Vágólapra másolva!
A Real Madrid sorozatban tíz mérkőzést nyert a spanyol bajnokságban, azaz a csapat bámulatos fejlődésen ment keresztül azóta, hogy Juande Ramos átvette a csapat irányítását. Az 54 esztendős szakvezető szerint érkezésekor az volt a legfontosabb feladata, hogy a játékosokat függetlenítse a pályán kívül zajló eseményektől, ami a jelek szerint tökéletesen sikerült neki.

- Sok minden történt azóta, hogy a Real Madridhoz szerződött. Mik voltak az első benyomásai a klubnál?
- Nos, nagyon sok nyitott kérdés volt. Azt hiszem, edzőváltás idején mindig nagyon gyorsan történnek a dolgok. Nem volt sok időm a beilleszkedésre, hiszen BL-mérkőzés következett, három nappal később pedig az FC Barcelona elleni rangadó. A legfontosabb az volt a számomra, hogy ezt a két meccset a lehető legjobban vegyük. E két összecsapás után aztán a klub szervezeti felépítése is nagyot változott, nekem viszont elsősorban a szakmával kell foglalkoznom, és úgy vélem, hogy ebből a szempontból mindenképpen előreléptünk. Keményen dolgoztunk, és elégedett vagyok a fejlődésünkkel, ami az eredményekben is megmutatkozik. Igaza van, valóban nagyon sok minden változott a megérkezésem óta, de azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a változások nagy része pozitív volt.

- Mi volt az első teendője, amikor megérkezett?
- El kellett választani a futballal kapcsolatos dolgokat a többitől, hogy csak a pályán történtekre koncentrálhassunk. Azzal az edzői stáb és a játékosok is tisztában vannak, hogy egy olyan sztárklubnál, mint a Real Madrid, nagyon sok minden között kell egyensúlyozni. A cél az volt, hogy az eredmények javításával kikerüljünk abból a helyzetből, amiben voltunk. Ötödik vagy hatodik helyen álltunk a tabellán, és előre kellett lépnünk. Ahogy a játékunk elkezdett fejlődni, a csapat lendületbe jött, és visszanyerte az önbizalmát, ami mindent sokkal könnyebbé tesz.

- A fejlődés mindenesetre nagyon látványos volt, hiszen most már a második helyen állnak, a hátrányuk ráadásul immáron csak négy pont a hullámvölgyben lévő Barcelonával szemben.
- Igen, ráadásul az előnyünk a harmadik helyezettel szemben kilenc pont. Más kérdés, hogy egy olyan Barcelonát üldözünk, amely fantasztikusan szerepel, azt hiszem, a statisztikák szerint a katalánok még sohasem játszottak ilyen jól. A mi eredményeink elméletben egy bajnokesélyes gárdára utalnak, de egy olyan szezonban, amikor akad egy még jobban teljesítő együttes, nehéz bajnokságot nyerni.

- Sokat kritizálták amiatt, hogy túlságosan is konzervatív a hozzáállása, s ezt korábban talán még sohasem mondták önről. Gondolja, hogy ez azért van, mert most egy ilyen nagy klubnál dolgozik, vagy inkább a csapat játékstílusa miatt?
- Azt hiszem, hogy edzőként alkalmazkodnom kell ahhoz a játékstílushoz, amelyik a leginkább illik a rendelkezésemre álló kerethez. Emlékszem, hogy amikor a Sevillánál dolgoztam, mindenki azt mondta: túlságosan támadó szellemű vagyok, mert olyan meccseink voltak, amikor 5-3-ra vagy 4-2-re vertük például a Real Madridot. Minden attól függ, hogy a játékosokból melyik taktikával lehet a maximumot kihozni. Itt a Realnál az volt a legfontosabb, hogy rendbe tegyük a csapat védekezését, és amint ez sikerült, elkezdtük megnyerni a meccseket. Most lassanként a többi csapatrészt is rendezhetjük.

Forrás: AFP

- Úgy tűnik, hogy Arjen Robbennek teljes szabadságot adott a pályán, és ennek köszönhetően a holland kiváló teljesítményt nyújt.
- Azt hiszem, hogy Robben különleges játékos, és az ilyen típusú futballistáknak szükségük van arra, hogy különösebb kötöttségek nélkül játszhassanak. Ha megfelelő pozícióban szerepeltetjük, akkor gyorsaságot és minőséget tud hozni a csapatjátékba, amivel segítheti az együttest.

- Azt is szokták mondani, hogy szinte kettészakította a csapatot: hatan védekeznek, négyen pedig támadnak.
- Igyekszem olyan egységessé tenni a csapatot, ahogyan csak lehet, de amint mondtam, minden focistának megvan a saját stílusa, és az ön által említett szakadék ennek a természetes következménye lehet. Van, amikor sikerül igazi egységgé kovácsolni a játékosokat, de ha valaki, mint például Robben, úgy a legveszélyesebb, ha csak a támadással foglalkozik, akkor engednünk kell, és meg kell oldanunk, hogy a védekezéssel kapcsolatos teendőket levegyük a válláról. Ezért tűnhet néha úgy, hogy a csapat kettészakad a pályán, ugyanakkor jobban szeretem, ha a támadás és a védekezés is egységként működik.

- Egyetért azzal az állítással, hogy Lassana Diarra érkezése nagyobb hatással volt a csapatra, mint Klaas-Jan Huntelaar leigazolása?
- Nem teljesen, csupán arról van szó, hogy egyikük sokkal több lehetőséget kapott. A Real Madrid keretében 20 kiváló játékos szerepel, és nem könnyű bekerülni a kezdő tizenegybe. Ami Diarrát illeti, Guti sérülése azt jelentette, hogy szükség volt rá a középpályán, ő pedig kihasználta ezt a lehetőséget. Huntelaarnak nehezebb dolga volt, mivel Gonzalo Higuaín remek formában futballozott, és Raúlnak is nagyon fontos a szerepe a csapaton belül. Nem arról van szó, hogy valamelyikük jobb a másiknál.