Vágólapra másolva!

A nagy testvér árnyékában

A legnagyobb sztárok nevei nem csak a futballszurkolók számára ismertek: ha valaki Cantona, Baggio, Eto'o, Seedorf vagy éppen Giggs nevét hallja, akkor legalább annyit alighanem beugrik, hogy egy híres futballistáról van szó. Ezek a nevek azonban nem csak világklasszisokat takarnak: megesik, hogy egy kiváló labdarúgó testvére is játszik, igaz, nem ugyanazon a szinten.

Az újpesti szurkolók 1993-ban valószínűleg alig hittek a fülüknek, amikor meghallották, hogy a magyar élvonalban a kiesés ellen küzdő csapatuk leigazolta a francia Cantonát. A hír azonban igaz volt, még ha nem is teljesen úgy, ahogyan azt sokan szerették volna: a lila-fehérek ugyanis nem a Manchester United klasszisát, a sokszoros válogatott Ericet szerződtették, hanem az öccsét, Joel Cantonát.

A bátyjával ellentétben nem támadót, hanem középhátvédet játszó "kis Cantona" pályafutását az Olympique Marseille-ben kezdte, majd ezt követően alacsonyabb osztályú gárdákban szerepelt: megfordult a Meaux-ban, az Angers-ban és a La Rochelle-ben is.

A magyar bajnokságból persze egyáltalán nem lógott ki, sőt, kifejezetten jó teljesítményt nyújtott abban a fél évben, amíg a lila-fehérek mezét viselte. Később próbálkozott még az angol Stockport Countynál, sőt, amikor az OM a másodosztályban szerepelt, játszott is a marseille-iek első csapatában - de tudása és tehetsége messze elmaradt Ericétől.

A Baggio név az 1990-es években meglehetősen elterjedt volt az olasz futballban: Dino és Roberto is sztárklubokban játszottak, azonban csak névrokonnak számítottak. Az 1994-ben aranylabdát nyert Robertónak az öccse, Eddy is futballozott - azonban a Serie A-ig soha nem jutott el. Pedig fiatalon hasonlóan nagy tehetségnek tartották, 1991-ben az U17-es válogatottal ott volt a korosztályos világbajnokságon, felnőttként viszont csak alacsonyabb osztályú együttesekben szerepelt.

Igaz, ott rendkívül gólerősen: az 1999-2000-es idényben például a harmadik vonalban 22 alkalommal talált be az Ascoli színeiben, két évvel később pedig a Cataniában ért el 18 találatot, szintén a Serie C1-ban. De játszott még a Palazzolóban, a Pratóban, a Giorgionéban, az Anconában, a Salernitanában, a Vicenzában, a Speziában, a Pisában és a Portogruaróban is - sőt, még mindig aktív, jelenleg a negyedosztályú Sangiovannese futballistája.


A Manchester United szurkolói az amerikai Glazer-család szerepvállalása ellen tiltakozva alapították meg saját klubjukat, az FC Unitedet, amelynek színeiben a 2006-2007-es idényben Giggs is szerepelt. Na nem a Vörös Ördögök walesi világklasszisa, Ryan, hanem az öccse, Rhodri, aki szintén próbálkozott a labdarúgással - minimális sikerrel.

Az idén a Premier League legjobbjának megválasztott futballistánál négy évvel fiatalabb Rhodri tizenévesen inkább Jones néven játszott, csak hogy elkerülje a felhajtást, azonban a Torquay Unitednél nem kapott szerződést. Később járt próbajátékon a skót Heartsnál és Livingstonnál, utóbbiban játszott is fél évig, de ezután feladta futballista-karrierjét, és ingatlanügynökként dolgozott.

2000-ben tért vissza a pályára, a walesi bajnokságban szereplő Bangor Citynél, játszott az Aberystwyth Town együttesében is, majd angol amatőr csapatoknál focizott: klubjai között említhetjük a Salford Cityt, a Kidsgrove Atleticet, a Bacup Borough-t és a Mossleyt - utóbbinál 2005-ban a szezon játékosa lett. Ezután jött a manchesterieknél eltöltött idény, de ott sem maradt sokáig. A tehetsége állítólag meglett volna ahhoz, hogy profi focista legyen, azonban a fegyelem hiányzott belőle.


A Chelsea védőjének, John Terrynek az öccse viszont legalább a profi szintig eljutott - Paul Terry a Charlton Athleticnél, illetve a Millwall-nál volt ifista, felnőttként azonban már "csak" a Dagenham & Redbridge kínált neki szerződést. Az amatőr és a profi státusz között ingázó együttesnél négy évet töltött el, majd a már valamivel (de nem sokkal) komolyabb gárdának számító Yeovil Town vette meg. Innen 2007 nyarán igazolt a Leyton Orienthez, amellyel két idényt lehúzott a harmadosztályban - azonban májusban szerződése lejártával elengedték a klubtól, így jelenleg nincs csapata.

A Seedorf családban sem csak Clarence az egyetlen futballista: öccse, Chedric szintén az Ajax-akadémián ismerkedett meg a sportág alapjaival, de édesapja (és egyben ügynöke), Johann Seedorf 1999-ben összekülönbözött az amszterdamiak vezetőségével. Chedric ezután követte a bátyját, és így játszott a Real Madrid, majd az Internazionale utánpótlásában is, majd 2001-ben hazatért a NAC Bredába - de itt két év alatt csak három bajnokin szerepelt.

Forrás: Getty Images

Chedric Seedorf egy gálameccsen Michael Ballack ellen is játszhatott

Ezután két évre abba is hagyta a játékot, majd ismét a tesó segített neki: 2005-ben az olasz negyedosztályú Legnano igazolta le, ahol az a Marco Simone volt az elnök, aki játékosként az AC Milanban focizott, és jól ismerte a Seedorf családot. Chedric azonban nem bizonyult elég jó játékosnak, pedig később próbálkozott a Pizzighettonénál, a Savioe 74-nél, a belga KV Oostendénél, a holland Cambuur Leeuwardennél és HFC Haarlemnél is - mindhiába.

Egy másik milánói klasszis, Kaká öccse valamivel tehetségesebbnek bizonyult, mert Rodrigo Izecson dos Santos Leite, azaz művésznevén Digao még a Serie A-ban is bemutatkozhatott a piros-feketéknél - de aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy ez elsősorban bátyja személyének volt köszönhető.

A 194 centiméter magasra nőtt középhátvéd alacsonyabb szinten azért jól megállta a helyét, amikor a Milan kölcsönadta őt a másodosztályú Rimininek, rendszeresen játéklehetőséget kapott. A belga pontvadászat azonban már túl erős volt neki: a nemrég véget ért idényben a Standard Liege csapatában csak egyszer küldték pályára.

Forrás: AFP

Digao bátyjával ellentétben nem a támadásban erős, hanem azok elhárításban

Didier Drogba két öccse közül az egyikből akár még hasonló klasszis lehet: a jelenleg mindössze 16 éves Freddy Drogba a Le Mans korosztályos gárdájában játszik. A középső Drogba-fiú, Joel azonban nem futott be nagy karriert: két bajnokin szerepelt a Metzben még a 2006-2007-es idényben a Ligue 2-ben, és rövid ideig megfordult az ukrán Metallurh Donecknél is - azonban hiába járt próbajátékon például a St. Paulinál, az Arminia Bielefeldnél, a Dinamo Zagrebnél de még az Újpest FC-nél is, szerződést sehol sem ajánlottak neki.

Az FC Barcelona kameruni klasszisának, Samuel Eto'ónak két öccse is futballal próbálkozik. David Eto'o még csak 21 esztendős, de már számtalan klubja volt: bátyjához hasonlóan az RCD Mallorcánál kezdte, majd francia alacsonyabb osztályú gárdák következtek (Sedan, Meyrin, Créteil), ő is eltöltött egy rövid időt a Metalurh Donecknél, majd Görögországban kötött ki.

Az Arisz Szalonikinél alighanem úgy hitték, hogy ilyen névvel nem lehet olyan rossz futballista, de csalódniuk kellett - kölcsön is adták a másodosztályú Ilisziakosznak. David tavaly nyáron visszatért Spanyolországba, a negyedosztályú Reus Deportiuhoz - így legalább közel van bátyjához, hiszen Reus Katalóniában található. A legkisebb Eto'o, Etienne még csak 20 esztendős, és hivatalosan a Mallorca futballistája, de a baleáriaknál egyelőre még csak a tartalékok között játszott.

www.global-soccer.eu