Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona idei BL-sikerével köszönhetően a katalánok francia labdarúgója, Thierry Henry egy exkluzív klub tagja lett. A támadó immár világ- és Európa-bajnoknak és BL-győztesnek mondhatja magát, amit rajta kívül eddig csak 14 játékos ért el. A jövő nyári világbajnokságon viszont újabb futballisták követhetik.

Amikor Henry 2007 nyarán elhagyta az Arsenalt a Barca kedvéért, nem tagadta, klubváltásában fontos szerepe volt annak, hogy szeretné elhódítani a Bajnokok Ligáját. Számítása végül bejött, hiszen két évvel Barcelonába igazolása után sikerült diadalmaskodnia a BL-ben, ami egyben azt jelenti, hogy a sportág legfontosabb trófeái közül három is a birtokában van: immár BL-győztes, világ- és Európa-bajnok - ez a "mesterhármas" pedig alig több mint egy csapatra való futballistának sikerült a sportág történetében.

Az utóbbi időszakban erre a triplázásra a francia játékosoknak volt lehetőségük, hiszen a Les Bleus 1998-ban megnyerte a világ-, majd két évvel később az Európa-bajnokságot. Mindkét tornán 18-an szerepeltek, közülük hétnek ez össze is jött. Sőt, akadt, aki már a 2000-es kontinensviadal megnyerésekor ehhez az exkluzív klubhoz tartozott, hiszen már korábban megnyerte a legrangosabb európai klubviadalt.

Fabien Barthez és Didier Deschamps még 1993-ban az Olympique Marseille-jel (majd utóbbi 1996-ban a Juventusszal is), Marcel Desailly 1994-ben az AC Milannal, Christian Karembeu pedig 1998-ban a Real Madriddal hódította el a BL-trófeát.

Bixente Lizarazu egy évvel az Európa-bajnokság után csatlakozott hozzájuk, ő 2001-ben a Bayern Münchennel diadalmaskodott a BL-ben, majd újabb egy esztendő elteltével Zinédine Zidane-nak is sikerült ez - a középpályás korábban a Juventusszal két döntőt is elbukott, de 2002-ben fantasztikus góllal járult hozzá a Real Madrid végső győzelméhez.

A 2006-os döntőn Robert Pires és Thierry Henry is beállhatott volna a sorba, de akkor az Arsenallal elveszítették az FC Barcelona elleni finálét - Henrynak most éppen a katalánokkal sikerült javítania.

A hét francia futballistán kívül nyolc német mondhatja még el magáról, hogy karrierje során vébét, Eb-t és BL-t (illetve BEK-et) nyert. Hatan az 1990-es vb-, illetve az 1996-os Eb-győztes Nationalelfnek is tagjai voltak - de közülük csak hárman tudtak diadalmaskodni a legrangosabb európai kupában.

Mindhárman a Borussia Dortmund 1997-es sikeréből vették ki a részüket: Andreas Möller, Stefan Reuter és Jürgen Kohler is pályára lépett a Juventus elleni müncheni fináléban. A másik három világ- és Európa-bajnok ugyanezt nem élhette át: Thomas Hässler, Jürgen Klinsmann és Andreas Köpke még csak a döntőig sem jutott el.

Lothar Matthäus viszont igen: a klasszis még tinédzserként nyert Eb-t 1980-ban, tíz évvel később világbajnoki címre vezette a német válogatottat, azonban a legrangosabb európai kupában nem sikerült aranyat nyernie. Az 1999-es BL-döntőben csak pár perc hiányzott neki a diadalhoz, azonban a Manchester United fordítani tudott a Bayern München ellen - amit a már lecserélt Lothar a kispadról nézett végig...

Az 1970-es évek legendás nyugatnémet válogatottjából 14-en is elmondhatták magukról, hogy tagjai voltak az 1972-ben Európa-bajnokságot, majd két évvel később világbajnokságot nyert csapatnak - de közülük "csak" öten nyertek BEK-et is. Természetesen mindannyian a Bayern Münchennel hódították el a trófeát: Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Hans-Georg Schwarzenbeck, Gerd Müller és Uli Hoeness egyaránt háromszor végzett az élen a legrangosabb európai kupában, így ők számítanak a műfaj királyainak.

A 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon viszont adott a lehetőség néhány labdarúgó számára, hogy ők is beálljanak a sorba. Amennyiben a spanyol válogatott nyerné meg a tornát, úgy négy futballista is hasonló dicsőséglistával rendelkezne, hiszen a tavaly Európa-bajnokságot nyert hispán válogatott keretéből négyen már elhódították a BL-t. Iker Casillas a Real Madriddal, Carles Puyol, Andrés Iniesta és Xavi pedig az FC Barcelonával nyerte meg a Bajnokok Ligáját, így a triplázáshoz már csak a vb-cím hiányzik.

www.global-soccer.eu