Vágólapra másolva!

Bevezetheti a FIFA a 6+5-ös szabályt

Összeegyeztethető az európai joggal az úgynevezett 6 plusz 5-ös szabály, amelynek értelmében a labdarúgókluboknak legalább hat hazai játékossal kell kezdeniük a mérkőzéseket - közölte csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján a nemzetközi szövetség (FIFA) által felkért szakértői csoport.

Az Európai Ügyek Intézete (INEA) azért kapott felkérést a szakvélemény elkészítésére, mert régóta húzódó vitatéma, hogy az Európán belüli szabad munkaerő-áramlással összeegyeztethető-e, ha a klubok esetében "nemzeti kvótát" írnak elő.

A tanulmányt elkészítő öt alkotmányjogász arra az álláspontra jutott: nem ellentétes az EU előírásaival, ha kikötik, hogy a mérkőzéseket a csapatoknak olyan összetételben kell megkezdeniük, amelyben legalább hat játékos elvben jogosult lehetne a klub saját országának nemzeti tizenegyében is szerepelni.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke örömét fejezte ki a szakvélemény fölött. Mint mondta, a szövetség azért akarja érvényesíteni a 6 plusz 5-ös szabályt, hogy ezzel is támogassa a versengés nyitott voltát.

A probléma gyökere, hogy a gazdag klubok fel tudják vásárolni a legkiválóbb külföldi játékosokat, és ha ezek szerepeltetésének nem szabnak valamilyen korlátot, akkor a légiósok teljesen eltorzíthatják a nemzeti bajnokságok kimenetelét.