Vágólapra másolva!

Hat válogatott már kijutott a focivébére

A házigazda Dél-afrikai Köztársaság és a már korábban kvalifikált négy csapat után szerdán a Koreai NDK révén újabb válogatott biztosította részvételét a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra.

Európából Hollandia, míg az ázsiai kvalifikációs csoportból Ausztrália, Japán, a Koreai Köztársaság és a Koreai NDK nemzeti együttese harcolta ki a részvétel jogát. A vb-n 32 együttes lép pályára.

A 2010-es labdarúgó-vb eddigi biztos résztvevői: Dél-afrikai Köztársaság (rendező jogán), Japán, Ausztrália, Koreai Köztársaság, Hollandia, Koreai NDK.

Szerdán Bahrein hazai pályán legyőzte Üzbegisztánt az ázsiai világbajnoki selejtezők utolsó fordulójában, ezzel harmadik lett, s így rájátszásban folytathatja a küzdelmet a vb-részvételért. (Ebben az ötösben már korábban eldőlt, hogy az automatikus indulást érő első két helyen Ausztrália és Japán végez, míg ezen a találkozón dőlt el a rájátszásba kerülő gárda kiléte, a vendégek csak győzelemmel előzhették volna meg Bahreint.

A másik csoportból a dél- és az észak-koreaiak kvalifikálták magukat az eseményre. A Koreai NDK gól nélküli döntetlent ért el Szaúd-Arábiában, s történetük során másodszor jutottak ki a vb-re. A mostani döntetlennel ugyanannyi pontot szereztek, mint Szaúd-Arábia, de jobb az egymás elleni eredményük, mivel hazai pályán 1-0-ra győztek. Az arab csapatnak ezért nyernie kellett volna, hogy megszerezze a második helyet, így viszont harmadik lett, azaz Bahreinnel találkozik a rájátszásban, s a párharc győztese Új-Zélanddal küzd meg a kvalifikációért.

Eredmény, vb-selejtezők, Ázsia:
A csoport:
Bahrein - Üzbegisztán 1-0 (0-0)
Ausztrália - Japán 2-1 (0-1)

A csoport végeredménye:
1. (és vb-résztvevő) Ausztrália 20 pont
2. (és vb-résztvevő) Japán 15
3. (és rájátszásba jutott) Bahrein 10
4. Katar 6
5. Üzbegisztán 4

B csoport:
Szaúd-Arábia - Koreai NDK 0-0
Koreai Köztársaság - Irán 1-1 (0-0)

A csoport végeredménye:
1. (és vb-résztvevő) Koreai Köztársaság 16 pont
2. (és vb-résztvevő) Koreai NDK 12
3. (és rájátszásba jutott) Szaúd-Arábia 12
4. Irán 11
5. Egyesült Arab Emírségek 1