Vágólapra másolva!
A tavalyi Európa-bajnokság után sokáig biztosnak tűnt, hogy Andrej Arsavin az FC Barcelonába igazol, a következő idényben mégis a Zenitben maradt, majd hosszas huzavona után januárban az Arsenalba szerződött. Az orosz támadó  a Daily Mailnek most bevallotta, megkönyebbült, hogy végül nem csatlakozott a katalán szupercsapathoz, a Serie A-t unalmasnak tartja, a Manchester United  pedig szerinte el fogja veszíteni a Bajnokok Ligája döntőjét. 

Bár a 27 éves játékosnak kulcsszerepe volt a Zenit tavalyi UEFA-kupa-győzelmében is, a köztudatba a nyári Európa-bajnokságon mutatott játékával sikerült a berobbania, olyannyira, hogy a torna utáni hetekben az átigazolási piac legkeresettebb játékosának számított. Sokáig az FC Barcelona tűnt befutónak, Arsavin ugyanis még az Eb-n kijelentette, leghőbb vágya, hogy a Barca futballistája legyen, a katalánok pedig ugyancsak kifejezték vásárlási szándékukat. Az üzlet végül mégsem jött létre, az orosz támadó pedig most már azt mondja, örül, hogy meghiúsult a barcelonai szerződés, mert úgy érzi, nem férne be Pep Guardiola csapatába.

"Volt ajánlátom a Barcelonától, de az a Zenitnek nem volt elég jó. Próbálok nem gondolni rá, mi lenne, ha mégis sikerült volna" - mondta. "Az Arsenalban legalább kapok játéklehetőséget, a Barcában viszont szerintem úgy jártam volna, mint Hleb: a padot koptatnám. De hova is férnék be? Henry helyére? Ő túl jó játékos, Messit pedig bizonyára az év legjobbjának választják az idén. Csodálatos labdarúgó, én biztosan rá szavaznék. Szóval hol lenne helyem a Barcelonában?"

Arsavin elmondta, amikor már tudta, hogy távozni fog Szentpétervárról, a spanyol és az angol bajnokság között vacillált, a Serie A azonban fel sem merült benne a lehetőségek között. "Jelenleg szerintem a Premier League a legerősebb bajnokság. Élvezem ezt a közeget, a legjobb futballisták többsége itt játszik, és soha senki nem adja föl. Angliával szemben Olaszországban nagyon védekező, zárt futballt játszanak a csapatok, nem szeretem az ottani stílust."

Az Arsenal játéka viszont annál inkább fekszik Arsavinnak, ezt elsősorban a Liverpool elleni 4-4-es meccsen bizonyította, ahol egymaga vállalta csapata mind a négy gólját. "Ugyanazért szeretem a Barcelonát, mint az Arsenalt: a futballsiták nem az eredményre gondolnak, egyszerűen csak kifutnak a pályára és játszani, gólt lőni akarnak. Ha kikapnak, belefér - kimennek a következő meccsre, és azt már megnyerik. Az Arsenalban mindig az jár a fejünkben, hogyan támadjunk, hogyan cselezzünk, hova passzoljuk a labdát, nem nagyon törődünk a védekezéssel. Valószínűleg az eredmény szempontjából ez nem túl szerencsés, de én élvezem."

A támadófutball híveként Arsavin azt reméli, hogy a Barcelona legyőzi a Manchester Unitedet a BL-döntőben. "A Manchester nagyon jó csapat, de gyakran túl sablonos a játékuk, a katalánok sokkal kreatívabbak. Jobban kedvelem az ő focijukat."