Vágólapra másolva!
A Real Madrid elleni hét végi gólzáporos diadal után szinte bizonyos, hogy az FC Barcelona nem fogja trófea nélkül befejezni az idényt, ám akár még az 1999 óta példátlan triplázást is végrehajthatja. Ráadásul a katalán csapat nemcsak eredményesen, hanem szépen is futballozik, és a spanyol sportsajtó máris új Dream Teamről beszél - a számok alapján jogosan.

Azok után, hogy az előző két idényben a klub egyaránt trófea nélkül maradt, ráadásul a 2007-2008-as szezonban csak harmadik lett a Primera Divisiónban és a bajnok Real Madridhoz képest 18 pontos lemaradással fejezte be a bajnokságot, kevesen gondolták volna, hogy a Barca idén ilyen fantasztikusan szerepel majd.

A klub elnöke, Joan Laporta nem kis kockázatot vállalt azzal, hogy a rutintalan Josep Guardiolát nevezte ki edzőnek: a klub egykori futballistáját ugyan a szurkolók istenítették, de szakmai tapasztalata kimerült abban, hogy egyetlen idényen keresztül irányíthatta a Barcelona B csapatát. Ráadásul a Pep becenevű fiatal mester azzal kezdte tevékenységét, hogy kijelentette: nem tart igényt a csapat sztárjai közül Decóra, Ronaldinhóra és Samuel Eto'óra sem. Utóbbi végül maradt, és papíron a keret is erősödött a brazil jobbhátvéd Daniel Alves, illetve a mali középpályás Seydou Keita érkezésével, azonban mindössze két forduló elég volt az új szezonból ahhoz, hogy páran már Guardiola fejét követeljék.

A Barca ugyanis pocsékul kezdte az idényt, az első két bajnokiján egyetlen pontot gyűjtött és mindössze egy gólt szerzett - ez volt minden idők legrosszabb rajtja az egyesület történetében. A nyitányon az újonc Numanciától elszenvedett vereség, majd a Racing Santander elleni hazai 1-1-es döntetlen után azonban beindult a henger: a harmadik fordulóban a Sporting Gijón ellen 6-1-re nyert az együttes, és innentől kezdve nem volt megállás - a Barca még pontot is csak elvétve veszített, előbb egy kilenc-, majd egy tízmeccses győzelmi sorozatot produkált, miközben többször is gólzáport rendezett.

Forrás: AFP

A 38 éves Guardiola akár még focizhatna is, ám ő inkább edzőként vezeti csúcsra a Barcát

A februári hullámvölgy sem tartott sokáig, és ezt követően a csapat ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. A katalánok jelenleg pontosan 100 szerzett találatnál járnak a bajnokságban, és még négy meccsük van arra, hogy új rekordot állítsanak fel, amihez még nyolc gólra lenne szükségük: az 1989-90-es idényben a Real Madrid 107-tel lett aranyérmes. A Barca jelenlegi formáját tekintve nem jelenthet problémát a rekord megdöntése.

A Guardiola-féle Barcelonában az a legcsodálatosabb, hogy bár fantasztikus egyéni képességű labdarúgókból áll, azonban csapatként is hibátlanul funkcionál. Kétségtelen tény, hogy ehhez a szemet gyönyörködtető játékhoz szükség van az olyan extraklasszisokra, mint Lionel Messi, Thierry Henry, Samuel Eto'o, Andrés Iniesta, Xavi vagy Daniel Alves, azonban a szakvezető legfőbb erénye éppen abból áll, hogy ezekből a kiváló játékosokból ütőképes csapatot kovácsolt össze - elvégre Alves kivételével a többiek már évek óta a Barcában futballoznak. Ráadásul az együttes úgy áll helyt három porondon is egyszerre, hogy az egész spanyol mezőnyben a legkevesebb játékost foglalkoztatta az egész szezonban: a bajnokság során Guardiola mindössze 21 labdarúgót küldött pályára, és köztük van a csak négyszer bevetett Pedrito, vagy a csupán hat találkozón szerepelt Víctor Sánchez is.

A edzőnek ugyanakkor sikerült elérnie, hogy egyetlen futballistája sem nélkülözhetetlen, bárki is dől ki a sorból, megvan a megfelelő utánpótlás a helyére. Iniesta sérülés miatt hét mérkőzésről hiányzott az ősszel, Eric Abidalnak összesen 12 bajnokit kellett kihagynia hasonló okokból, és ha arról volt szó, akkor Guardiola egy-egy alkalommal nyugodt szívvel a kispadra ültethette Messit, Henryt vagy Eto'ót is - egyikük kiesése sem okozott problémát.

Forrás: AFP

Ha most vasárnap lennének a választások, az Aranylabda biztosan Messié lenne

A támadótrió fontossága mellett persze nem lehet elmenni: ez a három futballista a Primerában ebben a szezonban eddig összesen 69 gólt ért el, vagyis az együttes góljainak több mint kétharmadát - és az egész mezőnyben csupán a Real Madrid volt többször eredményes, mint ők hárman! Ugyanakkor a katalánoknak a védelmük is kiváló, elvégre a Barca kapta a legkevesebb gólt a ligában. Miközben a jobbhátvédje valószínűleg többet tartózkodott az ellenfél térfelén, mint a sajátján - Daniel Alves négy gólja mellett hét gólpasszt is adott.

A Barcelona védekezése nagyon egyszerű: nem hagyják labdához jutni az ellenfelet. A meccsek nagy részében a labdabirtoklási arány minimum 60 százalékban a katalánoké - így volt ez még a Chelsea ellen is. A londoniak azonban megmutatták, hogy rendkívül fegyelmezett védekezéssel és némi szerencsével meg lehet úszni kapott gól nélkül a Barca ellen is: ez rajtuk kívül ebben az idényben csak a Numanciának sikerült az első fordulóban. Más kérdés, hogy az angolok maguk sem tudtak gólt szerezni, és sokak szerint, ha megpróbálnak támadni a BL-elődöntő visszavágóján, akkor könnyen úgy járhatnak, mint a Real Madrid - amely túlságosan is nagy teret hagyott a Barcának, s ezt kihasználva Messiék 6-2-re lemosták az ősi riválist.

www.global-soccer.eu