Vágólapra másolva!
Meglehetősen erős mezőny van még versenyben a labdarúgó UEFA-kupában, hiszen a legjobb 16 közé öt korábbi BEK-, illetve BL-győztes is bejutott, így a nyolcaddöntőben olyan párviadalokra is sor kerül, amelyeket túlzás nélkül lehet kuparangadónak nevezni. Elsőként mindenképpen az RSC Anderlecht és a Bayern München összecsapása érdemel említést, de a Fiorentina-Everton FC, a Tottenham Hotspur-PSV Eindhoven és a Bayer Leverkusen-Hamburger SV német házirangadó is érdekesnek ígérkezik.

Utóbbi találkozó pikantériáját az adja, hogy a két együttes a Bundesligában is vetélytársa egymásnak, és a német bajnokságban egymás ellen küzdenek a dobogós helyezésekért. A pontvadászatban már mind a két párviadalukat lejátszották, és az ott elért eredmények alapján a HSV menne tovább, lévén hazai pályán 1-0-ra legyőzte a gyógyszergyáriakat, Leverkusenben pedig 1-1-es döntetlen született.

Az UEFA-kupa azonban más kávéház, amit az is jól jelez, hogy a Bayer ebben a szezonban mind a négy hazai mérkőzését megnyerte a nemzetközi porondon, ráadásul meglehetősen fölényesen: tíz gólt szerzett, és mindössze kettőt kapott. A leverkusenieknél a csapatkapitány Carsten Ramelow sérüléséből felépülve ismét ott van a keretben, de a másik oldalon is szinte mindenki rendelkezésre áll. Bármi legyen is az eredmény a BayArenában, a HSV már biztosan begyűjtött egy trófeát ebben a szezonban, hiszen az Intertotó-kupában elindult együttesek közül már csak ők vannak versenyben, így ezt a sorozatot hivatalosan is ők nyerték meg - az ezért járó elismerést a hamburgi visszavágón kapják meg.

Az UEFA-kupa első számú esélyesének tartott Bayern München igazán patinás ellenfelet kapott az RSC Anderlecht képében, hiszen a két együttes a nyolcvanas években rendszeresen összefutott az európai kupaporondon. Juhász Rolandéknak ebben a szezonban a bajnokságban nem sok babér termett, 24 forduló után csak az ötödik helyen állnak a tabellán, így az UEFA-kupa felértékelődött a számukra - azonban a szuperfavorit bajorok ellen nem lesz könnyű dolguk.

Még úgy sem, hogy a münchenieknél a brazil középhátvéd, Lúcio sérülés miatt biztosan nem játszik, el sem utazott a csapattal Brüsszelbe. Ez azt jelenti, hogy a németeknél az argentin Martín Demichelis lesz az egyik középhátvéd, aki a hét végi, FC Schalke 04 elleni bajnoki rangadón védekező középpályást játszott - ezen a poszton a Bundesligában eltiltott Mark van Bommel szerepelhet majd. Némi meglepetésre viszont nem Oliver Kahn véd, aki szintén Münchenben maradt, és csak otthonról szurkol a csapatnak: Ottmar Hitzfeld a jelek szerint a kapusokra is kiterjesztette a rotációt.

Forrás: MTI

Dzsudzsákéknak nem lesz könnyű dolguk Londonban

A legutóbbi két kiírásban egyaránt a spanyol Juande Ramos nyerte meg edzőként az UEFA-kupát (mindkétszer a Sevilla FC mestereként), és a szakvezető most a Tottenham Hotspurrel szeretné végrehajtani az egyedülálló triplázást. Az angol gárda egy trófeát már begyűjtött a szezonban, hiszen megnyerte a Ligakupát, és a hét végi, Birmingham City elleni bajnokin több kulcsember is pihenőt kapott - elsősorban a két középhátvéd, Jonathan Woodgate és Ledley King hiánya érződött meg, hiszen a Spurs 4-1-es vereséget szenvedett. Kérdés, hogy a sérüléssel bajlódó bekkek ott lesznek-e a gárdában a PSV Eindhoven ellen, amely szintén vereséggel melegített az UEFA-kupa-mérkőzésre: Dzsudzsák Balázsék az FC Utrechttől kaptak ki. Az eindhovenieknek ez volt az első kudarcuk a magyar középpályással a soraikban, de a holland gárda a londoni mérkőzésen alighanem egy minimális vereséggel is elégedett lenne, pláne, ha az egy idegenbeli góllal is párosul.

Két topligás gárda csap össze Firenzében, ahol a Fiorentina vendége a bombaformában lévő Everton FC lesz. A liverpooli együttes a Premier League-ben az ötödik helyen áll (a városi rivális Liverpool jobb gólkülönbséggel előzi csak meg), nyolc mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, az UEFA-kupában pedig legutóbbi hét meccsét egyaránt megnyerte, ami új klubrekordot jelent.

A Toffees azonban olasz csapat ellen még sohasem tudott nyerni hivatalos tétmeccsen, sőt eddigi négy próbálkozása alatt még csak gólt sem szerzett talján gárda ellen. A Fiorentina pedig nem tűnik könnyű ellenfélnek, elvégre a lila-fehérek is remekelnek hazájuk pontvadászatában, a hét végén a Juventus FC ellen nyertek rangadót - mégpedig egyik legjobbjuk, a román Adrian Mutu nélkül, aki sérülés miatt az Everton ellen sem játszhat. Az olasz csapatban alighanem ott lesz a dán hátvéd, Per Kröldrup, akit a firenzeiek éppen az Evertontól vettek meg 2006 nyarán.

Különleges alkalom lesz a Werder Bremen elleni találkozó a Rangers FC csapatkapitánya, Barry Ferguson számára, a középpályás ugyanis 77. alkalommal léphet pályára a glasgow-iak színeiben a nemzetközi porondon, és ezzel megdöntheti a skót rekordot, amit a Dundee United egykori védője, David Narey tart. Ferguson azonban nem szeretne ennyinél megállni, elmondása szerint a célja az, hogy legalább százszor játszhasson a Rangersszel az európai kupákban.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Olympique Marseille (francia) - Zenit Szankt-Petyerburg (orosz) 20 ó
RSC Anderlecht (belga) - Bayern München (német) 20.45
Fiorentina (olasz) - Everton (angol) 20.45
Glasgow Rangers (skót) - Werder Bremen (német) 21
Bayer Leverkusen (német) - Hamburger SV (német) 21.05
Bolton Wanderers (angol) - Sporting Lisboa (portugál) 21.05
Tottenham Hotspur (angol) - PSV Eindhoven (holland) 21.05
Benfica (portugál) - Getafe (spanyol) 21.30

www.infosport-focivilag.hu