Vágólapra másolva!
A szerdai Bajnokok Ligája-negyeddöntők elméletileg nem ígérnek sok izgalmat, hiszen mind a két párviadalban a hazai pályán szereplő klub van előnyben - azaz az első mérkőzésen idegenben tudott nyerni. A Manchester United, illetve az FC Barcelona továbbjutása tehát papírforma lenne, de az AS Roma és az FC Schalke 04 azért igyekszik meglepetést okozni.

Nehéz lenne megmondani, hogy erre melyik gárdának nagyobb az esélye, de a játéktudás és a potenciál alapján azért az AS Roma nagyobb sansszal bír a szenzációra, mint az FC Schalke 04 - még ha ez az esély nagyon csekély is.

A római együttes az első találkozón kétgólos hátrányt szedett össze, vagyis az Old Traffordon a hosszabbítás kiharcolásához is 2-0-ra kellene nyernie, ami szinte lehetetlennek tűnik.

Elvégre a MU a legutóbbi tíz hazai BL-mérkőzését megnyerte, és ezzel beállította a Juventus FC rekordját - ha a manchesteriek megint győznek, akkor új BL-csúcsot állítanak fel. További érv a Manchester United továbbjutása mellett, hogy az angol gárda eddigi története során 13 alkalommal kezdhette előnyből a visszavágót az európai porondon, és ilyen esetben sohasem esett ki. A rómaiak maximum abban bízhatnak, hogy folytatják remek idegenbeli szereplésüket, elvégre a legutóbbi két BL-meccsüket vendégként egyaránt megnyerték.

Ehhez viszont gólokra lenne szükség, márpedig a Farkasok első számú támadójának tartott Francesco Totti az első mérkőzéshez hasonlóan megint nem áll a csapat rendelkezésére.

Így aztán megint a montenegrói Mirko Vucinic lesz az előretolt ék, akire azért eddig nem lehetett panasz, hiszen négy találatával ő a klub házi gólkirálya a BL jelenlegi kiírásában. A brazil középhátvéd, Juan felépült, így visszatér a kezdők közé, akárcsak az eltiltását letöltött Simone Perrotta is, Alberto Aquilani szereplése viszont kérdéses.

Sérültben a másik oldalon sincs hiány, és a manchesterieknek elsősorban a védelmük tűnik tartalékosnak: Nemanja Vidic még Rómában dőlt ki a sorból, Rio Ferdinand pedig a hét végi, Middlesbrough FC elleni bajnokin. Így aztán a spanyol Gerard Piqué lesz az egyik középhátvéd, aki ebben a szezonban a BL-ben meglehetősen jó statisztikával rendelkezik: eddig két mérkőzésen szerepelt, és két gólt szerzett - az egyiket éppen az AS Roma ellen!

Paul Scholes és John O'Shea pályára lépése esetén jubilálhat: utóbbinak az 50., előbbinek pedig a 100. BL-meccse következhet.

Getty Images

"De komolyan, ezt most miért kellett?" - valami ilyesmit jelezhetett Frank Rijkaard mozdulata a Getafe ellen

A Romához hasonlóan a Schalkénak is óriási bravúrra lenne szüksége a továbbjutáshoz: a gelsenkircheniek ugyan "csak" egygólos hátrányt szedtek össze az első meccsen, de így is a Camp Nouban kellene nyerniük ahhoz, hogy bejussanak a legjobb négy közé. Márpedig a Barca eddig 34 alkalommal várhatta előnnyel a visszavágót hazai pályán, és csak kétszer esett ki: 1981-ben az UEFA-kupában az 1. FC Köln, 1985-ben pedig a KEK-ben az FC Metz ellen. A két meccsben az volt a közös, hogy a vendégcsapat mindkét alkalommal négy gólt ért el - ha ez most is megtörténik, akkor a Schalke mestere, Mirko Slomka alighanem szobrot kap Gelsenkirchenben...

A Barcelonánál nem a legjobb a hangulat, köszönhetően a hét végi, Getafe CF elleni hazai, gól nélküli döntetlennek, amelyet követően a drukkerek bizony a zsebkendők lobogtatásával fejezték ki nemtetszésüket.

A csapat trénere, Frank Rijkaard arra kérte a szurkolókat, hogy álljanak ki a csapat mellett, de ezért a legtöbbet éppen az együttes tehetné, mondjuk egy Schalke elleni győzelemmel. A csatársor és a középpálya várhatóan ugyanúgy néz majd ki, mint a Getafe ellen, a védelemben viszont lehetnek változások, mivel Gabriel Militót a hét végén a szünetben le kellett cserélni - akkor Rafael Márquez állt be a helyére, és a Schalke ellen is ő játszhat.

A gelsenkircheniek a Barcával ellentétben begyűjtötték a három pontot a hét végén, igaz, ellenfelük "csak" a Hansa Rostock volt - de a német csapatnál több alapember is pihenőt kapott a bajnokira. Ők azonban mind visszatérhetnek a csapatba, így a Schalke együttese várhatóan csak egy poszton különbözik majd az első mérkőzésen látottól: az akkor eltiltott középpályás, Jermaine Jones ott lesz a gárdában, mégpedig a grúz Levan Kobiasvili helyén.