Vágólapra másolva!
Alaposan felborult a papírforma a labdarúgó UEFA-kupa csütörtökön rendezett negyeddöntőinek az első találkozóin: hiába játszott vendéglátóként négy patinás (sztár)csapat, egyik sem tudott előnyhöz jutni hazai pályán. A Bayer Leverkusen ráadásul ki is kapott, s nem is akárhogyan: az orosz Zenit 4-1-re diadalmaskodott Németországban. A München sem járt sokkal jobban, a kupasorozat első számú esélyesének tartott bajorok hiába vezettek az utolsó pillanatig, végül csak 1-1-es döntetlent értek el a spanyol Getafével szemben. Örülhetett viszont az ugyanilyen eredménynek a Dzsudzsák Balázs nélkül felálló PSV, amely a Fiorentina otthonából távozott biztató döntetlennel. A Rangers-Sporting találkozón nem született gól.

UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Bayer Leverkusen (német) - Zenit (orosz) 1-4 (1-1)
Leverkusen, BayArena, 19 500 néző
Leverkusen:
Adler - Gresko (Sarpei, 66.), Friedrich, Haggui - Schneider (Barbarez, 62.), Rolfes, Barnetta, Castro - Gekasz, Kiessling, Vidal (Sinkiewicz, 74.).
Zenit: Malafejev - Krizanyac, Anjukov, Timoscsuk, Zurjanov - Gyenyiszov, Shirl, Sirokov, Fajculin - Arsavin, Pogrebnjak.
gól: Kiessling (33.), illetve Arsavin (20.), Pogrebnjak (52.), Anjukov (61.), Gyenyiszov (64.)

Nem kellett sokat várni a csütörtöki UEFA-kupa-játéknap meglepetésére, hisz míg három meccs is 20.45-kor kezdődött, a Leverkusen-Zenit találkozón már 18.30-kor útjára indult a labda.

A szentpétervári csapat igencsak meglepte a gyógyszergyáriakat, a 20. percben egy hazai játékos eladott labdájára Arsavin csapott le a félpálya környékén, villámgyorsan megiramodott a Bayer-kapu felé, mindegyik hazai védő mellett elsuhant, majd 6 méterről a léc alá bombázott (0-1).


Erre a gólra még volt válaszuk a hazaiaknak: a 33. percben Gekasz bal oldalról, az alapvonalról kanalazott középre, Schneider fejesét az egyik - gólvonalon álló - Zenit-védő még hatástalanította, de a labda kipattant róla. Pechjére a Bayer-támadó Kiessling kaparintotta meg a labdát, s mivel Malafejev kapus feleslegesen kiszaladt a kapujából, így már nem volt nehéz dolga a csatárnak, 8-ről a bal alsóba lőtt (1-1).

A második félidőben 12 perc alatt eldöntötte a továbbjutás sorsát Dick Advocaat csapata (pedig a holland edző a kispad helyett csak a lelátóról irányíthatta tanítványait), az 52. és a 64. minutum között háromszor is beköszöntek az oroszok. Először: Arsavin a balszélen szélsebesen elfutott, majd tökéletesen tálalt a hosszú oldalon érkező Pogrebnjak felé, aki közelről nem is hibázott, csak be kellett gurítania a labdát (1-2).

A harmadik Zenit-gól Anjukov nevéhez fűződött, aki röpke labdavezetés után gondolt egyet, 28-ról suhintott, amit jól is tette, mert a labda épp lepattant Adler előtt, a kapus pedig pár pillanattal később már nyúlhatott is a hálóba, hogy kivegye onnan a játékszert.

A győzelmet Gyenyiszov tette kiütésessé: remek kontra után, kényszerítőkkel "operálva" 12 méterről lőtte el a labdát a hazai kapus mellett a jobb alsóba (1-4).

A kiválóan kontrázó Zenit ezzel szinte biztosan négy közé jutott, ahol a Bayern München-Getafe párharc nyertesével meccsel a fináléért.

A találkozó után a Leverkusen sportigazgatója, Rudi Völler úgy nyilatkozott, hogy a Zenitnek bizony a Bajnokok Ligájában lenne a helye, míg az oroszok mestere, Dick Advocaat arról beszélt, hogy ha 2005-ben a CSZKA Moszkva meg tudta nyerni az UEFA-kupát, akkor most az ő csapata is képes lehet erre.