Vágólapra másolva!
Portugália és Spanyolország együtt jelentkezik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. Az erről szóló megállapodást hétfőn Lisszabonban írta alá Gilberto Madaíl, a portugál és Angel Maria Villar, a spanyol szövetség elnöke.

Spanyolország az 1982-es vb óta nem rendezett kiemelkedő futballeseményt, 2004-ben pályázott az Európa-bajnokságra, de meglepetésre Portugália lett a házigazda.

A nemzetközi szövetség (FIFA) február 2-ig várja azoknak az országoknak a jelentkezését, melyek szívesen lennének házigazdái a 2018-as vagy 2022-es vb-nek. A két torna helyszínéről 2010-ben határoz a FIFA végrehajtó bizottsága.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke azt mondta, eddig a spanyolok és portugálok mellett Katar, Kína, Japán, Mexikó, az Egyesült Államok, Anglia és Belgium Hollandiával közösen jelezte hivatalosan rendezési szándékát. A sportvezető szerint Oroszországban is zajlanak az egyeztetések a kandidálásról, de a FIFA még nem kapott hivatalos értesítést az orosz rendezési szándékról.

A lehetséges vb-házigazdáknak vállalniuk kell, hogy az aranyéremről döntő mérkőzést legalább 80 ezer néző befogadására alkalmas arénában bonyolítják le,és a többi találkozót is minimum 40 ezres stadionokban rendezik, ez utóbbiakból tizenkettővel kell rendelkeznie a vendéglátónak.