Vágólapra másolva!
A bajnoki címért folytatott versenyfutás közben kezd elmérgesedni a viszony Sir Alex Ferguson és Rafa Benítez között. A bajnokságban élen álló Manchester United vezetőedzője pénteken arrogánsnak nevezte spanyol kollégáját, aki szerinte lekezelően viselkedett a Blackburn Rovers menedzserével szemben.

Ferguson a hétvégi FA-kupa-elődöntő kapcsán kezdte el szapulni a Liverpool szakvezetőjét, amiért Benítez korábban "kis klubnak" nevezte a Manchester United vasárnapi ellenfelét, az Evertont. (Benítez még 2007 elején, egy gól nélküli liverpooli derbi után fogalmazott úgy, hogy kiscsapatok ellen nehezebb játszani, mert csak a védekezésre koncentrálnak.) A MU skót mestere ugyancsak kifogásolta Beníteznek a Blackburn Rovers ellen 4-0-ra megnyert bajnokin tanúsított magatartását.

"Az Everton egy nagy klub, és nem kicsi, ahogy ezt Benítez arrogánsan kijelentette" - mondta Ferguson, majd rátért a Liverpool múlt heti meccsére. "Az arrogancia egy dolog, az viszont már megbocsáthatatlan, amilyen lekezelően viselkedett Sam Allardyce-szal szemben" - utalt a MU edzője arra a jelentre, amikor a Liverpool második gólja után Benítez mosolyogva a vállát vonogatta, és azt sugallta gesztusaival, hogy zsebben van a győzelem, noha még csak 33 perc telt el a mérkőzésből. Viselkedését a vendégek edzője is helytelenítette: "Nagy csalódást okozott nekem ezekkel a mozdulataival. Tiszteletlenek voltak, és egy kicsit megalázóak is" - mondta Allardyce.

"Úgy csinált, mintha már véget is ért volna a játék" - dohogott tovább Ferguson. "Nem hiszem, hogy Sam ezt érdemelné, az élvonalbeli edzők szervezetének vezetőjeként kemény munkát végez mindannyiunk érdekében, ráadásul a csapata is meggyengült az utóbbi időben. Nem emlékszem olyanra, hogy egy Liverpool-edző valaha is megengedett volna magának ilyen öntelt magatartást, ez túlmegy a határon."

Benítez ominózus gólöröme

Fergusonról köztudott, hogy a pszichológiai hadviselést is a versengés részének tekinti, nem ez az első alkalom, hogy éles hangon kritizálja valamelyik kollégáját. Általában azokkal az edzőkkel konfrontálódik, akiknek csapata éppen a United legfőbb vetélytársának számít: az elmúlt években többször is egymásra találtak José Mourinhóval, a legdurvább nyilatkozatháborúkat azonban Arsene Wengerrel, az Arsenal mesterével vívták (acsarkodásuk az évek során annyira elfajult, hogy egyszer még a londoni rendőrség is felszólította őket, fogják vissza magukat, mert baj lesz a rangadón).

Ezért is volt meglepő, hogy a Ferguson-Benítez viszályt tulajdonképpen a spanyol edző robbantotta ki, amikor januárban azt állította, hogy a versenynaptár a Manchester Unitednek kedvez, Ferguson pedig törvények fölöttinek érzi magát és nyilatkozataival rendszeresen nyomást gyakorol a játékvezetőkre. Az angliai szakírók szinte egyhangúlag úgy értékelték Benítez kirohanását, hogy megpróbált elébe menni Ferguson várható támadásainak. A skót tréner akkor röviden szánalmasnak nevezte Benítez vádjait, ám a jelek szerint ezzel nem tekintette lezártnak az ügyet, és a bajnoki hajrára tartogatta az igazi visszavágást.

A Manchester United jelenleg egy pont előnnyel vezeti az angol bajnokságot a Liverpool előtt, egy mérkőzéssel azonban kevesebbet játszott.