Vágólapra másolva!
A profi futballisták többsége visszavonulását követően sem szakad el a sportágtól: nagy részük edzőnek áll, esetleg sportvezetőként vagy menedzserként, játékosügynökként próbálja kihasználni korábbi kapcsolatait. És akadnak olyanok is, akik annyira szeretnek focizni, hogy időnként még 40 év felett is pályára lépnek, és valamelyik amatőr klubnál igyekeznek kielégíteni "labdaéhségüket".

A holland amatőr bajnokság egyik legkülönösebb mérkőzését valószínűleg 1999 szeptemberében játszották, amikor is az AFC ötödik csapata az ABN-Amro FC hatodik együttese ellen lépett pályára - és a találkozóra kilátogató alig 100 néző két Aranylabdást is láthatott a pályán!

Az ABN-Amro együttesében egy bizonyos Marco van Basten játszott, az AFC-nél pedig a középpályán Ruud Gullit kergette a labdát. A holland futball két korszakos egyénisége egyaránt barátai felkérésének tett eleget, és kettejük közül Gullit örülhetett jobban, hiszen kétszer is betalált, csapata pedig 6-2-es győzelmet aratott.

Igaz, ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Van Basten elaludt, így késve érkezett meg a találkozóra - bár becserélése után 11 másodperccel máris gólt szerzett... Az egykori kiváló csatár számára ez a fellépés csak egyszeri kirándulás volt, de Gullitnak annyira bejött a dolog, hogy a 2000-2001-es idényben rendszeresen szerepelt az AFC (Amsterdamsche Football Club; semmi köze nincs az Ajaxhoz, amelynek teljes neve AFC Ajax) ötödik csapatában.

Befizette az éves tagsági díjat, és hétről hétre pályára lépett olyan csapatok ellen, mint az OSDO 3, átlagosan 20 néző előtt. A jelenleg a Bayern München szakvezetőjeként tevékenykedő Jürgen Klinsmann sem bírta a tétlenséget, amikor visszavonulását követően az Egyesült Államokban telepedett le. A sportágtól ugyan nem szakadt el, hiszen egy sportmenedzseri irodát hozott létre, és egy futballiskolát is alapított, azonban valószínűleg hiányzott neki a játék.

Így aztán 2003-ban egy helyi amatőr gárdához, az Orange County Blue Starhoz szerződött, amelynek színeiben nyolc mérkőzésen öt gólt ért el. Más kérdés, hogy ez eleinte senkinek sem tűnt fel, mivel Klinsmann nem a saját nevén szerepelt a gárdában, hanem Jay Göppingenként - az álnevet szülővárosától, Göppingentől kölcsönözte. Érdekesség, hogy akkori edzőjéről, Nick Theslofról később sem feledkezett meg, így a szakember ma már a Bayern München alkalmazásában áll, mint nemzetközi tehetségkutató.

Forrás: Getty Images

Klinsmann (jobbra) edzéseken ma is szívesen beszáll játszani

Ennél komolyabb szinte űzte a sportágat a profi futball után a legendás brazil hátvéd, Aldair, aki pályafutása nagy részét az AS Romában töltötte, majd a 2003-2004-es pontvadászatban a Genoában szerepelt. Három évvel később azonban egykori római klubtársa, Massimo Agostini rábírta a visszatérésre: a csatár akkoriban a San Marinó-i SS Murata együttesében játszott, amellyel a miniállamban (ahol a futballisták amatőrök) két bajnokságot is nyert.

Aldair 2007 júliusában csatlakozott a Muratához, játszott a Tampere United elleni BL-selejtezőn, és azóta is tagja a csapatnak, amellyel 2008-ban ismét aranyérmet nyert, így tavaly nyáron megint szerepelhetett a Bajnokok Ligájában. Az IFK Göteborg elleni párviadalra a Murata egy másik brazil klasszist, Romáriót is szerette volna leigazolni, de a csatár nemet mondott a felkérésre.

És ha már a braziloknál tartunk: akad egy olyan angol amatőr egyesület, amely elmondhatja magáról, hogy néhány mérkőzés erejéig két egykori brazil világklasszist is pályára küldhetett, és hamarosan egy harmadik is felhúzhatja majd a mezét. A Northern Premier League Divison One North-ban, az angol futball nyolcadik divíziójában szereplő Gartforth Townról van szó, amelynek tulajdonosa, Simon Clifford kiváló brazil kapcsolatokkal rendelkezik.

Brazíliai tapasztalatai alapján futballiskolák egész sorát nyitotta az Egyesült Királyságban, és sokak szerint ez lehet az angol futball jövőjének egyik kulcsa (az első növendékek egyike a Manchester City védője, Micah Richards), és ezt használta ki, amikor a 2004-2005-ös idényben meghívta az egykori világklasszist, Sócratest a csapatába.


Sócrates-gól a brazil klasszis fénykorából

Az akkor 50 éves focista végül csak egyetlen találkozón játszott a Gartforth-ban, 2004. november 20-án a Tadcaster Albion ellen cserélték be az utolsó negyedórára. A brazilnak volt egy remek lövése, amit a tadcasteri kapus hárított, de az időt többnyire azzal töltötte, hogy megpróbálja elviselni a farkasordító hideget.

A nem feltétlenül kellemes élmény ellenére a következő szezonban Cliffordnak egy másik brazil focistát is sikerült meggyőznie arról, hogy ugorjon be a csapatba, ha csak egyetlen összecsapás idejére is. 2005-ben Careca lépett pályára a gárdában. Hamarosan pedig jöhet a következő brazil játékos, hiszen a hírek szerint a kétszeres világbajnok jobbhátvéd Cafú már megegyezett Clifforddal, és áprilisban játszani fog a Gartforth-ban.

www.infosport-focivilag.hu