Vágólapra másolva!
Amíg a magyar labdarúgók egyre nagyobb számban fordulnak meg a nevesebb külföldi bajnokságokban, addig ugyanez a hazai szakemberekről egyáltalán nem mondható el. Akad azonban egy ország, ahol manapság is rendkívül szívesen fogadják a magyar edzőket: az élvonalban jelenleg két honfitársunk dolgozik, egy harmadikat pedig nemrég nevezték ki szövetségi kapitánynak. A Maldív-szigetekről van szó, amelynek futballját Magyarországon nem nagyon ismerik.

Érdemes az ismerkedést egy kis földrajz-, illetve történelemleckével kezdeni. A Maldív-szigetek Ázsiában, még pontosabban Indiától délre találhatóak, és mint a név is mutatja, az ország (hivatalosan Maldív Köztársaság) több szigetből áll.

Egészen pontosan 1192-ből, amelyek többségét azonban maximum atollnak nevezhetjük: közülük "csak" 225 sziget lakott. Az államalakulat 1965-ben nyerte el a függetlenségét, előtte több, mint másfél évszázadon keresztül brit védnökség alatt állt, de korábban volt portugál, holland és francia gyarmat is.

Ami a futballt illeti, a Maldív Labdarúgó-szövetséget 1982-ben alapították, a FIFA-hoz négy évvel később csatlakozott. Természetesen már korábban is fociztak a szigeteken (már ahol van akkora szabad földterület, hogy pályát alakíthattak ki), hiszen léteztek különböző regionális bajnokságok, ám az egységes pontvadászat csak 1983-ban indult el. A válogatott már 1979-ben lejátszotta első hivatalos mérkőzését, azonban az állapotokat jól jellemzi, hogy a nemzeti tizenegy egészen 2000-ig egyszer sem játszhatott hazai pályán - addig nem volt olyan stadion, amely alkalmas lett volna erre...

A magyar kapcsolat viszont már az 1990-es évek elején kialakult, hiszen a régóta FIFA-instruktorként tevékenykedő, és sok "fejlődő" országban megforduló Temesvári Miklós 1990 és 1993 között szövetségi kapitányként dolgozott a szigeteken, majd ezt követően három évig az egyik legnépszerűbb egyesület, az azóta megszűnt SC Orchid mestere volt - miközben Szentmihályi Antal a Club Valenciát irányította.

Temesvári vitte ki csapatához Dzurják Józsefet, aki manapság már nem játékosként, hanem edzőként dolgozik a szigetországban. Ő a Club Valencia mestere, míg a VB SC-nél Kiss László a szakvezető. A pletykák szerint a két magyar kifejezetten rossz viszonyban van egymással, ami alapján érthető, hogy a szövetség egy harmadik magyart választott a válogatott élére Urbányi István személyében - abban bízva, hogy neki majd sikerül közvetítenie a két tréner között. A válogatott keretbe ugyanis mind a két egyesület ad játékosokat...

Urbányi István első feladata a nemzeti együttes élén, hogy felkészítse a csapatot a 2010-es AFC Challange Cup selejtezőire, amelyre éppen a Maldív-szigeteken kerül majd sor. Ezt a tornát kifejezetten a kontinens gyengébb válogatottjai részére találta ki az Ázsiai Futball-szövetség, a maldívok ellenfele a selejtezőcsoportban Türkmenisztán, a Fülöp-szigetek és Bhután lesz, az első összecsapásra pedig április 14-én kerül majd sor.

A cél a továbbjutás, hiszen a négy válogatott közel azonos játékerőt képvisel: a türkmének a 156. helyen állnak a FIFA aktuális világranglistáján, két hellyel a Maldív-szigetek előtt, de a másik két válogatott sincsen sokkal mögöttük. Az AFC Challange Cup legjobb nyolc csapata közé vezet a csoport második helye is: a három kiemelthez (India, Koreai NDK és Tádzsikisztán) mellé a négy csoportgyőztes mellett a legjobb második helyezett csatlakozik. A tornára való kvalifikáció alighanem a maldív válogatott legnagyobb sikere lenne, hiszen az együttes az Ázsia-kupában még soha nem jutott tovább, eddig csupán a Dél-ázsiai Labdarúgó-szövetség által kiírt regionális viadalon vitézkedett, amelyet tavaly meg is nyert. A szakvezető akkor még a szlovák Jozef Jankech volt, aki azonban tavaly nyáron hazatért a Dubnicához.

Ami a klubcsapatokat illeti, az országos bajnokságban jelenleg hét csapat szerepl, de a pontvadászatban eddig csak öt fordulót játszottak le, és most szünet következik, éppen a válogatott előtt álló fontos meccsek miatt - a ligaküzdelmek csak április végén folytatódnak. A két magyar érdekeltségű együttes közül jelenleg a Kiss László által irányított VB SC áll jobban, hiszen vezeti a tabellát, négy mérkőzésen szerzett kilenc ponttal. Az együttes az első fordulóban 3-2-re kikapott az AYL nevű gárdától, de ezt követően megverte a Maaziya SRC-t, a Kalhaidhoo-t és a New Radiantot.

Az együttesben főleg hazai focisták játszanak, ám a légiósok között egy ismert nevet is találhatunk: Kiss keze alatt dolgozik jelenleg az a Gbenga Okunowo, aki az 1998-99-es idényben 14 bajnokin játszott az FC Barcelonában Louis van Gaal irányításával, 13 alkalommal szerepelt a nigériai válogatottban, és ott volt a 2000-es olimpián is. Az egykor nagy tehetségnek tartott játékos karrierje nem éppen úgy alakult, ahogyan szerette volna, hiszen a Barca után még játszott ugyan a Benficában, de ezt követően a Dinamo Bucurestiben, az SK Tiranában, a Metalurh Doneckben és a Sztal Alcsivszkban sem zavart sok vizet.

Dzurják József együttese, a tavalyi bajnok Club Valencia már nem áll ilyen jól, hiszen a csapat négy mérkőzésből csak egyet nyert meg, és az utolsó előtti pozíciót foglalja el. A legutóbbi fordulóban otthon csak egy döntetlenre volt képes a Victory SC ellen, és ezen a találkozón az egykori ferencvárosi Csepregi Richárd gólja mentett pontot a csapatnak.

www.global-soccer.eu