Vágólapra másolva!
A dekázás, azaz a labda váltott lábbal történő levegőben tartása általában az első dolgok között van, amit egy focista elsajátít. A freesytle futballnak is ez az alapja, ha valaki magabiztosan tud dekázni, az sokkal könnyebben sajátíthatja el a trükköket. A freestyle foci lényege ugyanis az, hogy a rendelkezésre álló időben a játékos minél látványosabb trükökkel nyűgözze le a zsűrit. Vagyis nem kell sok minden ahhoz, hogy bárki belevágjon, elég egy pár cipő, egy labda, no és nem árt némi gömbérzék, valamint kitartó gyakorlás sem, hogy a trükkök flottul működjenek. A különféle videomegosztó oldalak hemzsegnek a freestylerek felvételeitől, így aztán nem kell órákat törni a fejünket, mit is csináljunk a labdával, kezdésnek megteszi, ha sikerül ellesni pár mozdulatot a nagyoktól.

A trükköket három csoportba sorolhatjuk: vannak a lábbal a levegőben végrehajtott (low-air), a felsőtesttel kivitelezett (upper body) és az ülve végzett (sitting) mutatványok. Kezdésnek érdemes megpróbálkozni a labda lábfejen egyensúlyozásával (footstall), illetve az atw (around the world) névre hallgató trükkel, aminek az a lényege, hogy a labdát a lábfejen kell egyensúlyozni, majd a lábat gyorsan felkapni és kifelé vagy befelé megkerülni a labdát, és ha az ember elég gyorsan végezte el a mozdulatot, akkor még időben vissza tudja húzni a lábát a labda alá, és folytathatja a dekázást. Ez az alaptrükk, erre épül az egész freestyle, ha az atw megy, akkor jöhet a htw (hop the world), amikor az egyik lábbal felrúgott labdát a másikkal kell megkerülni, és utána azzal folytatni a dekázást, vagy a crossover, amelynek az a lényege, hogy dekázás után az egyik lábról el kell ugrani, a másikat áthúzni a labda felett, majd utána azzal a lábbal dekázni, amelyikről elrugaszkodtunk.

A freestyle foci mostanra elég szépen kinőtte magát, kialakult a saját kultúrája és társadalma, és van pár trükkmester, akit igazi sztárként kezelnek. Köztük van a magyar Karászi Roland, művésznevén Rocco is, aki részt vett a 2008-as Red Bull Street Style freestyle brazíliai nemzetközi döntőjén, amelyet a freestyle foci berkeien belül mint vb-t-t tartanak számon, s ahol a negyedik helyen végzett. Az akrobatikus futballban párbajban mérik össze tudásukat a trükkmesterek, az e heti, szombati focifesztiválon három percig csatáznak egymással a felek, és félpercenként kapják meg a labdát, hogy meggyőzzék a zsűrit, amely labdakezelés, kreativitás és stílus alapján értékeli a produkciókat. A párbajban csak annyi a megkötés, hogy a labda és zsonglőre a 7 méter széles versenyterületen belül maradjon, minden más szabadon választott, hiszen erről szól a freestyle.


A mostani selejtezőn 32 versenyző indul, akiket párokba sorsolnak, a párbajok győztese továbbjut a következő fordulóba, a döntő nyertese pedig ott lehet a 2010-es dél-afrikai Red Bull Street Style nemzetközi finálén, amelyet kétévente rendeznek meg.

Forrás: freestylefoci.hu

A zsűri idei nívós összetétele is garantálja a jó hangulatot: Rickard "Palle" Sjölander, Daniel "Boomsjakie" Rooseboom és Dzsudzsák Balázs, a PSV Eindhoven labdarúgója választja ki, hogy ki jusson ki a 2010-es nemzetközi döntőre. A svéd Sjölander a freestyle foci egyik emblematikus figurája, sokak őt tartják a világ legjobb labdazsonglőrének. A 28 éves holland Rooseboom szintén világszerte ismert az akrobatikus futball világában, tavaly harmadik helyen végzett az Eb-n, a világbajnokságon pedig a negyeddöntőig jutott.