Vágólapra másolva!
Húsz esztendeje, 1989. április 15-én az angol labdarúgás legszörnyűbb tragédiáját élte át. A Liverpool FC-Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn a sheffieldi Hillsborough-stadionba benyomuló drukkerek 96 szurkolót tapostak halálra. A tragédia következménye, hogy ma az angol labdarúgó Premier League nézői a világ legbiztonságosabb pályáin szurkolhatnak.

1989. április 15-én a sheffieldi Hillsborough-stadionban az FC Liverpool és a Nottingham Forest lépett pályára az FA-kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott. Miközben a Vörösök támadója, Peter Beardsley eltalálta a kapufát, az ellentétes kapu mögött, a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek.

De mi is történt valójában?

Az FA-kupa sheffieldi elődöntőjére érkező liverpooli szurkolókat a stadion Leppings Lane felőli oldalán öt szektorban szerették volna elhelyezni, amelyek mindegyike 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni. (Ironikus, hogy korábban a lelátórészt 2200 főre hitelesítették, de éppen a katasztrófa előtt három évvel csökkentették a beengedhető szurkolók számát...)

14.30-ra, fél órával a mérkőzés kezdete előtt a kapu mögötti 3-as és 4-es szektor már zsúfolásig megtelt, ám az utcán még mindig szurkolók ezrei várakoztak, hogy a forgóajtókon keresztül bejussanak.

14.52-kor a rendőrség elrendelte, hogy a legnagyobb, C kaput nyissák meg a drukkerek előtt - ez okozta a végzetes tragédiát. Mintegy kétezer liverpooli drukker nyomult be a stadionba, s miután a folyosók éppen a 3-as és 4-es szektorokhoz vezettek, automatikusan oda akartak betódulni.

A bent lévők közül néhányan a kerítésen keresztül próbáltak átmászni az üres szektorokba, akinek ez nem sikerült, azt halálra taposták. Az 1600 főre hitelesített szektorokban háromezren is lehettek, s 15 órakor elkezdődött ugyan a mérkőzés, ám nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret, s 6 perccel 15 óra után a játékvezető lefújta a mérkőzést.

Getty Images

94-en a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, a 14 esztendős Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kómát követően, 1993 márciusában távozott az élők sorából. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

A tragédia után négy nappal "The Truth", azaz "Az igazság" címmel jelent meg a The Sun címoldala, s cikkében a bulvárlap többek között azt írta: a liverpooli szurkolók kirabolták az áldozatokat, segítségnyújtás helyett levizelték a "bátor rendőröket", s meggyalázták egy lány holttestét. Mint később kiderült, a forrás nélkül leközölt írásnak nem volt köze a valósághoz, Kelvin McKenzie főszerkesztő magánakciójáról volt szó. Az eset után a megdöbbent liverpooliak bojkottálták a lapot, az újság 200 ezres példányszáma majdnem a huszadára csökkent a városban. 1993-ban a lap megkövette olvasóit, ám ez is kevésnek bizonyult, a The Sunt azóta sem olvassák a liverpooliak.

Nincsenek felelősök, biztonságosabbak a stadionok

A Hillsborough-tragédiát követően Angliában vizsgálat kezdődött: Lord Justice Taylor vezette azt a bizottságot, amely ajánlásokat fogalmazott meg a stadionok biztonságosabbá tételére és a futballhuliganizmus visszaszorítására.

A Taylor-jelentés 1989. augusztus 4-én jelezte, a tragédiát a rendőrség rossz tömegkezelése, illetve a C kapu megnyitása okozta, s visszautasította azokat a vádakat, amelyekkel például a South Yorkshire-i rendőrség a szurkolókra próbálta áthárítani a felelősséget, mondván, ők érkeztek késve, ráadásul részegen.

A Taylor-jelentés ellenére a sheffieldi bíróság 1990. augusztus 14-én úgy határozott, bizonyítékok hiányában senki ellen sem emel vádat. A brit futballtörténelem legsúlyosabb katasztrófájáért azóta sem vontak senkit felelősségre.

2006-ban Anne Williams (akinek 15 éves fia, Kevin is az áldozatok között volt) az európai emberi jogok bíróságához fordult, hogy elérje, a szervezet gyakoroljon nyomást a brit kormányra egy új vizsgálóbizottság felállítása és tárgyalássorozat megkezdésére.

"Nem baleset volt, hanem emberi mulasztás" - egy áldozat édesanyjának a visszaemlékezése


A Hillsborough-katasztrófa nyomán a Taylor-jelentés egyes ajánlásai törvényerőre emelkedtek, ennek köszönhetően bontották le a szektorok előtti rácsokat, különítették el a szurkolótáborokat, rendelték el az ülőhelyek kialakítását és az alkoholtilalom bevezetését. BárTaylor a zárt kamerahálózatot is javasolta, jogerőre sohasem emelkedett, de az ajánlás hatására szinte minden első- és másodosztályú stadionban kiépítették.

Az ország vezetése biztosította a megújulás anyagi forrását, s a program keretében 27 pályát építettek át és újítottak fel. A tény, hogy a rendőrség az ominózus meccsen több száz drukkert beengedett egy olyan szektorba, amely már egyébként is zsúfolt volt, arra késztette az illetékeseket, hogy a labdarúgó-mérkőzések biztosításának rendszerét is teljesen újragondolják. Ma már kamerák pásztázzák a nézőtereket, amelyek előtt rendezők sokasága is próbálja kiszűrni az esetleges rendbontókat, a belépéskor pedig mindenkit megmotoznak, és elveszik a veszélyesnek ítélt tárgyakat. A kiszélesített kijáratok biztosítják, hogy percekkel a lefújás után már üresek a lelátók.

Nyilatkozatok

"Máshol is megtörténhetett volna az, ami a Hillsborough-ban" - fogalmazott a szomorú évforduló kapcsán David Triesman, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke. "Az 1971-es glasgow-i tragédia, amelyben 66-an vesztették életüket, nem volt elég, hogy megtanuljuk a leckét. Hillsborough után azonban meg kellett tanulnunk."

Kenny Dalglishnak, a Liverpool akkori menedzserének azóta is sokszor eszébe jut a 20 évvel ezelőtti tragédia - s hálát ad a sorsnak, hogy a gyermekei, a 13 éves Kelly és a 12 esztendős Paul hazatértek a stadionból. "Gyakran gondolok a 20 évvel ezelőtt történtekre. A mi családunk szerencsés volt" - nyilatkozta a BBC-nek a skót edző, aki játékosként 515 meccsen szerepelt a Liverpoolban, s 172 gólt szerzett. "Mindig is sajnálattal gondolok azokra, akik átélték a tragédiát. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Liverpool futballklub soha nem hárította el a felelősségét, és soha nem is fogja ezt tenni." "Fantasztikus, hogy nem csak a Liverpool-drukkerek, de a többi csapat szimpatizánsa sem bántotta soha az Anfield Roadnál felállított emlékművet, az 'Eternal Flame'-et" - mondta Dalglish.

Forrás: AFP

A Liverpool jelenlegi csapatkapitánya, Steven Gerrard úgy gondolja, a tragédia okozta sebek soha nem fognak begyógyulni. A játékos mindössze kilencéves volt, és szembesülnie kellett azzal, hogy egyik unokatestvére is az áldozatok között van. A 10 éves Jon-Paul Gilhooley volt a legfiatalabb szurkoló az elhunytak közül. "Másnap reggel kaptuk a hírt, hogy az egyik családtagunk is odaveszett" - emlékezett vissza Gerrard. "Nem akartam elhinni, hogy az egyik unokatestvérem is ott volt a meccsen, és egyszerűen összepréselték. A szüleim és a családom segítettek abban, hogy túltegyem magam a történteken s hogy olyan játékossá válhassak, amilyen most vagyok. Hiába telt el 20 év, a sebek soha nem fognak begyógyulni."

Szerdán több megemlékezést is tartanak Liverpoolban, Sheffieldben és Nottinghamben, az Anfield Roadon - mint minden évben, ezen a napon - istentiszteletre is sor kerül. Gerrardnak kulcsszerepe lesz a liverpooli szertartáson: "Hillsborough emléke mindig fontos lesz a klub számára. Soha nem felejtjük a 96 áldozatot és a többieket sem, akik részesei voltak a tragédiának. Fontos, hogy az áldozatokra egyénenként emlékezzünk s ne úgy, mint egy számra a 96-ból."

A Liverpool jelenlegi edzője, a spanyol Rafael Benítez elmondta, milyen sokat jelent számára, hogy immáron pontosan tudja, mi történt 20 éve Sheffieldben. A 49 éves szakvezető akkor a Real Madrid ifjúsági csapatának az edzőjeként dolgozott: "Spanyolországban először nem tudtuk, mi volt a tragédia igazi oka, később azonban megértettük, mi történt pontosan. 2004-ben, miután a Liverpool menedzsere lettem, a klubnál dolgozóktól és a szurkolóktól annyi információt kaptam, hogy megértettem, miért olyan fontos Hillsborough emléke az itteni emberek számára."

A Liverpool-szurkolók soha nem fejeltik a 96 áldozatot:


Benítez úgy gondolja, a Liverpool légiósainak is meg kell ismerniük a tragédia hátterét, hogy megértsék, mennyire megváltozott általa a klub és az egész angol futball. "Fontos ismerni Hillsborough történetét, de nem csak a külföldi játékosaim, hanem mindenki számára, akinek köze van a labdarúgáshoz. Ismerni kell, hogy mi történt, és soha nem szabad elfelejteni."

"Amikor ránézek a gyermekeimre, belegondolok, milyen lenne, ha velünk történt volna mindez. El lehet képzelni, mit élt át a 96 áldozat családja. Csodálom őket, hogy mennyi energiát fordítanak arra, hogy az áldozatok emléket örökké éljen. A liverpooli futballklub, amennyire tudja, támogatja őket" - folytatta a szakvezető.

A gyermekként Everton-drukker, felnőttként Liverpool-ikon Jamie Carragher szerint Hillsborough megváltoztatta a labdarúgást: "Megváltozott a futball arculata, más stadionok lettek, és másképp nézik az emberek a mérkőzéseket - s ennek az oka a tragédiában keresendő, ami nagyon szomorú, ám remélhetőleg - épp a változások miatt - többé soha nem fog megtörténni."