Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok Görögország elleni 3-2-es győzelemmel mutatkozott be Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A holland szakember valamit nagyon jól csinálhatott a szünetben, mert a hátrányban lévő csapatunk kevesebb mint húsz perc alatt három gólt rámolt be a június 7-én kezdődő kontinensviadalra készülő helléneknek.

barátságos mérkőzés:
Magyarország - Görögország 3-2 (0-1)
Puskás-stadion, 7000 néző
v.: Blom (holland)
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vanczák, Juhász, Lőw - Dárdai, Vadócz - Gera (Koltai, 89.), Hajnal (Orosz, 83.), Dzsudzsák - Huszti.
Görögország: Nikopolidisz (Halkiasz, 22.) - Szeitaridisz (Vintra, 65.), Kirjakosz, Dellasz (Pacazoglu, 67.), Toroszidisz - Baszinasz (Liberopulosz, 78.), Ancasz, Kacuranisz - Gekasz (Jannakopulosz, 46.), Amanatidisz (Szamarasz, 46.), Hariszteasz.
gól: Dzsudzsák (46.), Juhász (58.), Vadócz (63.), illetve Amanatidisz (45.), Liberopulosz (91.)
sárga lap: Kacuranisz (45+1.), Hajnal (45+1.)

Az Európa-bajnok görögök elleni találkozó ismét egy új éra kezdetét jelentette a magyar válogatottnál, hiszen a hellének ellen debütált a Várhidi Pétert váltó Erwin Koeman. A holland szakember hétfő óta dolgozott együtt a kerettel, úgyhogy csodát nem lehetett várni, de Koeman rövid idő alatt is megpróbált átadni valamit a saját stílusából.

Nem volt könnyű dolga, ugyanis a magyar válogatott számára évek óta kevés sikerrel kecsegtetnek a szezonvégi mérkőzések, sokszor tűnt úgy, mintha a játékosok szívesebben lennének valamelyik vízparton, mint a zöld gyepen, és ez általában az eredményen is meglátszott.

Koeman a keretet illetően semmi extrát nem húzott elő, főleg az idegenlégiósokra támaszkodott (már csak azért is, mert a fura szervezés eredményeként a görögök elleni találkozó másnapján bajnoki találkozókra került sor a Soproni Ligában...), de reaktivált a Várhidi-korszakban elfelejtett arcokat is, például Dárdai Pált vagy Lőw Zsoltot.

A Koeman-csapat első ellenfele az Eb-re készülő görög válogatott volt, amely novemberben is fellépett a Puskás-stadionban, akkor Eb-selejtezőn 2-1-re nyert a 2004-es kontinensviadal győztese. A görögök számára amolyan főpróbának számított ez a mostani mérkőzés, hiszen a június 7-én kezdődő Eb előtt már nem lép többet pályára a Rehhagel-gárda, és a német kapitány az itteni tapasztalatok alapján köszön majd el egy játékosától.

Első félidő

Az első taps a nézőtéren a harmadik perc végén: Hajnal hosszú indítására Huszti indult el, és bár a Hannover légiósa nem érte el a labdát, a közönség díjazta az akaratot, és a kivágott sprintet.

Gera révén az első lövés is a miénk volt, a magyar csapatkapitány lökete levágódott egy védőről, aztán egy beívelés után Juhász nyert fejpárbajt a görög kapu előtt, de a labda egy méterrel a léc fölött hagyta el a játékteret. Tucatnyi perc telt, amikor a görögök is megvillantak, Szeitaridisz gyújtotta be a rakétákat a jobb oldalon, két védőnket is lefutotta, de beadása pontatlan volt, Kacuranisz mégis megszerezte a labdát, de a lövése nem jutott el Fülöpig.

Aztán Hariszteasz tette vissza jobbról a labdát a kapu elé, szerencsénkre Gekasz háta mögé érkezett a passz, így nem lett belőle helyzet. A másik oldalon viszont szép támadás végén Dárdai ívelte Huszti fejére a labdát, de a Koeman által csatárnak kinevezett játékosunk előrevetődve a jobb sarok mellé fejelt. A félidő közepén kényszerű csere a görögöknél: Nikopoldisz kapus nem tudta folytatni a játékot, a helyére Halkiasz érkezett.

Forrás: MTI

Vanczák (jobbra) magabiztosan játszott, de egyszer nagyot hibázott, és azt Amanatidisz ki is használta

Dárdai gyorsan tesztelte az új kapus éberségét, 25 méterről vállalkozott, de Halkiasz a léc fölé tornászta a labdát. Egy gyors bedobás után Hajnal indult el a görög kapu felé, talán lőni kellett volna, de a játékmester inkább cselezni akart, és Dellasz egy remek ütemű szereléssel megállította. A 36. percben egy hosszú indításra Hariszteasz rajtolt, de mire odaért volna a labdára, Fülöp fejjel tisztázott a kapujából kifutva. A túloldalon a Koeman által beígért rövidpasszos játék végén Dzsudzsák lehetett volna a befejezőember, de Halkiasz bátor kivetődéssel felszedte a labdát.

A félidő utolsó percében sajnos az első védemi megingást kihasználták a hellének: Gekasz ugyan óriási luftot rúgott, de Vanczák ügyetlen mozdulattal próbált tisztázni, így a labda Amanatidisz elé került, aki jobbal, 5 méterről a bal alsóba passzolt (0-1). A lefújás előtt még egy kakaskodás borzolta a kedélyeket, Kacuranisz előbb Gerát, majd Hajnalt lökte meg, mégis csak sárgát kapott a bírótól.

Második félidő

A szünetben Otto Rehhagel két helyen cserélt, levitte Gekasz és Amantidiszt, és behozta helyükre Szamaraszt, valamint Jannakopuloszt. A magyar csapat is változtatott, de nem a szerkezeten, hanem az álláson: Gera jobbról passzolt Dzsudzsákhoz, aki átvette a labdát, aztán ballal, 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, ez volt a PSV balszélsőjének első gólja a nemzeti tizenegyben, ami egyben a Koeman-éra első találatát is jelentette (1-1).

Forrás: MTI

Dzsudzsák gólja a lehető legjobbkor érkezett, és nagy lökést adott a csapatnak

Nem kellett sokat várni a másodikra sem, Huszti ívelt szabadrúgásból a kapu elé, ahol Juhász feje villant, a belső védő remek mozdulattal bólintott a jobb felsőbe 10 méterről (2-1). Koeman valamit varázsolhatott az öltözőben, mert a második félidő első húsz percében pazarul játszottak a mieink, és egy újabb Huszti-szabadrúgás után megszületett a harmadik gólunk is, Hajnal fejelte vissza a labdát a hosszú oldalról, Szélesi bólintását Hariszteasz a gólvonalról még mentette, de a kipattanót Vadócz 3 méterről a hálóba belsőzte (3-1).

Baszinasz beívelése után pár centin múlott a görög szépítés, mert Kirjakosz a bal kapufára fejelt, az ellentámadásnál pedig Hajnal kapáslövését Baszinasz blokkolta. Az ősztől Dortmundban profiskodó karmester távolról is megpróbálta, 25 méterről tüzelt, de Halkiasz nagyot nyújtózva kipaskolta a labdát a léc alól. Hajnal nem adta fel, a 72. percben is szabadon vehette át a labdát, és nem vacakolt, a jobb alsót vette célba 23-ról, de 30 centit sajnos tévedett.

A csereként beállt Szamarasz próbálta kozmetikázni az eredményt a 84. percben, de emelését látván nehéz volt eldönteni, hogy Fülöpöt próbálta megtréfálni, vagy a középen érkező társ fejét kereste, mindenesetre a labda az alapvonalnál hagyta el a játékteret. Egy gyors magyar kontra végén Orosz jobbról gurított vissza Husztihoz, aki tolt egyet a labdán, majd lövés helyett a földre került, de Blom nem ítélt büntetőt. A holland bíró sípja akkor is néma maradt, amikor Ancasz Orosz lábával együtt söpörte tovább a labdát, amely az első válogatottságát ünneplő Koltai elé került, de a győri tehetség ballal a bal sarok mellé gurított.

A 91. percben szépített az Eb-győztes, egy kapu elé ívelt szabadrúgást követően Kirjakosz fejelt Liberopulosz elé, aki 6 méterről a hálóba bólintott. De ez már nem okozott nagy változást, a vége 3-2, így Erwin Koeman győzelemmel mutatkozott be a válogatott élén, ráadásul 1987 után sikerült ismét két vállra fektetni a görögöket.

Kapitányi nyilatkozatok:
Erwin Koeman (a magyar válogatott szövetségi kapitánya): "Motiváltak voltunk, ez a győzelem nagyon sokat jelent a csapatnak. Talán néhány embert meglepett, hogy Huszti volt a támadónk, de én nem véletlenül küldtem őt előre. Minden játékos szászszázalékot nyújtott, Husztit azért emelném ki közülük, mert nem a megszokott posztján játszott, és az új feladatát is kiemelkedően oldotta meg."

Otto Rehhagel (a görög válogatott szövetségi kapitány): "Mi azt hittük, barátságos meccset játsszunk, a magyarok úgy küzdöttek, mintha az Európa-bajnokságon lennének. Ellenfelünk nagyon jól játszott, agresszív volt, és megmutatta az összes hibánkat. Ez a vereség időben jött figyelmeztetés, rengeteget kell még dolgozni, ha sikeresek akarunk lenni az Eb-n."

Eredmények a szombati barátságos meccsekről:
Hollandia - Ukrajna 3-0 (2-0)
gól:
Kuyt (23.), Huntelaar (38.), Babel (64.)

Írország - Szerbia 1-1 (0-0)
gól: Keogh (90.), illetve Pantelic (75.)

Horvátország - Moldova 1-0 (1-0)
gól:
N. Kovac (31.)

Svájc - Szlovákia 2-0 (0-0)
gól: Behrami (56.), Frei (63.)

Japán - Elefántcsontpart 1-0 (1-0)
gól:
Tamada (21.)