Vágólapra másolva!

Eto'o és Messi döntött az el clásicón

2-0-ra nyert a Barcelona labdarúgócsapata a Real Madrid elleni 157. spanyol örökrangadón, az el clásicón. A Primera División 15. fordulójának csúcsmérkőzését a kameruni Samuel Eto'o és az argentin Lionel Messi hajrágóljai döntötték el, a hazai csapat ezzel 12 pontra növelte előnyét a nagy vetélytárssal szemben.

Eredmény, Primera División, 15. forduló:
Barcelona - Real Madrid 2-0 (0-0)
Camp Nou, 98 ezer néző
v.: Medina Cantalejo
Barcelona: Valdés - D. Alves, Márquez, Puyol, Abidal - Xavi, Y. Touré, Gudjohnsen (Busquets, 63.) - Messi, Eto'o (Hleb, 88.), Henry
Real Madrid: Casillas - Salgado, Metzelder, Cannavaro, S. Ramos - Sneijder (Palanca, 36.), Guti (J. García, 72.), Gago, Drenthe - Higuaín (Van der Vaart, 77.), Raúl
gól: Eto'o (83.), Messi (91.)

Minden évadban különös jelentőséggel bír a Barcelona és a Real Madrid összecsapása, az "el clásico" (értelmezzük akár klasszikusként, akár elsőrangúként) a bajnokság legizgalmasabb csatáit eredményezi.

Az idei első rangadó nagy izgalmakat ígért. A Barcelona ugyanis toronymagasan vezette a bajnokságot, a Real Madrid előtt kilenc pont volt az előnye a találkozót megelőzően, s amíg a nyári edzőváltás (Frank Rijkaard helyére Pep Guardiola érkezett) jót tett a katalánoknak, addig a fővárosiaknál a hasonló lépés csupán szűk egy hete húzták meg a klub vezetői.

A sérülések miatt nehéz helyzetben lévő Madrid szakvezetője, Bernd Schuster ugyanis azt merészelte nyilatkozni, hogy Barca ellen nincs esélye tanítványainak. Ez volt az utolsó lökés, a német tréner repült, helyét Juande Ramos vette át, aki a játékoskereten változtatni ne tudott, ellenben taktikailag visszaállt a 4-4-2-es hadrendre.

Ami a statisztikát illeti: a korábbi 156 meccs összmérlege a katalánoknak kedvezett, hiszen 68-szor győztek 30 döntetlen és 58 Real-siker mellett, a gólkülönbség 260-234 volt a javukra.

Lendületesen kezdte a mérkőzést a Barca, a 6. percben Messi forgatta meg a Real-védelem bal oldalát, éles szögből leadott lövését Casillas azonban kitenyerelte. Egy perccel később Henry lőtt a jobb kapufa mellé.

Forrás: AFP

Fölényben játszott a Barcelona, a madridiak elsősorban Messi aprításával voltak elfoglalva. 24 percet kellett várni az első vendéglehetőségre, Drenthe kapott kitűnő labdát a 16-os bal oldalánál, beadás helyett inkább visszagurított, a lendületből érkező Sneijder ballal, kapásból lőtt, Valdés bravúrral ütötte léc fölé a labdát.

A 26. percben Raúl elképesztő passzt adott Drenthének, aki a félpályáról kilépett a védők közül (Dani Alves becsúszva sem tudta megállítani), ám a 18 méterről ellőtt labda a kirohanó Valdés lábairól került szögletre.

A 33. percben két barcelonai lövés tesztelte Casillast, aki magabiztosan védett. Három perccel később cserélt Juande Ramos, a sérüléséből felépülő (?) Sneijder ennyit bírt, helyére a fiatal Palanca állt be. A félidő 0-0-val zárult, a hazai közönség nem tűnt boldognak, néhány fehér zsebkendő is előkerült...

Az első 45 perc 75:25 százalékos labdabirtoklási arányát nehéz volt felülmúlni, ám hiába irányította a játékot a Barcelona, a kapuig alig-alig sikerült eljutnia.

A második játékrész első helyzetére a 67. percig kellett várni, ekkor Michel Salgado rúgott lyukat, Casillas párducként vetődött ki az ötös vonalához, ettől a mozdulattól Eto'o is megijedt, Salgado pedig másodszorra fel tudott szabadítani.

A 69. percben váratlanul büntetőhöz jutott a Barcelona. Egy jobb oldali szabadrúgásra Busquets indult volna be a 16-oson belülre, ám Michel Salgado visszarántotta. A 11-est Eto'o nagyerővel a kapu bal oldala felé lőtte, Casillas bravúrral kiütötte a labdát.

Forrás: AFP

A 72. percben ismét csatár-kapus párharcot láthatott a közönség, Eto'o 18 méteres löketét Casillas ismét hárította. A 78. percben Palanca kapott kitűnő labdát, de jobbról, éles szögből nem tudta átgyötörni a kifutó Valdés fölött.

A 83. percben érett góllá a katalán nyomás, Dani Alves jobb oldali szögletet követően Puyol fejelte középre a labdát, amit Eto'o egy lépésről kotort a kapuba (1-0). A 91. percben Henry adott gólpasszt Messinek, aki ballal átvette a labdát, majd ugyancsak ballal átemelte Casillas felett, a visszarepülő, és kapufával ütköző Cannavaro már nem tudott menteni (2-0).

Győzelmével a Barcelona 38 pontos, előnye 12 pontra nőtt a Real Madriddal szemben.

* * *

A 15. forduló másik szombati mérkőzésén a Valencia hazai környezetben 2-1-re nyert az Espanyol ellen.

Eredmény, Primera División, 15. forduló:
Valencia - Espanyol 2-1 (0-1)
gól:
Raúl Albiol (58.), Vícente (81.), illetve Román (28.)
kiállítva: Rufete (39., Espanyol)

A vasárnapi program:
Almería - Racing Santander 17.00
Athletic Bilbao - Sporting Gijon 17.00
Getafe - Real Mallorca 17.00
Málaga - Numancia 17.00
Recreativo Huelva - Osasuna 17.00
Valladolid - Deportivo La Coruna 17.00
Sevilla - Villarreal 19.00
Atlético Madrid - Real Betis 21.00