Vágólapra másolva!
Brit lapértesülések szerint a közeljövőben két angol élcsapatnak is új tulajdonosa lehet: a Liverpoolt egy kuvaiti, a Chelsea-t pedig a Manchester Cityt is birtokló, ezúttal egy német cégcsoporttal együttműködő arab befektetői kör szeretné megvásárolni.

Úgy tűnik, a gazdasági világválság ellenére továbbra is akadnak olyan befektetők, akik jó üzletet látnak egy-egy Premier League-ben szereplő nagycsapat megvásárlásában. A Liverpool amerikai tulajdonosai a Daily Telegraph beszámolója szerint már meg is kezdték a tárgyalásokat a kuvaiti Al Kharafi család képviselőjével: Tom Hicks és George Gillett már hónapok keresik a kiutat szorongató anyagi helyzetükből, és bár júliusig haladékot kaptak arra, hogy visszafizessék az eredetileg január 25-én lejáró, 350 millió fontos refinanszírozási hitelüket, a 30 millióra rúgó éves kamat továbbra is esedékes, s a pézhiány miatt az új stadion építesét sem tudták a tervek szerint elkezdeni.

Tavaly szeptemberben a Dubai International Capital cég már tett egy 500 millió fontos ajánlatot a Liverpool megvásárlására, ezt azonban Hicksék elutasították. Az amerikaiak állítólag továbbra is többet - egyes értesülések szerint 600 milliót - akarnak kapni a klub tulajdonjogáért, ami a 14 milliárd fontos becsült vagyonával a világ 48. leggazdagabb emberének számító Nasszer Al Kharafi számára megfizethető összegnek tűnik.

A Chelsea lehetséges tulajdonváltására már kisebb az esély, a Manchester City arab tulajdonosi köre, pontosabban a nyáron annak képviseletében eljáró Szulajman al-Fahim mindenesetre szemet vetett Roman Abramovics klubjára, noha az orosz milliárdos eddig nem jelezte, hogy meg kívánna válni tőle. Al-Fahim ugyanakkor kijelentette: szerinte minden megvásárolható, csak a megfelelő ajánlattal kell előállni hozzá.

A 32 éves üzletember, aki ezúttal német befektetőkkel együttműködve venné meg a Chelsea-t, a Guardiannek azt fejtegette, hogy bár Abramovics az utóbbi években több mint 500 millió fontot költött a londoni klubra, így vélhetően nem akar olcsón túladni rajta, az általa képvislet csoportnak rendelkezésére áll az az összeg, amely mindkét fél számára megfelelő lehet.

A gazdasági válság a hírek szerint alaposan megcsapolta Abramovics vagyonát, Peter Kenyon klubigazgató ennek ellenére a napokban úgy nyilatkozott, hogy nincs napirenden a Chelsea eladása. Al-Fahimék szerint ez nem egyértelmű állásfoglalás, és várják Abramovics reakcióját a vételi szándékukra.