Vágólapra másolva!
Egy átlagos futballszurkoló véleményét kikérve arról, hogy melyik topliga számít a leglátványosabbnak, alighanem azt a választ kapnánk, a Premier League. A mérkőzések intenzitására ez akár igaz is lehet, de annyi bizonyos, hogy a 2008-2009-es idényben bizony jelentősen csökkent a gólok száma az angol élvonalban: ha a mérkőzésenkénti átlagot nézzük, akkor csak a franciáknál volt kevesebb találat, de gól nélküli döntetlenből a Premier League-ben akadt több.

A Manchester United az utolsó előtti fordulóban, az Arsenal elleni rangadón biztosította be a bajnoki címét ebben a szezonban. A találkozón a manchesterieknek csak egy pontra volt szükségük ahhoz, hogy matematikailag is biztos legyen az aranyérmük - és a végeredmény 0-0 lett.

Ez volt a szezon 41. gól nélküli döntetlenje az angol élvonalban, és az utolsó kör még egy ilyen találkozót hozott - a bajnokságban így összesen 42 góltalan mérkőzést játszottak. Ez nagyon sok az előző szezonhoz képest, hiszen a 2007-2008-as bajnokságban mindössze 26 olyan találkozóra került sor a Premier League-ben, ahol a nézők nem láttak gólt!

A gól nélküli döntetlenek számának növekedése már csak azért is aggaszó az angol labdarúgás szerelmesei számára, mert a többi topligában a tendencia éppen ellentétes. Még a rangos európai bajnokságok közül a legkevésbé "gólképes" francia pontvadászatban is kevesebb olyan meccset rendeztek, ahol nem született találat: a Ligue 1-ben 40 alkalommal nem rezdült egyik háló sem.

A franciáknál egyébként sokkal kevesebb gól született: a Premier League-hez hasonlóan 20 csapatos a bajnokság, vagyis az idény során 380 összecsapást rendeznek, ám ezeken csak 858 gól született, ami mérkőzésenkénti 2,25-ös átlagnak felel meg. Angliában ezzel szemben ugyanennyi találkozón 942-szer zördültek meg a hálók (találkozónként 2,48 gól), és a 42 0-0-s meccs mellett két olyan is akadt, ahol 4-4 volt a végeredmény, ezen kívül játszottak két 4-3-at és egy 5-2-t is. (Tavaly 1002 gól született a szigetország élvonalában, vagyis a nemrég véget ért szezonban pontosan 60-nal csökkent ez a mutató.)

Míg Franciaországban és Angliában csökkent a gólok száma, addig a másik három topligában éppen ellenkező folyamat megy végbe. Az általában unalmasnak és defenzívnek tartott olasz ligában például 18-cal több gól született: míg az előző szezonban 970 alkalommal zördültek meg a hálók, addig a 2008-2009-es bajnokságban 988 gólt értek el a csapatok, és mindössze 17 olyan 90 perc akadt, ahol a szurkolók nem láttak találatot. Tény, hogy Olaszországban csak egy olyan meccs akadt, ahol nyolc gólt született (egy 6-2-es eredményt regisztrálhattak, azt is az utolsó fordulóban), de négy mérkőzésen is hétszer került a hálókba a labda.

Spanyolországban még látványosabb volt a gólok számának emelkedése, ami természetesen nagy részben a Barcelona parádés idényének köszönhető. Míg az előző szezonban a Primera Divisiónban 1021 gólt értek el a csapatok, addig a most véget ért bajnokságban 1101 találat született - ami mérkőzésenkénti 2,89-es átlagot jelent.

Ugyan itt is született 17 0-0-s végeredmény, viszont négy olyan összecsapást is láthattak, ahol gól után nyolcszor mehettek a csapatok a középkezdéshez (ilyen volt például a madridi El Clásico is, ahol a Barca 6-2-re verte a Realt), és további tíz meccsen hétszer rezdültek a hálók.

A spanyol bajnokság ezzel a gólmennyiséggel már majdnem beérte a Bundesligát, ám a német élvonal továbbra is megtartotta magának a leglátványosabb topliga címét - legalábbis ami a gólok számát illeti.

Az előző idényben 306 bajnokin 860 találat született, és ezzel az átlaggal a liga most lemaradt volna a Primera División mögött, ám a német klubok még egy lapáttal rátettek. Ezúttal ugyanis 894 gólt szereztek, és ez mérkőzésenkénti 2,92-es gólátlagot jelent. Ugyan akadt 19 góltalan párharc is, ám ebben a szezonban a topligákban egyedül itt fordult elő, hogy egy meccsen kilenc gól született: a Werder Bremen 5-4-re győzte le a Hoffenheimet. Nyolcgólos meccsből csupán egy volt, de a találkozók közel egyharmadán legalább négy gólt láthatott a közönség.

www.global-soccer.eu