Vágólapra másolva!
Napjainkban a labdarúgók már fokozottan figyelnek az egészséges életmódra és a helyes étkezésre, másként nem lehet hétről hétre kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A mohamedán vallású futballisták számára azonban akad egy hónap, amikor ez a szokottnál nagyobb nehézségeket okoz: ramadán idején ugyanis a hithű muzulmánoknak böjtölniük kell. Ez a sztárklubok közül most elsősorban a Barcelonát érinti.

A ramadánt a muszlimok a kilencedik holdhónapban tartják, és ebben az időszakban a vallási előírásokat betartók számára napfelkeltétől napnyugtáig tilos enni és inni (na meg szexuális életet élni, de ez a futball szempontjából kevésbé érdekes).

Idén a ramadán szinte pontosan szeptemberre esik (a hónap első napján kezdődött, és 30-án ér véget), vagyis a labdarúgószezon rajtjára, amikor a legtöbb nagycsapatnak heti két mérkőzése van, és szinte végig szerda-szombat ritmusban lépnek pályára. Különösen igaz ez a spanyol egyesületekre, hiszen a Primera Divisiónban hétközi fordulóra került sor, ami azt jelenti, hogy a Real Madrid, a Barcelona vagy éppen a Sevilla bő két hét alatt öt tétmérkőzésen lépett pályára.

Márpedig a fenti három egyesületnél egyaránt szerepelnek mohamedán vallású labdarúgók. A Real Madridnak csak egy muszlimja van a mali válogatott középpályás, Mahamadou Diarra személyében, és a futballista azok közé tartozik, aki szigorúan betartja a vallási előírásokat.

Ugyanakkor a királyi gárda középpályásainak sérülése miatt (szép sorban Wesley Sneijder, Fernando Gago és Guti is kidőlt a sorból) a klub nem engedheti meg magának, hogy pihentesse Diarrát, aki így az elmúlt két hétben lejátszott öt tétmérkőzés mindegyikén pályára lépett, és csak egyszer fordult elő, hogy nem volt ott a kezdők között: a BATE Boriszov elleni BL-mérkőzésen az első félidőben Gago helyére cserélték őt be.

A jelek szerint tehát Diarra teljesítményét nem nagyon befolyásolta a böjtölés, mint ahogyan a Sevilla támadójának, Frédéric Kanouténak sem jelentett törést a teljesítményében. Az andalúziai gárdának egyébként rajta kívül még van egy muszlimja Arouna Koné személyében, de ő egyáltalán nem számít kulcsembernek, ellentétben Kanoutéval - aki a böjti időszak alatt is rendre a kezdő tizenegy tagja volt, és a Sporting Gijón ellen két gólt is szerzett.

Úgy tűnik, hogy a ramadán elsősorban a Barcelona összeállítását befolyásolja. A katalánok keretében három mohamedán vallású labdarúgót találunk a balhátvéd Eric Abidal, valamint a két középpályás, Seydou Keita és Yaya Touré személyében, bár a hírek szerint Abidal korántsem tartja be olyan nagyon a vallási előírásokat.

Forrás: AFP

Yaya Touré (j.)

Ennek megfelelően az elmúlt időszakban a három focista közül ő játszott a legtöbbet: a Sporting CP elleni BL-mérkőzés kivételével mindegyik összecsapáson kezdő volt, és a négy találkozóból csak egyszer cserélték le. A két középpályás esetében már az látszik, hogy Josep Guardiola edző jobban figyelembe vette, hogy előfordulhat: nincsenek olyan jó fizikai állapotban.

Touré például csak egyszer került be a kezdők közé az elmúlt két hét öt találkozóján, és akkor sem maradt végig a pályán, de Keita is csak egyszer töltött 90 percet a gyepen, a Sporting ellen. A Racing Santander, a Sporting Gijón és a Real Betis ellen egyaránt idő előtt lehozták a pályáról, a hét végén az RCD Espanyol ellen pedig csak csere volt.

www.infosport-focivilag.hu