Vágólapra másolva!
Lemondott Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke. A sportvezető az elnökség válságtanácskozásán jelentette be távozását. Az új irányító kinevezéséig az eddigi alelnök, Vicente Boluda ügyvezető elnökként kerül az egyesület élére. Boluda az idény végén esedékes választásig tölti be a posztot.

Calderón lemondásában döntő szerepet játszott a Marca című sportnapilap, amely a hét elején megjelent írásában leleplezte, hogy a "presidente" csalt a december eleji közgyűlésen, melyen tíz olyan személy is szavazott a végül elfogadott pénzügyi-gazdasági beszámolókra, akinek erre nem volt jogosultsága.

Calderón elismerte, hogy a közgyűlésen többen jogosulatlanul vettek részt, de azt állította, a manipulációkhoz nem volt semmi köze. "A távozásommal nem oldódnak meg a klub problémái" - mondta az 57 éves vezető.

A távozó elnök esti sajtótájékoztatóján kijelentette: emelt fővel, tiszta lelkiismerettel távozik. "Egy összeesküvés áldozata lettem, lemondásom az igazságtalanság és áskálódás diadala" - mondta Calderón. "Az elnökség a délelőtti ülésen marasztalt. Azt követően távoztam, hogy nem mondtak fel annak a két embernek, akit felelősség terhel a közgyűlésen történt visszásságokért. Biztos követtem el hibákat, de mindig a klub érdekei voltak számomra a legfontosabbak és soha nem sikkasztottam."

"Az élet Calderón nélkül is megy tovább" - reagált Calderón távozására Joan Laporta, a nagy rivális FC Barcelona elnöke. A Barcelonában megjelenő Sport című lap internetes kiadása azt írta Calderón elnöki időszakáról, hogy "két bajnoki cím és 1000 botrány".

Ramón Calderón Ramos 1951. május 26-án született Palenciában. A Real Madridnál először akkor szerzett nevet magának, amikor a '90-es években szembekerült az akkori elnök, Ramón Mendozával, majd bírálta a 2000-2006 között regnáló Florentino Pérezt is.

2006. július 2-án választották meg a spanyol klub elnökének, a választáson 8344 szavazatot kapott, éppen csak megelőzte riválisát, Juan Palaciost (8098 szavazat). Miután egyeztetett sportigazgatójával, Predrag Mijatoviccsal, első intézkedésként szerződtette, majd egy év múlva kirúgta a csapat edzőjét, Fabio Capellót - ezt követően érkezett a Getafétől Bernd Schuster.

Választási ígéreteiben Arjen Robben (Chelsea), Cesc Fabregas (Arsenal) és Kaká (AC Milan) megszerzéséről beszélt, ám egyedül Robbent sikerült a klubhoz csábítania. Az ő irányítása alatt lett azonban Real-játékos Fabio Cannavaro, Emerson, Ruud van Nistelrooy és Mahamadou Diarra.

Calderont játékosvásárlási politikája miatt is sok kritika érte: két és fél év alatt közel 300 millió eurót költött külföldi játékosok vásárlására, az ifjúsági csapat ígéretes tehetségeinek így nem jutott elég lehetőség a nagycsapatnál.