Vágólapra másolva!

Spurs-katarzis, Real-zakó, Eto'o-tripla

Angliában a Wembleyre szegeződtek a tekintetek, ahol a Tottenham hosszabbításos meccsen 0-1-ről fordított a címvédő Chelsea ellen az angol Ligakupa döntőjében. A Bundesligában a listavezető Bayern fricskát kapott a negyedik helyezett Hamburgtól, a kikötővárosiak 1-1-et értek el Münchenben. A holland bajnokságban Dzsudzsák Balázs szögletből gólpasszt adott Eindhovenben, csapata, a PSV 4-1-re kiütötte a De Graafschapot. A Serie A-ban az AS Roma hazai pályán egygólos győzelmet aratott a Fiorentina ellen, míg a listavezető Inter csak döntetlent ért el a Sampdoria vendégeként, így a két élcsapat között kilenc pontra csökkent a különbség. Szintén soványabb lett a Real Madrid előnye Spanyolországban, a fővárosiak ugyanis a Bernabeuban kikaptak a Getafe csapatától, míg a Barcelona 5-1-re kiütötte a Levantét.

A Tottenham Hotspur hosszabbítás után 2-1-re nyert a címvédő Chelsea ellen az angol Ligakupa döntőjében, melyet a Wembley-stadionban rendeztek 87 660 néző előtt.

Angol Ligakupa, döntő:
Tottenham Hotspur - Chelsea 2-1 (0-1, 1-1, 2-1)
Wembley-stadion, 87 660 néző
v.: Halsey
Tottenham: Robinson - Woodgate, King, Chimbonda (Huddlestone, 61.), Hutton - Jenas, Malbranque (Tainio, 75.), Zokora, Lennon - Keane (Kaboul, 102.), Berbatov.
Chelsea: Cech - Belletti, Bridge, Terry, Carvalho - Wright-Phillips (Kalou, 72.), Lampard, Essien (Ballack, 88.), John Mikel Obi (J. Cole, 104.) - Anelka, Drogba.
gól: Berbatov (70., 11-esből), Woodgate (94.), illetve Drogba (39.)

A Tottenham kezdte jobban a finálét, Belletti eladott labdájára Robbie Keane csapott le, majd 22-ről épphogy a bal kapufa mellé durrantott. A második nagy helyzetet is a Spurs puskázta el, Lennon bal oldali szögletét Chimbonda az ötös jobb sarkáról a kapufára fejelte. Berbatov fejese szintén elkerülte a kaput, Malbranque távolijánál pedig Cech volt résen - a Chelsea-játékosok csak önmaguk árnyékai voltak a meccs első szakaszában.

Lampard a 29. percben megelégelte a Spurs-rohamokat, s kissé bal oldalról, 22-ról bivalyerős löketet eresztett meg, a labda azonban elsuhant a jobb pipa felett. Még mindig az első félidőben Drogba kétszer is 20-22 méterről végezhetett el egy-egy szabadrúgást, s míg első csavarása célt tévesztett, a második - a 39. percben - a kővé dermedt Robinson mellett a bal alsóban landolt (0-1).

Immáron a második játékrészben Keane 15 méteres fordulásosa csemege volt Cech számára, majd jött a 70. perc, és egyenlített a Spurs. Bridge kezezett a 16-oson belül, Berbatov pedig hanyag eleganciával helyezett a kapu jobb oldalába (1-1). A Chelsea kapusa parádézott a rendes játékidő hajrájában: 10 perc volt hátra, amikor Zokora egyedül vezette rá a labdát, a cseh kapus jól futott ki, és hárította a lövést, s bár az elefántcsontparti középpályás ismételhetett, a labda a fölső kapufát súrolva hagyta el a játékteret. Berbatov megakadályozhatta volna a hosszabbítást, amikor pazarul lefordult védőjéről, de 14 méteres lövését Cech kivédte.

Forrás: MTI

"Kupagyőztes! Kupagyőztes!"

A cseh hősből végül is antihős lett: a hosszabbítás első félidejében, a 94. percben Jenas ívelt a kapu elé pontrúgásból, Cech az ötösnél érkező Woodgate fejére tolta a labdát, a védő pedig akaratlanul is a hálóba továbbított.

Kalou 13 méteres, lapos ballábas lövését Robinson kispárgázta, Joe Cole 11-ről lőtt a Spurs-hálóőr ölébe. Épp abban a pillanatban, amikor Kalou a 121. percben az ötös bal sarkáról elgurított a Tottenham kapuvédője mellett, Halsey játékvezető lefújta a meccset (a labda a kapufát kocogtatta meg, s bizonyosan világbotrány lett volna belőle, ha a lövés bemegy, hiszen a meccs egy másodperccel korábban véget ért...).

A Tottenham sikerével a következő idényben indulhat az UEFA-kupában.