Vágólapra másolva!
Az FC Barcelonának végül sikerült megakadályoznia, hogy a sorozat történetében először a Bajnokok Ligája fináléjában ugyanaz a párosítás legyen, mint egy évvel korábban, ám a Chelsea megmutatta, hogy a megállíthatatlannak kikiáltott katalánok ellen is van ellenszer. Mint ahogyan az is nyilvánvaló, hogy bár az angol döntő elmarad, a Premier League klubjainak fölénye egyre nagyobb a nemzetközi futballban.

Csak pár másodperc hiányzott ahhoz, hogy május 27-én Rómában a tavalyi BL-döntő visszavágójára kerüljön sor, a Chelsea ugyanis még a 92. percben is továbbjutásra állt az FC Barcelona ellen az elődöntőben.

A londoniaknak sikerült szinte tökéletesen semlegesíteniük a katalánok támadó alakzatát, és ha a csapatnak csak egy kicsivel jobb a helyzet kihasználása, vagy a játékvezető a számos tizenegyesgyanús esetből csak egyet is megítél az angoloknak, akkor a Manchester United ellenfele a fináléban megint a Chelsea lenne.

A Barca az utolsó pillanatban kihúzta a fejét a hurokból, így létrejött az álomdöntő, azonban azt kár lenne tagadni, hogy legrangosabb európai kupasorozat egyre inkább az angol egyesület játékszere lesz.

A jelenlegi ugyanis már a harmadik olyan idény, amelyben a legjobb négy között három angol egyesület szerepel, márpedig ezt megelőzően összesen két eset fordult elő, amikor ezt másik ország produkálni tudta. Az 1999-2000-es kiírásban három spanyol, a 2002-2003-as szezonban pedig három olasz együttes jutott be a legjobb négy közé - ezek azonban inkább egyedi esetnek tűntek.

Jellemző, hogy a 2003-as olasz triplázást követő idényben a legjobb négy között egyetlen talján gárda sem volt a BL-ben... Három egymást követő szezont azonban már nem lehet a véletlen számlájára írni. Arról nem is beszélve, hogy sorozatban az ötödik idényben lesz angol együttes a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében - hasonló szériára több, mint tíz éve nem volt példa, az 1990-es években az olaszok produkáltak valami ilyesmit.

Más kérdés, hogy az angol dominancia tulajdonképpen ugyanazt a négy nagy egyesületet jelenti: az elmúlt három szezonban a Chelsea és a Manchester United visszatérő volt a BL-elődöntőben, és mellettük kétszer a Liverpool, idén pedig az Arsenal jutott el ilyen messzire - mivel Angliából más klub nem is nagyon kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára.

A Premier League fölénye tehát nem teljesen fedi a valóságot, inkább az angol sztárklubok azok, amelyek lassan kezdik magukhoz ragadni az uralmat az európai klubfutballban. Ugyanakkor ez szorosan összefügg az angol pontvadászattal is: ez a négy csapat azért is szerepelhet ilyen jól a nemzetközi porondon, mert focistáiknak a bajnokikon hétről hétre magas fordulatszámon kell pörögniük.

Míg az olasz vagy spanyol "kiscsapatok" az esetek többségében nem nehezítik meg az adott pontvadászatban a nagy klubok dolgát, addig Angliában még egy kiesőjelölt vagy sereghajtó ellen is hatalmas az iram a meccseken - összességében elmondható, hogy a topligák közül alighanem a Premier League-ben játszanak a leggyorsabban.

Forrás: Getty Images

A Liverpool és a Real Madrid találkozója meglepően simán dőlt el a Vörösök javára

A Liverpool-Real Madrid párviadal a jelenlegi kiírásban remekül példázta mindezt: az a királyi gárda, amely a maga bajnokságában sorozatban nyerte a meccseket, a Vörösök ellen teljesen tanácstalan volt, és az Anfielden jókora vereségbe szaladt bele.

Mindez együttesen az angol egyesületek pénzügyi fölényével (amely kétségtelenül létezik) eredményezi azt, hogy jelenleg a BL-ben ilyen jól szerepelnek a Premier League-et képviselő egyesületek. A Manchester United pedig történelmet írhat Rómában: eddig ugyanis még egyetlen csapat sem tudta megvédeni címét a BL-ben.

www.global-soccer.eu