Vágólapra másolva!

Máltán már a gólnak is örülnének

Két és fél évvel ezelőtt a máltai labdarúgásban kisebbfajta eufória uralkodott, amikor a szigetország válogatottja hazai pályán, Eb-selejtezőn 2-1-re legyőzte a magyar csapatot. Utólag azonban már elmondható, hogy ez a győzelem csak egy fellángolás volt a máltaiak részéről, ami persze nem jelenti azt, hogy a mieink lebecsülhetik ellenfelüket.

Már csak azért is, mert Málta válogatottja már az 1980-as évek második fele óta a magyar csapat mumusának számít, és a két gárda 2006-os mérkőzése óta ez fokozottan igaz: az akkori magyar vereség a hazai futball csődjének szinonimája lett - míg a szigetországban az a diadal a válogatott történetének egyik legszebb eredménye. Más kérdés, hogy a máltaiak azóta 26 mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni, és mindkét győzelem barátságos mérkőzésen született: 2007 első felében hazai pályán előbb Izlandot, majd pedig Liechtensteint verték meg - utóbbit 7-1-re.

A máltai reményekkel ellentétben tehát nem sok változott, az ország nemzeti csapata továbbra is pofozógépnek számít, és egy-egy, tétmérkőzésen aratott pontszerzés, győzelem ritkaságszámba megy. Vb-selejtezőt például története során mindössze egyszer nyert Málta, még 1993-ban Észtország ellen, a jelenlegi sorozatban pedig még szerzett gólnak sem örülhettek.

Az eddigi egyetlen pontjukat egy Albánia elleni, gól nélküli döntetlennel szerezték, tökéletesen illeszkedve az egyes számú európai selejtezőcsoportban uralkodó trendhez. A magyar válogatott csoportjában ugyanis eddig hat 0-0-s eredmény született - remélhetőleg ez a szám a Puskás-stadionban nem változik.

A máltaiak cseh szakvezetője, Dusan Fitzel mindenesetre érthető módon nem túl optimista a budapesti 90 perc előtt, és a szombati, dánok elleni hazai 3-0-s vereséget követően azt emelte ki, hogy játékosaiból elsősorban az önbizalom hiányzik. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a hazai bajnokságban edződő focisták számára rendkívül nehéz felvenni a nemzetközi mérkőzések sokkal gyorsabb tempóját.

Ebből a szempontból a mester nincsen könnyű helyzetben, mert a máltai keretben mindössze hat légiós kapott helyet, és ők is csak alacsonyabb osztályokban futballoznak külföldön. Közülük a legismertebb alighanem az angol Barnsley csatára, Michael Mifsud, aki már megfordult a német Kaiserslauternben és a norvég Lilleströmben is. Az előző szezonban különösen jól ment neki a játék, hiszen tíz gólt ért el a Championshipban a Coventry City színeiben, és a kupasorozatokban is remekelt: a Ligakupa-mérkőzésen kettőt vágott az Old Traffordon a Manchester Unitednek, az FA-kupában a Blackburn Roverst intézte el duplájával, a válogatottban pedig Liechtenstein ellen ötször volt eredményes!

A jelenlegi pontvadászatban azonban alig kapott lehetőséget a Coventryben, így februárban kölcsönadták a Barnsleynek, ahol együtt játszhat honfitársával, Daniel Bogdanoviccsal. Az ő neve ismerős lehet a magyar futballszurkolók számára is: a szerb-líbiai származású játékos ugyanis a 2001-2002-es idényben megfordult a Vasasban is - azonban mindössze egyetlen bajnokin húzta fel a piros-kék mezt.

Bogdanovic 2007-ben aztán gólkirály lett Máltán, és az év játékosának is megválasztották, aminek köszönhetően szerződtette őt a Cisco Roma, majd játszott a Lokomotiv Szófiában is, ahonnan januárban vette meg a Barnsley.

A két támadót Fitzel általában a középpályán, szélsőként szokta bevetni, és Dánia ellen az az Andre Schembri volt az előretolt ék, aki Magyarország ellen két gólt is szerzett. Más kérdés, hogy azóta mindössze egyszer volt eredményes a címeres mezben...

De legalább ő is külföldre igazolt, a német harmadosztályú Carl Zeiss Jena játékosa. A légiót gyarapítja még a Sheffield United kapusa, Justin Haber, valamint az olasz negyedosztályú Igea Virtus középhátvédje, Andrei Agius.

A magyar csapat ellen a máltai szakvezető két alapemberére sem számíthat eltiltás miatt, Dánia ellen ugyanis a védekező középpályás Jamie Pace, illetve a hátvéd Luke Dimech is megkapta a második sárga lapját. Előbbit várhatóan Gilbert Agius pótolja majd, míg a hátsó alakzatban Alex Muscat kerülhet be a kezdő tizenegybe.

A máltai keret:

Justin Haberkapus1981. június 9.Sheffield United33-
Andrew Hoggkapus1985. március 2.Valletta FC6-
Andrei Agiushátvéd1986. augusztus 12.Igea Virtus5-
Ian Azzopardihátvéd1982. augusztus 12.Sliema Wanderers371
Shaun Bajadahátvéd1983. október 19.Birkirkara FC7-
Jonathan Caruanahátvéd1986. július 24.Hibernians FC1-
Alex Muscathátvéd1979. június 15.Sliema Wanderers15-
Kenneth Sciclunahátvéd1979. június 15.Valletta FC18-
Gilbert Agiusközéppályás1974. február 21.Valletta FC1148
Roderick Briffaközéppályás1981. augusztus 24.Sliema Wanderers36-
Andrew Cohenközéppályás1981. április 13.Hibernians FC25-
Clayton Faillaközéppályás1986. január 8.Hibernians FC2-
Ryan Fenechközéppályás1986. április 20.Hamrun Spartans6-
Iwan Woodsközéppályás1976. december 31.Sliema Wanderers381
Etienne Barbaracsatár1982. június 10.SC Verl263
Daniel Bogdanoviccsatár1980. március 26.Barnsley FC251
Michael Mifsudcsatár1981. április 17.Barnsley FC6420
Terence Scerricsatár1984. április 3.Hibernians FC151
Andre Schembricsatár1986. május 27.Carl Zeiss Jena243


Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel

www.global-soccer.eu