Vágólapra másolva!

Szexuális zaklatással vádoló anya, kispadot vásárló báty

A játékosügynököknek és menedzsereknek manapság egyre nagyobb a szerepük a világ labdarúgásában, és többször felmerül az a gyanú, hogy valamelyik transzfer elsősorban az adott labdarúgó ügynökének jött a legjobban. Akadnak azonban olyan focisták, akik nem bízzák idegenekre a karrierjüket, hanem valamelyik családtagjuk látja el a menedzseri teendőket mellettük.

Egy labdarúgó számára óriási segítség, ha az ügynöke megfelelően képviseli az érdekeit, és a játékosnak csak a pályán nyújtott teljesítményére kell koncentrálnia.

Ehhez azonban mindenképpen nagy bizalomra van szükség a focista részéről - és kiben bízhatna meg a legjobban az ember, ha nem valamelyik családtagjában. Ráadásul teljesen természetes, hogy egy fiatal tehetség karrierjét az édesapja kezdi el egyengetni, és napjaink sztárjai között többen később sem kerestek maguknak más menedzsert.

A sokak szerint jelenleg a világ legjobb játékosának számító argentin támadónak, Lionel Messinek például sohasem volt menedzsere - jobban mondva ezt a pozíciót édesapja, Jorge tölti be. Ez persze teljesen érthető, hiszen amikor Messit az FC Barcelona Európába csábította, akkor még csak 13 esztendős volt, vagyis a katalánoknak a családdal kellett tárgyalniuk, és az ifjú titán villámgyors fejlődésének köszönhetően ez később sem változott.

Nem csoda, hogy a Barca vezetői megijedtek, amikor az idősebb Messi tavaly úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint fia szívesen játszana a Serie A-ban, és az sem esett jól a katalánoknak, amikor Jorge Messi személyesen tárgyalt az Internazionale elnökével, Massimo Morattival - elmondása szerint nem a fia menedzsereként, hanem magánemberként...

Szintén az édesapja intézi az ügyeit a Werder Bremen brazil játékmesterének, Diegónak is, aki tavaly nyáron került az érdeklődés kereszttüzébe. Djair de Cunha ugyanis az egyik brazil újságban azzal vádolta meg a brémai egyesületet, hogy korábbi adott szavukat megszegve nem engedik el fiát a brazil válogatottal a pekingi olimpiára.

A papának végül sikerült kiharcolnia, hogy Diego ott legyen az ötkarikás játékokon, de azóta nem a legjobb a kapcsolata a Werder vezetőségével - és a pletykák szerint elsősorban ez az oka annak, hogy fia a nyáron a Juventusba szerződhet.

A Real Madrid holland szélsőjének, Arjen Robbennek az édesapjával egyelőre nincsenek ilyen problémái a királyi gárda vezérkarának, azonban a fia menedzsereként is tevékenykedő Hans Robbenre a Chelsea-nél már korántsem emlékeznek jó szívvel. A londoni klubnak ugyanis vele nem sikerült megegyeznie a szerződéshosszabbításról, és részben ennek volt köszönhető, hogy a focista végül a spanyoloknál kötött ki.

Persze egy játékosnak nem csak az édesapja láthat el menedzseri feladatokat: a norvég balhátvédnek, John Arne Riisének, illetve a szintén válogatott öccsének, Björn Helgének például egy időben a édesanyjuk, Berit Riise volt az ügynöke. Amikor az ifjabbik Riise 2003 januárjában a norvég Aalesundtól viharos körülmények között a Cardiff Citybe igazolt, akkor a mama még szexuális zaklatással is megvádolta az egyesület edzőjét, Ivor Mortent... Talán nem meglepő, hogy ma már nem ő intézi fiai ügyeit, a testvérek Einar Baardsen cégéhez tartoznak.

A szülőkön kívül testvér is lehet játékosügynök: az AC Milan brazil sztárjának, Ronaldinhónak például mindig is a bátyja, Roberto Assis egyengette a karrierjét. Ő maga is futballista volt, egészen az olimpiai válogatottságig vitte, és megfordult a svájci FC Sionban is, azonban amikor kiderült, hogy öccse még nála is tehetségesebb, energiáját inkább a menedzseri feladatokra koncentrálta.

A jelek szerint sikeresen, bár a rossznyelvek szerint abban is van némi szerepe, hogy Ronaldinho életmódja nem mindig élsportolóéhoz méltó.

Nem Roberto Assis az egyetlen testvér, aki egyben játékosügynök is. A francia csatár, Nicolas Anelka mellett bátyja, Claude tölti be ezt a szerepet, aminek az Arsenalnál például nem nagyon örültek. Az Ágyúsok akkori ügyvezetője, David Dein szerint ugyanis az idősebb Anelka volt az oka annak, hogy a csatár 1999 nyarán botrányos körülmények között a Real Madridba igazolt.

Később aztán a madridiak is megismerhették Claude Anelkát - a spanyolok trénere, Vicente del Bosque szerint a báty kötélen rángatta öccsét, aki egy év elteltével megint klubot váltott, és a Paris Saint-Germainbe igazolt. Érdekesség egyébként, hogy az idősebb Anelka edzőként is kipróbálta magát, 2004-ben ugyanis kinevezték a skót Ratih Rovers szakvezetőjének - miután 300 ezer fontért szabályosan bevásárolta magát a kispadra. A kaland azonban nem tartott sokáig: miután a csapat nyolc mérkőzésből hetet elveszített, idősebb Anelka lemondott a posztjáról.

A Realnál most is van olyan focista, aki a bátyjára bízta a menedzseri teendőket: a spanyol válogatott védő, Sergio Ramos ügynöke ugyanis nem más, mint a testvére, René Ramos

www.global-soccer.eu