Vágólapra másolva!
A helyi sajtó az utóbbi években a bundázás melegágyaként emlegeti a román labdarúgó-bajnokságot, az esetek felderítésére külön korrupcióellenes ügyészséget is létrehoztak, ez azonban még egyetlen ügyet sem tudott felgöngyölíteni. A sort a másodosztályból kiesett ACU Arad nyithatja, amelyen az egykoron Újpesten és a Ferencvárosban is megfordult válogatott játékos, Sorin Cigan próbált meg törvénytelen eszközökkel segíteni, a vesztegetési kísérlet eredményeképpen azonban előzetes letartóztatásba helyezték. Miután mindenki ellene vallott, csoda lenne, ha megúszná a börtönt.

A másfél hete véget ért román másodosztályú bajnokság utolsó fordulója komoly izgalmakat tartogatott. Az addigra eldőlt, hogy a Campia Turzii és a Targoviste biztos kieső lesz, az Universitatea Cluj, az ACU Arad és a CFR Timisoara azonban még reménykedett, hogy elkerüli a kiesést jelentő 15. és 16. helyet.

Hogy a bundázásról szóló híreknek lehetett valóságtartalma, azt Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan is tudhatta, hiszen az Arad elleni meccs előtt meglátogatta csapata, az FC Bihor játékosait, s becsületes játékra kérte őket az Arad ellen.

A játékosok megsértődtek, ám a mérkőzés végül 1-1-es döntetlennel ért véget, s miután a temesváriak hazai pályán kaptak ki a Minerul Lupenitől, a kolozsvári egyetemisták pedig 3-0-ra verték a Campia Turziit, a győzelemmel együtt a bennmaradást is kiharcolták.

A történet azonban ezzel nem ért véget, mert kiderült, az aradi vezetők valóban megkörnyékezték a nagyváradiakat, s 30 ezer eurót ajánlottak a győzelemért cserébe. A vendégek jelentették az esetet az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA), amely kihallgatta az aradi klub elnökasszonyát, Gheorghita Onut, illetve Sorin Cigant.

A meghallgatás végén a váradi ügyészség kérte Cigan 29 napra szóló letartóztatását, míg bűntársa, Onu ellen "befolyás megvásárlásának" vádjával büntetőeljárást kezdeményezett. Cigan elvezetésekor kijelentette, semmi sem igaz abból, amit a nyakába akarnak varrni.

Cigan nem spórolt az eurókkal

De mi történt valójában?

A romániai Pro Sport információja szerint Cigan a mérkőzés szünetében bement a nagyváradi öltözőbe, és pénzt ajánlott, hogy a vendégek veszítsék el a mérkőzést.

"Sorin bejött hozzánk az öltözőbe, és azt kérdezte, miért szívóskodunk, miért nem adjuk oda a meccset az ACU Aradnak, hiszen adnak még pluszba 5000 eurót, de azt, hogy mihez viszonyította, nem tudtam meg, mert azonnal kizavartuk" - nyilatkozta az Erdély Online-nak Vig Zoltán, a Bihar FC vezetőedzője.

Ezt erősítette meg Tóth Sándor klubelnök is. "Minden Cigannal folytatandó megbeszélést visszautasítottam. Aztán hallottam, hogy Aradon bement a fiúkhoz a meccs szünetében, s ott különböző, kecsegtető vásárlási ajánlatokat tett nekik, ám azonnal kivezettették az öltözőből."

Ezt a verziót támasztotta alá Onu vallomása is, amelyet Ioan Sava, a sportvezető ügyvédje tolmácsolt a sajtónak. "Cigan azzal a kéréssel fordult védencemhez, elintézi, hogy 30 ezer euró ellenében a nagyváradiak eladják a meccset. Cigan, akit korábban már visszautasítottak a Bihar FC vezetői, a mérkőzés szünetében be is ment a váradiak öltözőjébe, de ők ismét nemet mondtak, miközben már 40 ezerre emelte az összeget. A meccs végén Cigan visszaadta a 30 ezer eurót védencemnek" - nyilatkozta, hozzátéve, Onut éppen beismerő vallomása miatt nem tartóztatták le.

Sorin Cigan
Születési idő, hely: 1964. május 29., Tusnádfürdő
Válogatottság: 1 meccs, 0 gól
Román élvonal: 98 meccs, 18 gól
Magyar NB I: 69 meccs, 16 gól

szezoncsapat

meccs

gól

1981-1982FC Bihor Oradea
3
1
1984-1985FC UTA Arad
-
-
1984-1985FC Bihor Oradea
2
0
1985-1986FC Bihor Oradea
17
1
1986-1987FC Bihor Oradea
9
-
1987-1988FC Bihor Oradea
11
1
1987-1988FCM Brasov
29
7
1988-1989FCM Brasov
29
7
1989-1990Victoria Bucuresti
12
2
1989-1990FCM Brasov
9
1
1990-1991FC Bihor Oradea
14
1
1990-1991Szeged SC
14
6
1991-1992Újpest
24
5
1992-1993Ferencváros
12
3
1993-1994Ferencváros
7
0
1993-1994Vasas
5
2
1994-1995Stadler
7
0
1994-1995Kabai Cukor
?
?
1995-1996Matáv SC Sopron
?
?
1996-1997Kiskundorozsmai ESK
6
1

Sportfogadó maffia a háttérben?

Adódik a kérdés, hogyan került egyáltalán az egész ügybe Cigan, aki korábban a másik aradi együttesnél, az UTA-nál, illetve a borosjenői Tricotaje csapatánál dolgozott - az ACU-nál nem.

Cigan állítólag saját maga ajánlkozott, elsősorban azért, mert Pascalau kapus és a csatár Luca egykoron játékosa volt Borosjenőn. Sőt, felmerült a román sportfogadó maffia esetleges szerepe is az ügyben, a gyanú szerint a bűnszövetkezet aradi győzelmet várt a záró összecsapáson.

Az aradi Nyugati Jelen sportrovatánál megerősítették, komoly bajban lesz az egykori újpesti és ferencvárosi labdarúgó, hiszen mindenki ellene vallott. A rendőrség pénteken hallgatja ki az aradi edzőt, Costel Bogoselt.

Kérdésünkre, vajon mennyire gyakori a bundázás a román labdarúgásban, a neve elhallgatását kérő újságíró annyit mondott: elfogadott vélemény, hogy az élvonalbeli bajnok kilétét már a szezon elején tudni lehet. De éppen emiatt furcsa, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ennyire tehetetlen...

Eddigi romániai bundaügyek

"Aligha van edző vagy klubvezető az I. Ligában, aki legalább utalásszerűen ne hivatkozott volna egy-egy vereség után a bírák megvesztegetésére. Hiány minden esetben a konkrétumok szintjén volt. Pár alkalommal úgy tűnt, sikerült tetten érni a korrupciót, de a vizsgálat - ha beindult is - mindig hamis riadónak bizonyult. A Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) eddig egyetlen bundaügyben nyomozott, az sem jutott el a bíróságig, a vizsgálat lezárásával végződött a tavalyi év elején. Eljárás folyik azonban több klubvezető ellen olyan ügyekben, amelyeknek nem annyira a korrupcióhoz, mint az adócsaláshoz van közük" - írta április cikkében a manna.ro oldal.

Mindössze két olyan ügy akad, amelyen esetleg lehet fogást találni, az egyikben éppen csütörtökön emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség, s ez a román szövetség és a játékvezetők szakmai testületének magas beosztású vezetőit is érinti. Az ügyészség közlése szerint a bíróság elé kell állnia többek között Florin Pruneának, a román válogatott egykori kapusának, aki a bukaresti labdarúgó-szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatói tisztséget tölti be jelenleg. Pruneát befolyással való üzérkedéssel vádolják.

Az ügyészek vádat emeltek Gheorghe Constantin egykori nemzetközi bíró ellen is, aki a játékvezetők szakmai testületét irányította, de néhány héttel ezelőtt, a botrány kirobbanása után lemondott a tisztségéről. A játékvezetői testület alelnöki tisztségét betöltő Marcel Lica megfigyelő ellen is vádat emeltek az ügyészek, akit szintén megvesztegetés elfogadásával vádolnak.

A korrupciós botrány másik főszereplője Cornel Penescu, a FC Arges román élvonalbeli együttes többségi tulajdonosa, aki az ügyészek szerint játékvezetőket fizetett le, hogy csapatát jogtalanul előnyben részesítsék bajnoki mérkőzéseken. Az ügyészek szerint az üzletember a bírói testület lemondott elnökét is lefizette, hogy megvesztegethető játékvezetőket delegáljon együttese mérkőzéseire.

Az ügyészek szerint az üzletember hozzá közel álló néhány személlyel együtt, valamint a bírók egykori vezetőjével bűnszövetkezetet alapítottak, és a 2006-2009 közötti időszakban több korrupciós bűncselekményt követtek el. A bíróság előtt kell tisztáznia magát három ismert román bírónak is, akik közül például Sorin Corpodean nemzetközi kupamérkőzéseket is vezetett korábban.

A sokszoros bajnok Steaua Bucuresti első embere, George Becali ellen is zajlik egy bundaügyi eljárás, miután a vád szerint 1,7 millió eurót kínált fel a tavalyi bajnokság végén a kolozsvári U-nak arra az esetre, ha saját pályán megveri a szintén kolozsvári CFR-t. Ebben az esetben ugyanis a bajnokságot a Steaua nyerte volna. A meccs a CFR győzelmével ért véget, így a pénz már nem is juthatott el az U játékosaihoz.