Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az UEFA az európai futballszezon nemhivatalos rajtjának tekinti az európai Szuperkupáért zajló mérkőzést, amelyet hagyományosan augusztus utolsó péntekén rendeznek meg a BL- és az UEFA-kupa győztese között. Idén a Manchester United és a Zenit Szankt-Petyerszburg csap majd össze, és a találkozót akár a foci régi és új elitjének az összecsapásaként is felfoghatjuk.

Az orosz klubfutball előretörése ugyanis az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált: a nyitányt a CSZKA Moszkva 2005-ös UEFA-kupa-diadala jelentette, és miközben az orosz egyesületek egyre több pénzt költöttek új labdarúgókra illetve külföldi edzőkre, a bajnokság színvonala is egyre magasabb lett.

A Zenit idei győzelme az UEFA-kupában így is kisebbfajta meglepetést jelentett, de a szentpéterváriak teljesen megérdemelten hódították el a trófeát: az elődöntőben a szuperfavorit Bayer Münchennek rúgtak négy gólt! A szbornaja a nyári Európa-bajnokságon is remekül szerepelt, és sokak szerint már nincsen messze az az idő, amikor az orosz pontvadászatot az öt európai topliga (azaz az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság) mellett fogjuk emlegetni.

A Zenit pénteken növelheti az orosz futball elismertségét, és a szentpéterváriak nagyon komolyan veszik a Manchester United elleni Szuperkupa-döntőt. Pedig a klub az elmúlt hetekben erőltetett menetben volt kénytelen játszani, hiszen a tavaszi UEFA-kupa-szereplés miatt több bajnokija is elmaradt, amiket mostanában pótolt be. Így aztán július 6. és augusztus 10. között a Zenitnek tíz tétmeccse volt, és a gárda a rossz bajnoki rajt után fel is jött a tabellán a hatodik helyig - ám mivel lemaradása 11 fordulóval a zárás előtt 11 pont a listavezető Rubin Kazany mögött, így aligha fogja megvédeni aranyérmét. Viszont szeptembertől ott lesz a BL-ben, és MU elleni találkozó remek erőfelmérő az oroszok számára.

Az Európa-bajnokságon látott orosz válogatottból öten is tagjai a Zenit keretének, és közülük Vjacseszlav Malafejev, Alekszandr Anjukov, Roman Sirokov és Konsztantyin Zirjanov szinte biztosan játszanak - az ötödik labdarúgó és egyben a legnagyobb sztár, Andrej Arsavin szereplése azonban kérdéses. A támadó ugyanis a nyáron elsősorban lehetséges klubváltásával volt elfoglalva, a Zenit azonban nemet mondott az FC Barcelona és a Tottenham Hotspur ajánlatára is, a tréner, Dick Advocaat pedig a hét végi, Krilja Szovjetov Szamara elleni találkozón a keretből is kihagyta a focistát. Arsavin elméletileg most ott van az utazók között, ám ha pályára lép Monte-Carlóban, akkor a nemzetközi kupaporondon szereplő klubnak már nem tudják eladni - így nem érdemes fogadni a játékára.

Forrás: Getty Images

A MU a nyertes moszkvai BL-döntőnek köszönheti a monacói fellépést

Annál is inkább, mert a Zenit máris vett egy középpályást, aki pótolhatja: a portugál válogatott Danny a Dinamo Moszkvától érkezett pár napja, és a szentpéterváriak elképesztőnek tűnő összeget, 30 millió eurót fizettek érte - amivel egyelőre a luzitán a nyár második legdrágább focistájának számít Daniel Alves mögött. Amennyiben sikerül elintézni a papírmunkát, akkor Danny már a MU ellen is játszhat, a nyári Eb-t sérülés miatt kihagyott csatár, Pavel Pogrebnyak pedig szinte biztosan ott lesz a kezdők között.

Ami a Manchester Unitedet illeti, a Vörös Ördögök az új idényben eddig három tétmérkőzést játszottak, és nem kápráztatták el a drukkereiket. Az angol szuperkupának megfelelő Community Shielden gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel verték a Portsmouth FC-t, amelyet a bajnokságban minap 1-0-ra győztek le, a Newcastle United ellen pedig 1-1-re végzett Sir Alex Ferguson gárdája. Mint látható, elsősorban a támadó részlegben akadnak problémák: az előző idény legjobbja, Cristiano Ronaldo sérülés miatt hiányzik, és nélküle egyelőre akadozik a gépezet. A Zenit ellen a szintén sérült Ryan Giggs és Michael Carrick sem játszhat majd, viszont a portugál Nani a csapat rendelkezésére áll, akárcsak az olimpiáról visszaérkezett brazil Anderson, illetve a felépült Gary Neville is - aki ebben az idényben még nem lépett pályára.

Ferguson alighanem nagyon örülne annak, ha végre valaki más is be tudna találni Darren Fletcheren kívül, mert ebben a szezonban eddig még csak a skót középpályás volt eredményes a manchesteriektől. A szakvezető a legutóbbi, 1999-es BL-győzelmet követően elveszítette az európai Szuperkupa-döntőjét az olasz Lazióval szemben, de korábban már kétszer is elhódította a trófeát: 1983-ban az Aberdeen FC, 1991-ben pedig a Manchester United trénereként. A két diadalban közös volt, hogy mindkétszer a BL- (illetve a BEK-) győztesét kellett ehhez legyőznie - most viszont a BL címvédőjeként léphet pályára együttese.

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről