Vágólapra másolva!
A Bundesliga tavalyi bajnokáról, a VfB Stuttgartról már akkor is sokan azt gondolták, hogy az aranyérem csak egy kicsúszott eredmény volt, és a jelenlegi pontvadászat eseményei ezt a vélekedést igazolták. A svábok az utóbbi hetekben azért összekapták magukat, és legalább az UEFA-kupás helyekért versenyben vannak, köszönhetően elsősorban gólerős csatáruknak, Mario Gomeznek - akit máris több külföldi sztárcsapat csábít.

Sok mindent elárul a 2007-es stuttgarti aranyéremről, hogy a német futballközvélemény egy része csak "Zufallsmeisternek", azaz "Véletlen bajnoknak" nevezte a sváb együttest, utalva arra, hogy a VfB tulajdonképpen csak azért végzett az élen, mert a többi bajnokesélyes (elsősorban az FC Schalke 04 és a Werder Bremen) képtelen volt kihasználni lehetőségeit, míg a Stuttgart különösebb lelki teher nélkül futballozhatott.

Mindez persze semmit nem vesz el abból, hogy Fernando Meiráék megérdemelten végeztek az élen, elvégre az adott pillanatban ők alkották a legjobb csapatot - de mindenképpen sejtetni engedte, hogy a következő idényben a gárdának már nem lesz ilyen könnyű dolga.

Még annak ellenére sem, hogy a klub a kapus Timo Hildebrand kivételével mindegyik kulcsemberét megtartotta, sőt, igyekezett erősíteni is, hiszen olyan futballistákat igazolt, mint Yildiray Bastürk, Ewerthon, Gledson vagy Ciprian Marica - a román támadó ráadásul meglehetősen drágán, hétmillió euróért érkezett.

Erre persze szükség is volt, hiszen a piros-fehéreknek a Bajnokok Ligájában is helyt kellett volna állniuk, más kérdés, hogy ez nem a tervek szerint sikerült a csapatnak. A svábok az utolsó helyen végeztek csoportjukban, és bár a beosztásuk nem volt könnyű (az FC Barcelonával, az Olympique Lyonnal és a Rangers FC-vel kerültek egy kvartettbe), ennél azért többre számítottak az egyesület háza táján.

De a gyors BL-kiesés még mindig nem lett volna olyan nagy gond, az viszont már komolyabb problémát okozott, hogy a csapat a bajnokságban sem remekelt, és az élmezőny helyett a középmezőnyben, annak is a második felében szerepelt. Az őszi szezont a gárda a nyolcadik helyen zárta, de a klub sportigazgatója, Horst Heldt a vezetőséggel együtt továbbra is bízott Armin Veh edzőben, hiszen az ősszel egy évvel meghosszabbították a kontraktusát, amely így 2009-ig érvényes.

Ezzel együtt persze azt a szakvezetőnek is be kellett látnia, hogy a nyári átigazolásokkal kapcsolatban több rossz döntést is hozott, és ennek már télen meglett a következménye. A bajnokság előtt ingyen megszerzett brazil középhátvédet, Gledsont például visszakölcsönözték korábbi egyesületéhez, a Hansa Rostockhoz - az esetben az az érdekes, hogy a bekk egyetlen bajnokin sem játszott Stuttgartban!

De megváltak a másik braziltól, Ewerthontól is, aki az ősszel csak egy gólra volt képes, ő az RCD Espanyolhoz távozott. A román Marica maradt, de valószínűleg csak azért, mert őt túl sok pénzért vették meg ahhoz, hogy máris megváljanak tőle - a támadó szintén nem vált be, hiába kapott rendszeresen játéklehetőséget, csak két gólra volt képes. Az egyetlen téli "erősítést" a román Sergiu Radu kölcsönvétele jelentette a VfL Wolfsburgtól, vagyis Veh többé-kevésbé ugyanazzal a kerettel dolgozhatott, mint az ősszel - a különbség csak annyi volt, hogy kevesebb focista állt a rendelkezésére.

Az első két idei bajnokin aztán úgy tűnt, hogy a Stuttgartra akár katasztrofális tavasz is várhat, hiszen a svábok mind a két mérkőzésüket elveszítették, és így egészen a tizedik helyig csúsztak vissza a tabellán. Az MSV Duisburg elleni idegenbeli találkozón aztán megtört a jég, és azóta a gárda veretlen, sőt, legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert - aminek köszönhetően ismét felmerült az európai kupaszereplés kiharcolásának lehetősége.

Pedig Veh mester nem sokat változtatott a gárdán: ugyan felmerült annak a lehetősége, hogy a védelem stabilabbá tétele érdekében szakítson a megszokott taktikával, és a középpályán a rombusz-alakzat helyett (amelyben csak egy védekező középpályás szerepel) két defenzív felfogású focistával játsszon, de a szakvezető végül maradt a korábbi felállásnál.

Forrás: Getty Images

Maricát drágán vette a Stuttgart, de eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Egy személyi változást azért végrehajtott: a kapuból például némi meglepetésre kitette a szintén nyáron megvett Raphael Schäfert (vagyis újabb friss szerzemény mondott csődöt), és a saját nevelésű, fiatal Sven Ulreicht állította a helyére. Ő egyelőre nem okozott csalódást, hiszen hat mérkőzés után máris jobb az átlagosztályzata, mint elődjének.

Az eredmények javulásának első számú letéteményese persze a csatár Mario Gomez, aki négy egymást követő összecsapáson hét gólt ért el - pontosan ugyanannyit, mint a teljes őszi szezonban. A támadó ezzel utol is érte a góllövőlista élén a Bayern München olasz játékosát, Luca Tonit, és egyben még inkább magára irányította a külföldi egyesületek figyelmét.

Ugyan a kontraktusa 2012-ig érvényes, de ez csak arra jó, hogy a stuttgartiak minél több pénzt kérhessenek érte - ezt maga a sportigazgató is elismerte. Gomez iránt a hírek szerint a fél olasz élvonal érdeklődik (a Juventus FC, a Fiorentina és az AC Milan mindenképpen), de spanyol klubok is figyelik a focistát - ami érthető, figyelembe véve, hogy hispán felmenőkkel rendelkezik.

Egy esetlegesen jól sikerült Európa-bajnokság tovább növelheti Gomez árát, és a stuttgartiak abban bíznak, hogy legalább 20 millió eurót kaphatnak majd érte, még ha nem feltétlenül is az idén.

www.infosport-focivilag.hu