Vágólapra másolva!

Akik a legértékesebb focistákat képviselik

A FIFA nyilvántartása alapján jelenleg közel 4700 hivatalos licenccel rendelkező menedzser dolgozik a labdarúgásban, a sztárok nagy részének karrierjét azonban ugyanazok a menedzserirodák istápolják - összeállításunkban a tíz legnagyobb ügynökséget mutatjuk be.

A nemzetközi labdarúgás pénzügyi oldalával foglalkozó portugál honlap, a Futebol Finance a minap összeállítást készített a tíz legnagyobb portfolióval rendelkező menedzserirodáról. Az oldal megpróbálta megbecsülni az ügynökségekhez tartozó játékosok piaci értékét, és ez alapján állított össze egy ranglistát, amelynek első helyére a GESTIFUTE nevű iroda került.

Az ügynökséget még 1996-ban alapította egy portugál menedzser, bizonyos Jorge Mendes, aki jelenleg is vezeti az irodát, sőt, tulajdonképpen ő az egyetlen, aki FIFA-licencszel rendelkezik a munkatársak közül - rajta kívül még két ügyvéd, Luis Correia és Sérgio Alves alkotja a cég vezetőségét. A GESTIFUTE érdekeltségébe elsősorban portugál, illetve Portugáliában futballozó labdarúgók tartoznak, és kis túlzással a komplett nemzeti tizenegy ügyeit ők intézik. Védenceik között ott van Cristiano Ronaldo, Pepe, Simao Sabrosa, Ricardo Quaresma, Ricardo Carvalho, Deco, Nani és Danny is, de hogy más nemzetiségűeket is említsünk, a GESTIFUTE játékosa még Rafael Márquez, vagy a Manchester United fiatal brazil középpályása, Anderson is. Jelenleg összesen 75 focista tartozik az égiszük alá, akiknek becsült értéke összesen 405 millió euró.

A Futebol Finance ranglistáján a második hely az angol székhelyű Stellar Football Ltd. nevű ügynökségé, amely nem csak futballistákkal foglalkozik, hanem más sportágakból (rögbi, atlétika, krikett) is vannak ügyfelei. Ami a labdarúgó-részleget illeti, többnyire a Premier League-ben szereplő játékosok tartoznak a klienseik közé, mint például Kolo Touré, Ashley Cole, Darren Bent, Peter Crouch vagy Ledley King, de a cégnek külön irodája van Dél-Afrikában és Brazíliában is, ügynökeik között pedig akad egy török származású német menedzser, Ertan Göksü is. Összesen 221 focista mondhatja el magáról, hogy a Stellar Football intézi az ügyeit, és a játékosok összértékét 265 millió euróra becsülik.

Getty Images
Nani és Cristiano Ronaldo nemcsak a Manchesterben és portugál válogatottban tartoznak egy helyre

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán is egy angol iroda áll, a WMG Management nevű ügynökség, amely korábban az SFX Sports nevet viselte. Ez az iroda elsősorban liverpooli érdekeltségű, hiszen ügyfelei között megtalálhatjuk Steven Gerrardot, Jamie Carraghert, Michael Owent vagy Robbie Keane-t - utóbbi két csatárnak szintén van kötődése a Liverpool FC-hez. Az iroda 89 védencéből szinte mindenki Angliában vagy Skóciában kergeti a labdát, összértéküket pedig a Futebol Finance 245 millió euróra becsüli. Érdekesség, hogy a WMG Managementnél hét munkatárs is FIFA-licences játékosügynöknek számít - a legtöbb cégnél általában csak két-három ember rendelkezik hasonló papírral.

A ranglista negyedik helyén található MSC Management például egyetlen játékosügynök, az argentin Marcelo Cuppari cége, és ügyfelei között értelemszerűen rengeteg argentin labdarúgót találunk. Ehhez az irodához tartozik például Diego Milito, Ever Banega vagy Germán Denis, és az iroda 105 futballistája közül nagyon sokan még otthon játszanak - így aztán az összérték "csupán" 240 millió euróra rúg.

Az ötödik Firsteleven ISN 74 játékosának értéke a honlap számításai szerint 210 millió euró. Ez az iroda a szerb származású Franjo Vranjkovic cége, olyan focistákkal, mint Yaya Touré, Christian Gourcuff, Stéphane Sessegnon vagy Emmanuel Eboué. Mint látható, Vranjkovic úr elsősorban az afrikai sztárokra, illetve a Ligue 1-re specializálta magát.

A hatodik helyet elfoglaló Mondial Promotion (amely Pierre Frelot irányítása alatt áll) is elsősorban a francia bajnokságban érdekelt. A cég 72 játékosa között megtalálhatjuk Didier Drogbát, Florent Maloudát vagy William Gallast, akik a Ligue 1-ből igazoltak Angliába, és hamarosan hasonló sors vár Steve Mandandára, Blaise Matuidire vagy éppen Maruan Csamakra - akik most még Franciaországban játszanak. Ennek az irodának a portfolióját a Futebol Finance 200 millió euróra becsüli, ami harminc millióval több, mint a hetedik SEM Group becsült értéke. Ez az iroda annak a Jerome Andersonnak a nevéhez fűződik, aki az egyik első játékosügynök volt Angliában, és Thierry Henry menedzsereként futott be: a francia csatár jelenleg is a védencei között van, akárcsak Rio Ferdinand vagy David Bentley, vagyis ügyfelei elsősorban a Premier League-ből kerülnek ki.

Az MJF Advertising and Promotions Ltd. nevű cég a ranglistán ugyan csak nyolcadik, hiszen játékosainak értékét a Futebol Finance 155 millió euróra becsülte, ugyanakkor ehhez az irodához, amely a neves brazil ügynök, Juan Figer cége, mindössze 25 focista tartozik. Természetesen szinte kizárólag brazil, a kevés kivételt az időközben spanyollá lett Marcos Senna, a portugál Luis Figo, illetve az uruguayi Diego Lugano jelentik, de Robinho, Júlio Baptista vagy éppen Fábio Aurélio is ide tartozik.

A legnagyobb német menedzseriroda, a ROGON a kilencedik helyre fért be: náluk négy, FIFA-licenccel rendelkező játékosügynök dolgozik, akik közül Wolfgang Fahrian, Bernd Cullman vagy Robert Holzer egykoron focistaként is sikeres volt. A Bundesliga sztárjai közül Grafite, Kevin Kuranyi, Halil Altintop és Carlos Eduardo is ennél az ügynökségnél van, de az iroda brazil kapcsolatai sem lehetnek rosszak, hiszen Renatót és Lincolnt is képviseli.

A tizedik helyezett Group Idub Santos nevű ügynökség is tulajdonképpen egyszemélyes cég, hiszen egyetlen menedzser, Miguel Santos védenceit tömöríti. Santos nem szereti elaprózni a munkáját, hiszen csak 17 ügyfele van, de ők nem akárkik: ő képviseli Samuel Eto'o, David Villa, Xabi Alonso vagy Mikel Arteta érdekeit is, ami azt jelenti, hogy az iroda portfolióját a Futebol Finance 145 millióra becsülte - ami az egyetlen focistára vetített átlagot tekintve 8,5 millió euró. A toplista tagjai közül ilyen szempontból ez a cég áll a legjobban.

www.global-soccer.eu