Vágólapra másolva!
Nem jogerősen hat hónap börtönbüntetésre - két év próbaidőre felfüggesztve - és 35 ezer forint pénzbüntetésre ítélte kedden a Nyíregyházi Városi Bíróság azt a bökönyi labdarúgót, aki 2008 novemberében egy megyei bajnoki meccsen mellkason rúgta az őt rendreutasító játékvezetőt.

Az ügyben még 2009 januárjában, tárgyalás nélkül döntött a városi bíróság, amely fél év felfüggesztett börtönre és 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a súlyos testi sértéssel vádolt 23 éves labdarúgót, aki viszont a tárgyalás megtartását kérte a büntetés enyhítése érdekében.

A vádirat szerint a focista 2008. november 23-án délután, a Bököny-Kálmánháza mérkőzés 85. percében előbb szabálytalankodott a vendégcsapat egyik játékosával, majd szóváltásba keveredett a vendégszektorban helyet foglaló nézőkkel. A játékvezető szóban figyelmeztette a játékost, aki erre gumistoplis cipőjével, a levegőbe felugorva egy karatemozdulattal szívtájékon rúgta. A bíró a rúgástól kis időre az eszméletét is elveszítette, majd miután magához tért, lefújta a meccset. A játékvezető nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A labdarúgó a tárgyaláson elmondta: hirtelen ideges lett, ezért rúgta meg a bírót, aki rászólt, hogy fejezze be a veszekedést a nézőkkel. A büntetlen előéletű vádlott beismerte bűnösségét, megbánta a tettét, és korábban elnézést is kért a bírótól.

A bíróság ítéletében módosította a korábbi tényállást és a jogi minősítést; ebben súlyos testi sértést állapított meg, amit azonban - ügyészi indítványra - testi sértés bűntettének kísérletére módosított. A felfüggesztett börtönbüntetés időtartamát helybenhagyta, ugyanakkor - a vádlott szerény anyagi helyzetét figyelembe véve - enyhítette a korábban kiszabott pénzbüntetés mértékét.

Az ítélet indoklása szerint a vádlott kritikátlan, indulatos magatartást tanúsított a sértettel szemben, egyáltalán nem foglalkozott cselekménye lehetséges következményével, s csak a véletlenen múlott, hogy nem okozott még súlyosabb sérülést. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védelem pedig enyhítésért fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

A játékost a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága is elmarasztalta: öt évre eltiltotta a játéktól, csapatát pedig pályája ideiglenes betiltásával és 80 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésével sújtotta.