Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében a sorozat két veretlen csapata méri össze erejét Barcelonában, ráadásul a katalánok eddig mindegyik hazai meccsüket megnyerték - mégis inkább a Manchester United várhatja optimistábban a párviadalt. A Vörös Ördögök ugyanis lendületben vannak, ami a Barcáról nem mondható el, ugyanakkor a hispánok számára a BL lehetőséget nyújt a szezon "megmentésére".

A barcelonaiak ugyanis a Primera División elsőségéről már szinte biztosan lecsúsztak, sőt, ha így folytatják, akkor még az ezüstérem sem az övék lesz: a Villarreal CF máris megelőzte őket a tabellán, és így a Barca jelenleg csak a harmadik helyen áll.

Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Frank Rijkaard együttese a legutóbbi nyolc bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni, és a pontvadászatban immár négy forduló óta nyeretlen. A Bajnokok Ligájában ugyanakkor a katalánok eddig még egyszer sem kaptak ki, és mind az öt hazai találkozójukat megnyerték, ráadásul a gólkülönbségük is lenyűgöző: 10-1. Az egyetlen gólt a Camp Nouban a stuttgartiak brazilja, Antonio da Silva érte el a csoportkörben.

Más kérdés, hogy szinte ez az egyetlen adat, ami némi optimizmussal töltheti el a Barca drukkereit, mert kedvenceik egyrészt nem futballoznak valami jó formában az utóbbi időben, ráadásul a Manchester United ellen több klasszis sem áll a csapat rendelkezésére.

A brazil Ronaldinho hiánya mostanában már nem is számít olyan nagy problémának, de a szezon előtt beharangozott "fantasztikus négyesből" várhatóan Thierry Henry is maximum a kispadon kap majd helyet - a francia a hétfői edzést betegség miatt hagyta ki. De legalább az argentin Lionel Messi a csapat rendelkezésére áll: az ifjú támadó a legutóbbi két bajnokin egyaránt csereként állt be, a Manchester United ellen viszont alighanem kezdő lesz - erre utoljára két hónappal ezelőtt, a Levante elleni bajnokin volt példa.

Az argentin társai a támadótrióban várhatóan Bojan Krkic és Samuel Eto'o lesznek, a középpályán pedig a lassan megszokottá váló Yaya Touré, Andrés Iniesta, Xavi trió szerepel majd - Deco továbbra is sérült. A védelemben viszont akadhatnak problémák, hiszen a csapatkapitány, Carles Puyol eltiltás miatt nem léphet pályára, és a jelek szerint Gabriel Milito partnere így a hátsó alakzatban nem a francia Lilian Thuram, hanem a mexikói Rafael Márquez lesz. A Barcelona ugyanabban a helyzetben van, mint tavaly a Milan, akkor az olasz gárda is három angollal volt körülvéve az elődöntőben, és végül mégis begyűjtötte a trófeát, első lépésként épp a MU-t kiejtve jutott a fináléba.

A másik oldalon Sir Alex Fergusonnak inkább kellemes problémái vannak, mert bár a Manchester Unitednél is akadt egy-két focista, aki kisebb sérüléssel bajlódott (így például Wayne Rooney, Owen Hargreaves vagy Anderson), de mindenki játékra jelentkezett - még a pár héttel korábban a skót válogatott színeiben megsérült középpályás, Darren Fletcher is elutazott a csapattal Barcelonába.

A védelem alighanem a megszokott lesz a Vörös Ördögöknél (vagyis a Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra kvartett játszik majd), a középpályán azonban több választási lehetősége is van a mesternek. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy Ferguson a BL-ben általában a rutint tartja a legfontosabbnak, így aztán Paul Scholes és Ryan Giggs is ott lehet a csapatban. Előbbi focistának ez lenne a 100. fellépése a BL-ben, és pályára lépése esetén Gary Neville is a centenáriumát ünnepelhetné a Bajnokok Ligájában.

Egy emlékezetes MU-meccs a Nou Campból, az időpont 1999 tavasza


A Camp Nou egyébként kellemes emlékeket ébreszthet a manchesteriekben, hiszen a Vörös Ördögök utoljára 1999 májusában játszottak a barcelonai arénában, mégpedig az emlékezetes, Bayern München elleni BL-döntőn, amit az utolsó percekben veszített állásból fordítottak meg, és nyertek meg 2-1-re. A MU az FC Barcelona ellen is az 1998-1999-es szezonban játszott utoljára, akkor a BL csoportkörében két 3-3-as döntetlent játszottak egymással a csapatok - remélhetőleg most is hasonlóan látványos összecsapásokat vívnak majd.

www.infosport-focivilag.hu