Vágólapra másolva!
"Koeman varázslatos magyarjai" (Koeman's magical Magyar) címmel terjedelmes interjút közölt csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos honlapja Erwin Koemannal, a magyar válogatott szövetségi kapitányával. A fifa.com főoldalán látható írás kiemeli, hogy a magyaroknak az 1986-os mexikói világbajnoki szereplés után 23 évvel ismét van esélyük kijutni a legrangosabb tornára.

Az 1950-es évek csapata Puskással, Kocsissal és Hidegkutival a világ legjobbjának számított, ezt 1952-ben olimpiai arany, két évvel később világbajnoki ezüstéremmel bizonyította is az együttes. 1954 óta hat alkalommal tudta kvalifikálni magát az együttes világbajnokságra, utoljára azonban 23 esztendeje, Mexikóban lehetett ott a legjobbak között. Az utóbbi hónapokban azonban ismét felsejlett a nagy lehetőség, köszönhetően a holland Erwin Koeman szövetségi kapitánynak, írja a fifa.com.

"A kezdetekkor rengeteg negatív dolgot hallottam a csapatról és a játékosokról, de én csak a saját véleményemre adok. A futballistákról kiderült, hogy igenis rendkívül profik és motiváltak. Körülbelül 25 játékos közül válogathatok, nyilván jó lenne, ha többen lennének, de ők szerencsére a legjobb bajnokságokban edződnek" - mondta a 47 éves holland szakember, aki tavaly májusban vette át a nemzeti csapat irányítását.

"A játékosok kvalitása adott volt, az én feladatom főként az, hogy önbizalmat adjak nekik. Pozitív ember vagyok, próbálom kihasználni a csapat erősségeit" - tette hozzá Koeman.

A magyarok az 1-es számú világbajnoki selejtező csoportban szerepelnek, jelenleg a második helyen állnak: "Az egyik legnehezebb csoportban szerepelünk Portugáliával, Svédországgal és Dániával, ráadásul az albánoknak is remek csapata van. Bármelyik együttes képes pontokat rabolni a másiktól. Úgy gondolom, csak az utolsó fordulóban dől majd el a továbbjutás sorsa. Természetesen nem mi vagyunk a csoport favoritja, hiszen az ellenfeleinknél olyan játékosok vannak, mint Cristiano Ronaldo, vagy éppen Zlatan Ibrahimovic. Nekünk csapatként kell funkcionálnunk, egymásért kell küzdenünk. Úgy gondolom, ha a játékosaim kellő önbizalommal lépnek pályára, akkor bárkinek komoly nehézségeket okozhatnak" - mondta Koeman.

A szakember szerint csakúgy, mint klubszinten, a válogatottaknál sincsenek nagy különbségek. "A feröeriek Ausztria, illetve a luxemburgiak Svájc ellen bebizonyították, a kicsik is tudnak néha értékes skalpokat szerezni. Csak koncentráció és jó játék szükséges hozzá."

A válogatott szombaton Albániában lép pályára, négy nappal később pedig a Puskás Ferenc-stadionban látja vendégül Málta legjobbjait: "Természetesen hat pontot szeretnék, de lehet, hogy szerdára ez csak négy lesz. A célunk, hogy a két mérkőzés után továbbra is az első két hely valamelyikén álljunk, hiszen akkor gondolhatunk még a jövőre. Nem kaphatunk ki Albániában, ez nagyon visszavetné a csapatot" - tette hozzá a szakember.

A holland tréner ugyanakkor elmondta, természetesen hatalmas tett lenne, ha a válogatott kijutna a jövő évi dél-afrikai világbajnokságra: "Ha megnézzük azt, honnan is indultunk, akkor a vb maga lenne a csoda. Hatalmas lökést adna az országnak, a szövetségnek és a hazai bajnokságnak egyaránt. Magyarország kis ország, komoly futballtradícióval, az emberek elvárják, hogy a legjobbakkal is felvegyük a versenyt."

Albán-magyar: négy meccs kapott gól nélkül

Az eddigi négy egymás elleni mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott még gólt sem kapott Albániától. A három budapesti találkozó közül két biztos, egy pedig kiütéses hazai diadallal zárult, míg az egyetlen tiranai összecsapás nem hozott gólt. A magyar válogatott szombaton 20.30-tól Tiranában találkozik Albániával világbajnoki selejtező mérkőzésen.

Az eddigi mérkőzések:
1947.08.20., Budapest:
Magyarország - Albánia 3-0 (2-0) - Balkán-kupa
gól:
Zsolnai, Egresi, Deák

1948.05.23., Tirana:
Albánia - Magyarország 0-0 - Balkán-kupa

1950.09.24., Budapest:
Magyarország - Albánia 12-0 (5-0) - barátságos
gól:
Puskás (4), Budai II. (4), Palotás (2), Kocsis (2)

2008.10.11., Budapest:
Magyarország - Albánia 2-0 (0-0) - vb-selejtező
gól:
Torghelle, Juhász