Vágólapra másolva!
Ahogyan a sportújságírói közhely is állítja, a futballt gólra játsszák, és ennek megfelelően a legnagyobb sztároknak is azok a játékosok számítanak, akik a gólokat szerzik. Manapság már nem csak a kifejezetten góllövéssel megbízott labdarúgók kerülnek a kapuk elé, hanem a védők, sőt, még a kapusok is - azonban akadnak olyanok, akiknek sehogyan sem sikerül betalálniuk.

Természetesen még manapság is elsősorban a csatárok, illetve a támadó középpályások feladata, hogy betaláljanak az ellenfél kapujába, de a gólszerzés már korántsem annyira az ő monopóliumuk, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A szélsőhátvédek rendszeresen felzárkóznak a támadásokhoz, a hórihorgas védők előrehúzódnak a pontrúgásoknál - nehéz tehát elképzelni, hogy valaki a karrierje során egyetlen találatot se szerezzen bajnoki mérkőzésen. Mégis vannak olyan futballisták a topligákban, akik élvonalbeli pályafutásuk során egyetlen alkalommal sem ízlelhették meg a gólszerzés örömét.

A Premier League-ben mindössze egyetlen olyan játékos szerepel jelenleg, aki már száznál több élvonalbeli bajnokin is túl van, de még sohasem volt eredményes. Az Everton jobbhátvédje, Tony Hibbert 180 bajnoki mérkőzésen játszott a klub színeiben, de gólt még nem szerzett. A 28 esztendős labdarúgó a pályafutását középpályásként kezdte, de úgy sem számított különösebben gólerősnek, hiszen a korosztályos csapatokban is csak egyszer volt eredményes, még az 1998-99-es szezonban az ifjúsági FA-kupában.

Azóta viszont nem hogy bajnokin, de még kupameccsen sem volt eredményes, így összesen már több, mint 200 tétmérkőzés van a háta mögött gól nélkül. A Blackburn Rovers dél-afrikai középpályása, Aaron Mokoena viszont csak azóta van beoltva gól ellen, amióta Angliába igazolt: korábban ugyanis azért szezononként egy-egy találatot csak összehozott Belgiumban, a Germinal Beerschotnál, és a címeres mezben is szerzett már gólt - igaz, ehhez 81 mérkőzésre volt szüksége. A Premier League-ben ennél már valamivel többnél jár: a hét végén, a Portsmouth FC elleni bajnokin 100. játszotta az angol élvonalban - anélkül, hogy egyszer is betalált volna.

A Bundesligában is csak ketten mondhatják el magukról a jelenleg is aktív játékosok közül, hogy 100-nál is több bajnoki sem volt nekik elég az első találathoz. Az Arminia Bielefeld védője, Markus Schuler már a 200-hoz közelít, és minap, a Bayer Leverkusen ellen be is állította a német rekordot: a meccsen a bekk 180. alkalommal szerepelt a Bundesligában szerzett találat nélkül, és ezzel utolérte a rekorder Thomas Eichint, aki az 1980-as évek második felében, illetve az 1990-es évek elején az 1. FC Nürnberg, illetve a Borussia Mönchengladbach színeiben játszott ennyi meccset a legjobbak között gólöröm nélkül.

Forrás: AFP

Schulertől (balra) nem kell rettegniük az ellenfél kapusainak

Érdekesség, hogy Schuler korábban a második vonalban három gólt is lőtt - ám amióta a legjobbak között futballozik, ez nem sikerült neki. A bochumi Philipp Bönignek össze kell szednie magát, ha utol akarja őt érni - neki még "csak" 127 meccse van a Bundesligában gól nélkül.

Nem meglepő módon az olasz Serie A-ban már négy olyan futballista is akad, aki még eredménytelen az élvonalban - pedig már túl van a 100. mérkőzésén a campionatóban. A Cagliari védője, Alessandro Agostini már négy klubban is megfordult, de a Cagliari mellett sem a Fiorentina, sem a Siena, sem az Empoli drukkereit nem tudta góllal megörvendeztetni - összesen már 183 Serie A-s meccs óta vár első találatára.

Ráadásul korábban a Pistoiese és a Ternana színeiben játszott még közel 70 meccset az alacsonyabb osztályokban is, szintén gól nélkül... Jelenlegi klubtársa, Francesco Pisano viszont világéletében a Cagliariban futballozott, de 104 élvonalbeli találkozó sem volt neki elég a gólhoz. Pedig nem rossz futballista, elvégre kilenc alkalommal az U21-es válogatottban is szerepelt - természetesen gólt ott sem ért el.

A Torinót erősítő Marco Pisano neki csak névrokona, de családnevükön kívül van még egy közös bennük: a Bikák játékosa sem talált még be a Serie A-ban. Pedig a balhátvéd már 160 meccsen próbálkozhatott... De a Napoli bekkje, Salvatore Aronica is már 154 mérkőzést játszott le a Serie A-ban anélkül, hogy gólt ért volna el - igaz, ő a Crotone színeiben még a 2000-2001-es idényben a Serie B-ben egyszer megzörgette a hálót.

A spanyol élvonalban, a Primera Divisiónban már olyan játékos is akad, aki már a 200-as "álomhatáron" is túl van, legalábbis ami a gól nélküli, élvonalbeli találkozókat illeti. A Getafe védője, David Cortés még pályafutása elején, az Extremadura színeiben a Segunda Divisiónban betalált egyszer, azóta viszont már 205 meccse van a ligában - gól nélkül.

Forrás: AFP

Cortés (balra) spanyol kupát nyert már, de élvonalbeli gólt még nem ünnepelhetett

A bekk ez idő alatt nyert spanyol kupát a Mallorcával, a Getaféval pedig ott volt az UEFA-kupa negyeddöntőjében, és még a spanyol válogatottnál is felmerült a neve. Hát még ha gólokat is szerezne... Az Osasuna középhátvédje, Josetxo is eljutott az U20-as válogatottságig, pedig ő is be van oltva gól ellen: már 171 meccs van a háta mögött anélkül, hogy eredményes lett volna - korábban viszont az Osasuna B-ben már megtapasztalhatta a gólszerzés ízét.

Az Atlético Madrid kolumbiai bekkje, Luis Amaranto Perea viszont mindezt eddig maximum az edzéseken érezhette, neki ugyanis még karrierje során soha nem jött össze a gól: sem otthon, az Independiente Medellínben, sem a kolumbiai válogatottban (ahol már 37-szer játszott), sem a madridiaknál - utóbbi együttesben 147 bajnokin lépett pályára.

A topligák közül a francia ligában esik a legkevesebb gól, így aligha meglepő, hogy a Ligue 1-ben két olyan futballista is akad, aki 200-nál több bajnokin is hiába próbálkozott a gólszerzéssel. Az OGC Nice bekkje, Patrick Barul már 212 meccsnél jár, amivel a többi topligában mind listavezető lenne - azonban Franciaországban ez csak a második helyre elég.

A Sochaux-ból Stéphane Pichot ugyanis 244 találkozót szorgoskodott össze a Ligue 1-ben anélkül, hogy betalált volna. Pedig karrierje elején, a másodosztályú Lavalban öt gólt is elért - azonban az élvonalban sehogyan sem jött össze neki a dolog.

www.global-soccer.eu