít a legpatinásabbnak: a két szomszédvár számára ez lesz a 101. egymás elleni mérkőzés. A svéd-dán futballcsata azonban ezzel nincs dobogón a hivatalos válogatott mérkőzések örökranglistáján - de ezen kívül csak öt olyan párosítást találunk, amelyben száznál több meccsre került sor. A hétvégén még 14 európai selejtezőre (és teljes dél-amerikai és ázsiai körre) is sor kerül, amelyen a holland, az ausztrál és a japán válogatott is bebiztosíthatja vb-részvételét.

A svéd és a dán nemzeti tizenegy 1913-ban találkozott először egymással, az összecsapás meglehetősen egyoldalú küzdelmet hozott, hiszen Dánia 8-0-ra diadalmaskodott Koppenhágában.

Öt hónappal később a svédek otthon fogadták a szomszédot, és még rosszabbul jártak, hiszen Dánia akkor 13-0-ra nyert. A svédek fejlődése ezt követően már nyilvánvaló volt, elvégre a következő három meccset Dánia csupán 2-0-ra hozta, 1916-ban pedig már Svédország győzött 3-0-ra.

A két csapat innentől kezdve egészen 1982-ig (!) minden évben játszott egymással legalább egy barátságos találkozót, és a párharc később is gyakori volt: 1983 és 1986 kivételével 1915 és 1992 között minden évben sor került Svédország-Dánia (vagy Dánia-Svédország, a helyszíntől függően) összecsapásra.

A 2000-es években aztán mintha elfeledkezett volna egymásról a két ország futballszövetsége, de az UEFA, illetve a FIFA a segítségükre sietett, hiszen Svédország és Dánia a 2008-es Európa-bajnokság selejtezőin is egy csoportba került, és most a vb kvalifikációs sorozatában is összesorsolták őket.

A svéd nemzeti tizenegy számára azonban nem a dán csapat az, amellyel a legtöbbször találkozott - pedig a két válogatottnak a szombati lesz a 101. mérkőzése. A háromkoronások ugyanis egy másik skandináv országgal még több alkalommal játszottak: Norvégia ellen már 104 alkalommal futottak ki a pályára. Mindez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy első meccsüket még 1908-ban játszottak, és ez mind a svéd, mind a norvég labdarúgás történetének első válogatott találkozója volt!

A két ország futballjának vezetői innentől kezdve valószínűleg beírták a naptárukba az egymás elleni meccset, mert a második világháború időszakát leszámítva egészen 1978-ig minden évben sor került legalább egy, de inkább több skandináv derbire a két csapat között - négy alkalommal Finnországban. Ennél egzotikusabb helyeken is játszott barátságos találkozót egymással a két csapat: 2000-ben a spanyolországi La Mangában, 2004-ben pedig Hongkongban mérték össze az erejüket.