Vágólapra másolva!
A 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szervezői szerint a szomszédos Zimbabwéban kitört kolerajárvány nem fenyegeti a torna zavartalan lebonyolítását. A Dél-afrikai Köztársaságban eddig ötezren kapták el a fertőzést és 36-an haltak meg a betegség következtében.

"A Zimbabwéban uralkodó politikai válság miatt jelenleg az ottani lakosság számára nem biztosított a megfelelő szintű egészségügyi ellátás" - mondta Danny Jordaan, a Dél-afrikai Olimpiai Bizottság ügyvezetője a vb megnyitója előtt 500 nappal tartott sajtótájékoztatón. "Hiszünk benne, hogy szomszédainknál hamarosan megoldódnak a politikai problémák, és miután helyreállt a béke, a járványt is sikerül leküzdeni."

Jordaan hozzátette: az előkészületek az operatív fázishoz értek. "Rengeteg esemény és kihívás vár ránk idén. Nyáron megrendezzük a Konföderációs-kupát, év végén pedig a világbajnokság csoportjainak sorsolása következik. Az előkészületek során a legfontosabb feladatokat elvégeztük, a hozzánk érkező vendégek szállítása terén még vannak megoldásra váró kérdések, de ezekre is megtaláljuk a megfelelő megoldást."

Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára arról beszélt, hogy a stadionok miatt nincs ok aggodalomra. "Minden időben elkészül, ezzel nem lesz probléma. A jegyértékesítés előkészítésével eddig keveset foglalkoztak a házigazdák és egyelőre a megfelelő mennyiségű szálláshely sem áll rendelkezésre, ezek miatt aggódom egy kicsit."

Valcke elmondta: a gazdasági válság nem fenyegeti a vb-t, a FIFA egyik partnere sem jelezte, hogy nem tudja folyósítani a szerződésben rögzített összeget, és senki nem kért szerződés- vagy fizetési határidő módosítást sem.