Vágólapra másolva!
Nem sok mérkőzés kellett David Beckhamnek ahhoz, hogy megszerezze első gólját az AC Milan színeiben, az angol középpályás már a harmadik bajnokiján eredményes volt az olasz csapatban. Pedig az MLS-be igazolásakor sokan azt gondolták, hogy már csak levezetni ment az Egyesült Államokba, ami nem csoda, hiszen általában ez a jellemző, és csak kevés európai játékos tért vissza játszani az öreg kontinensre a tengerentúli kaland után.

Az európai labdarúgás, vagy ahogyan arrafelé nevezik, a soccer ma sem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé az Egyesült Államokban, az 1960-as évek végén, amikor az első komolyan vehető profi bajnokságot kiírták pedig még szinte ismeretlen játéknak számított.

A NASL azzal próbált minél nagyobb közönséget megnyerni, hogy igyekezett átcsábítani a legnagyobb sztárokat, akik azonban érthető módon általában csak karrierjük vége felé igazoltak a tengerentúlra.

A minden idők legjobb játékosának tartott brazil Pelé ennek megfelelően például a Cosmos együtteséből vonult vissza, de az NASL-ben megfordult másik két extraklasszis, Franz Beckenbauer és Johan Cruyff számára egyáltalán nem jelentett végállomást az amerikai kaland.

Franz Beckenbauer 1977-ben, világ- és Európa-bajnokként, háromszoros Aranylabdásként csatlakozott a Cosmoshoz, amellyel három bajnoki címet is nyert, és semmi jel nem utalt arra, hogy karrierjét nem az Egyesült Államokban fejezi be.

Így aztán 1980-ban nem kis meglepetést okozott, amikor a német világklasszis visszatért az NSZK-ba, az pedig még nagyobb szenzáció volt, hogy nem egykori csapatát, a Bayern Münchent választotta. Beckenbauer a bajorok helyett ugyanis a Hamburger SV ajánlatát fogadta el, és két szezonban erősítette a kikötővárosi csapatot. Túl sokat ugyan nem játszott, hiszen összesen 28 bajnokin lépett pályára, de azért az 1980-81-es idényben bajnokságot nyert a HSV-val - éppen a Bayernt megelőzve!

Más kérdés, hogy a Császár végül mégis csak a Cosmosból vonult vissza, hiszen még egyszer átköltözött New Yorkba, és ott játszotta utolsó hivatalos mérkőzését 1983-ban. Beckenbauer egyik nagy riválisa az 1970-es években a holland Johan Cruyff volt, akivel klub- és válogatott szinten is hatalmas csatákat vívtak. Ez a párviadal az NASL-ben is folytatódhatott, elvégre Cruyff is kipróbálta magát az Egyesült Államokban, 1979-ben a Los Angeles Aztecs játékosa lett, majd egy évvel később a Washingon Diplomats csapatához szerződött.

Neki azonban nem jött be az amerikai profi futball, így 1981-ben visszatért Európába, mégpedig egy spanyol kiscsapathoz, a Levantéhoz. Egy év elteltével aztán egykori egyesülete, az Ajax szerződtette, és az amszterdamiakkal újabb két bajnoki címet nyert.

A klub azonban 1983-ban már nem hosszabbított szerződést az akkor 36 esztendős Cruyffal, aki viszont úgy érezte, hogy korai lenne még visszavonulnia, és egyfajta fricskaként a nagy rivális Feyenoordhoz írt alá. A rotterdamiaknál csak egy szezont töltött, de abban az idényben szintén bajnokságot nyert, borsot törve az Ajax vezetőinek orra alá.

Forrás: Getty Images

Aranylabdások egymás közt Cosmos-mezben: Cruyff és Beckenbauer

Cruyff honfitársa, az 1974-es vébén ezüstérmet nyert holland válogatott egy másik tagja, Rob Rensenbrink is kipróbálta magát az NASL-ben: az 1980-as szezonban a Portland Timbersben futballozott. Ezzel azonban nem ért véget a karrierje, hiszen az 1981-82-es idényben már a Toulouse-ban játszott, amely akkoriban a francia másodosztályban szerepelt.

Az NASL-ben egyébként rengeteg brit játékos fordult meg, akik közül jó páran aztán visszatértek Nagy-Britanniába, hogy ott folytassák pályafutásukat. A Manchester United legendás északír labdarúgója, George Best például játszott a Los Angeles Aztecsben, a Fort Lauderdale Strikersben és a San José Earthquakes-ben is, de közben szerepelt a skót Hibernianban, majd 1983-ban még a Bournemouth csapatában is játszott pár bajnokit.

A Chelsea egykori válogatott kapusa, Peter Bonetti 1975-ben ment ki a St. Louis Starshoz, de utána még több, mint 100 bajnokin védett a londoni együttesben. A skót Archie Gemmill 1982-ben játszott a Jacksonville Tea Men elnevezésű együttesben az NASL-ben, hogy onnan visszatérve előbb a Wigan Athleticben, majd a Derby Countyban futballozzon.

Voltak, akik nem karrierjük vége felé, hanem pályafutásuk elején próbálhatták ki magukat az Egyesült Államokban. Közéjük tartozik a skót Alan Brazil, akit nevelőegyesülete, az Ipswich Town 19 esztendős korában, 1979-ben egy évre kölcsönadott a Detroit Express nevű NASL-gárdának.

Brazil aztán innen visszatérve alapember lett az Ipswichben, majd később megfordult a Tottenham Hotspurban és a Manchester Unitedben is, és 13 alkalommal a skót válogatottban is pályára lépett. A későbbi 59-szeres angol válogatott Peter Beardsley is teljesen ismeretlen játékosnak számított, amikor 1981-ben, 20 esztendősen a Vancouver Whitecapsbe szerződött, ahonnan aztán a Newcastle United csábította vissza 1983-ban - Beardsley karrierje csak ezt követően indult meg felfelé.

Beardsley karrierjének legszebb góljai

Az 1996-ban kezdődött MLS-érában Beckham előtt csak egyetlen játékosnak sikerült visszatérnie az Egyesült Államokból valamelyik topligába. Akkor is az AC Milan volt az a klub, amely az USA-ból igazolt, mégpedig egykori játékosát, Roberto Donadonit. A középpályás még 1996-ban szerződött a New York/New Jersey MetroStarshoz, ahol két évet töltött el, majd némi meglepetésre megint Milánóban folytatta pályafutását, ahol újabb bajnoki címmel bővítette trófea-gyűjteményét.

www.infosport-focivilag.hu