Vágólapra másolva!
Bár jó ideje nem rendeztek első osztályú futballmeccset Manchesterben, mégis mindenki a fociról beszél. Jóllehet ez "normál esetben" is mindig igaz a mintegy félmillió lakosú városra, az elmúlt napok történései még inkább háttérbe szorították a dolgos hétköznapok egyéb eseményeit. A United ugyanis bajnok lett, a City 8-1-re kikapott, s mindeközben utóbbi csapat stadionja készen áll a szerda esti Zenit-Rangers UEFA-kupa-döntő megrendezésére - a manchesteri rendőrök pedig már alig várják a 90 ezres, dél felé tartó skót inváziót.

Juha Pál helyszíni tudósítása Manchesterből

Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy Manchesterben bizony legalább annyian szorítanak a Cityért, mint a Unitedért (sőt!), pedig utóbbi világviszonylatban nem csak városi riválisát, de tán a Földkerekség összes létező klubját - légyen szó a Real Madridról vagy épp a Juventusról - lepipálja népszerűségben (az írások szerint naponta 333 millió drukker kel és fekszik a ManUnitedre gondolván).

Az egész manchesteri "futballmánia a köbön" ott kezdődött, hogy múlt héten az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA kijelentette: mivel Anglia fociklubjai példamutatóan sportszerűek voltak a 2007 májusától idén májusig tartó futballidőszakban, ezért a szigetországiak még egy csapatot indíthatnak az UEFA-kupában. (Az eddigi három UEFA-kupa-hely mellé jött az extra ajándék, s a négy BL-pozícióval együtt így már nyolc gárdával lesznek jelen az angolok Európában - de jó nekik!).

Az európai és az angol fair play-táblát böngészve a matekosok egyből ki is számították, hogy a szerencsés nyertes a ManCity együttese lesz, ám ekkor még senki nem gondolta, hogy Sven Göran Eriksson csapata az utolsó PL-körben majd jól megmutatja, miképp lehet úgy kikapni, mint ahogyan a magyar fociválogatott sem szokott.

A Middlesbrough 8-1-re lefocizta a "kisebbik" manchesteri csapatot, ám az XXXL-es zakón kívül egy focipályán nem túl trendi színű (piros) kártyát is kapott az egyik vendégjátékos, ami azt jelentheti, hogy rossz esetben még az említett UEFA-kupás bónuszhelyről is lemondhatnak Erikssonék.

S hogy még jobban fájjon a City-szív, közben bajnok lett az örök városi rivális United. A helyi - természetesen a "kicsikért" szorító - taxisofőr az [origo] helyszíni tudósítójának azon kérdésére, hogy "Milyen volt a városi aranyünneplő United-buli?", nem is válaszolt túl bőbeszédűen.

"Mindenki zászlókat lengetett és meg volt őrülve" - mormogta a bajsza alatt a 11 személyes "taxipótló" kisbuszt sportautósan vezető sofőr, majd a City hétgólos megabetlijét még szomorúbban kommentálta: "Hogy mit szólok a 8-1-es vereséghez? Ne is mondja, ekkora kudarcra nem is emlékszem. Eriksson persze nem mondott le a meccs után, persze mindenki tudja, miért: ha kirúgják, 4 millió font végkielégítést kap... Csak hebegett, elnézést kért mindenkitől, és nem hárította el a felelősséget, de bedobandó törölközőről szó sem esett. Ja, hogy jöhet a helyére a brazil Scolari Portugáliából? Ő sem lenne jobb, még angolul sem beszél..." - mondta a sofőr, miután egy, az autópálya bal oldalán igyekvő miniautót majdnem letolt, majd lendületesen visszahúzta a kormányt a külső sávba - ami ugye Angliában bal oldalon van.

Hétfőn tehát - mint megtudtuk - már senki nem ünnepelte az aranyérmes Unitedet (a BL-trófea esetleges begyűjtése talán elég lesz ahhoz, hogy két napig táncoljanak Ronaldóék imádói), ám a Pünkösd napján igencsak csendes város eltitkolni mégsem tudta, hogy 48 óra múlva itt bizony igazi futballünnepre kerül majd sor. ("Én is ott leszek, ott lakom a stadion mellett. Nincs jegyem, de az kit érdekel? Az eredmény számomra nem fontos, csak a hangulat miatt megyek ki" - kommentálta a kupadöntőt kedvenc autóvezetőnk.)

S ehhez már szemmel látható foci is fog társulni (a két manchesteri gárda idegenben lépett fel vasárnap, azaz hiánycikk volt a hazai pályás labdakergetés). Szerda este a világ legcsalódottabb futballcsapatának az arénájában, a City-stadionban az orosz Zenit és a skót Rangers feszül majd egymásnak.

Időben kicsit visszaugorva: a szinte töküres reptéren érkeztünkkor "Manchester, UEFA-kupa-döntő 2008" feliratú kicsi, közepes és óriásposzterek fogadták az érkezőket, sőt a fináléra betoppanó - egyelőre vajmi kevés - ember kezébe nyomtak egy 14 oldalas, 15*10 centis apró kiadványt, amelynek az a legfontosabb infója, hogy a 100 ml-nél kisebb parfümöket nylonzacskóban igenis be lehet vinni a stadionba, dohányozni, saját kaját enni és inni viszont bent szigorúan tilos, a létesítmény közelében pedig nem tanácsos.

Forrás: [origo]

A Városháza melletti Albert tér le lesz zárva a döntő napján, itt nézhetik majd a jegy nélkül érkező skót drukkerek óriáskivetitőn a meccset

Egy minitérképről az is kiderül, hogy a belvárosban, a városháza mellett lesz egy külön zóna, ahol a Rangers rajongói telepedhetnek le a meccs előtt, a Zenit drukkereiről viszont egy szó sem esik. Hogy miért?

Nos, a skótok az egyre pontosabb információk szerint 90 ezren indulnak útnak Glasgow-ból Manchesterbe, míg Oroszországból 8-14 ezer szurkolót várnak. Míg utóbbiak mind jeggyel érkeznek, előbbiek 80 százaléka nem rendelkezik belépővel, így be sem juthat a stadionba. A rendőrség a kis könyvecskében le is szögezte: a részegeknek is tilos a belépés.

De akkor mit fog kezdeni a félmilliós város kb. 76 ezer, borvirágos orrú, akarjuk mondani sörszagú, unatkozó skóttal? Maholnap kiderül!