Vágólapra másolva!

Kész a 2010-es focivébé első stadionja

Szombaton már futballmérkőzést játszanak a pretoriai Loftus Versfeld-stadionban, az első olyan létesítményben, amely a jövő évi dél-afrikai világbajnokságra készült el.

A felújítás a vb-szervezők szerdai közlése szerint befejeződött, ezzel az első helyszín készen áll a csapatok fogadására. A hétvégén bajnoki mérkőzés zajlik majd a 45 ezresről 50 ezresre bővített arénában - melyben az egyik lelátórész fölé tetőt emeltek -, majd június 14. és 28. között már a Konföderációs-kupa néhány találkozójának lesz a helyszíne a "ráncfelvarráson" átesett létesítmény.

További három helyszínen - a johannesburgi Ellis Parkban, valamint Bloemfonteinben és Rustenburgben - néhány hét múlva fejeződnek be a munkálatok.

Jóval a jövő évi világbajnokság előtt készen lesz a Port Elizabeth-i stadion is, amely korábban a kivitelezés csúszása miatt kikerült a Konföderációs-kupa helyszínei közül.

"Nagyon örülünk az elért előrelépésnek" - fogalmazott kedden közleményben Danny Jordaan, a helyi szervezőbizottság igazgatója. "Izgalommal tölt el bennünket, hogy ennyivel a nemzetközi szövetség által megszabott határidő előtt látjuk formát ölteni a világbajnokság egyik új stadionját."

A tervezett 48 ezerből már 40 ezer széket elhelyeztek, a majdan a tetőt tartó 36 oszlop közül pedig több mint a felét már beállították. A létesítményben nyolc mérkőzést rendeznek a világbajnokság során, ebből az egyik negyeddöntős összecsapás lesz.

Dél-Afrikában öt új arénát húznak fel a vb-re, ötöt pedig felújítanak, mintegy 800 millió eurónak megfelelő összköltséggel.

A Port Elisabeth-i lett volna az egyetlen új stadion, amellyel már a tesztviadalként szolgáló Konföderációs-kupa lebonyolításában is számoltak, a csúszás miatt azonban kikerült a házigazda városok közül.

A Konföderációs-kupát idén június 14-től 28-ig, a világbajnokságot pedig jövőre június 11. és július 11. között rendezik.