Vágólapra másolva!
A holland Klaas Jan Huntelaart a napokban szerződtette a Real Madrid, és ezzel a királyi gárdánál lévő németalföldi futballisták száma hat főre nőtt. Nem ez az első eset, hogy valamelyik sztárklubnál ilyen "légióskolónia" jön létre, hiszen hasonlót tapasztalhatunk jelenleg az Arsenalnál és az Internazionalénál is - de a topligás rekordot a Louis van Gaal-féle Barcelona tartja. A legszélsőségesebb esetre (20 brazil játékos volt egy csapat keretében) pedig Lengyelországban volt példa.

Amíg az egyszerre pályára küldhető külföldi futballisták számát korlátozták, addig természetesen nem volt jellemző, hogy egy klub egyszerre több, azonos nemzetiségű légióst foglalkoztasson - bár a könnyebb beilleszkedés érdekében a csapatok már akkor is igyekeztek egy helyről begyűjteni külföldi labdarúgóikat.

Az AC Milannál a holland, az Internazionalénál a német, a Chelsea-nél az olasz játékosok vitték a prímet. A Bosman-szabály aztán mindent megváltoztatott, és ennek egyik első áldozata az Ajax Amsterdam volt - a haszonélvezője pedig az FC Barcelona, bár a katalán szurkolók nem biztos, hogy egyetértenek ezzel a kijelentéssel.

A holland futballisták és edzők korábban is nagy tiszteletnek örvendtek a Barcánál (gondoljunk csak Rinus Michels, Johan Neeskens vagy Johan Cruyff sikereire), de amikor a klub szerződtette Louis van Gaalt, a csapatban éppen egyetlen németalföldi focista sem szerepelt. Ez azonban gyorsan megváltozott: a mester rögtön hozott magával hármat (Ruud Hespet, Winston Bogarde-ot és Michael Reizigert), majd egy évvel később újabb három érkezett: Philip Cocu, Patrick Kluivert és Boudewijn Zenden.

Amikor pedig 1999 januárjában a klub a De Boer ikreket (Ronaldot és Frankot) is megvette az Ajaxtól, a Barca keretében lévő hollandok száma nyolcra emelkedett, és ez egészen 2000 nyaráig így is maradt. Az 1999-2000-es idényben többször is megesett, hogy a Barcelona hat hollanddal a kezdő tizenegyben állt ki, a 12. fordulóban a Valencia ellen pedig olyan történt, amire azóta sem volt példa a Primera Divisiónban: a gárdában hét azonos nemzetiségű légiós (természetesen holland) kapott helyet.

A katalánok összeállítása a következő volt: Hesp - Reiziger, F. de Boer, Sergi, R. de Boer, Guardiola, Luis Enrique, Cocu, Figo, Kluivert, Zenden. Egyébként volt egy olyan meccs is, ahol mind a nyolc holland szerepelt, azonban hárman is csak csereként léptek pályára, és Ronald de Boer éppen Reizigert váltotta, vagyis egyszerre mind a nyolc németalföldi soha nem volt a pályán.

Pár évvel később az Arsenal tett kísérletet arra, hogy utolérje a Barcelonát ebből a szempontból, azzal a különbséggel, hogy az Ágyúsoknál nem a holland, hanem a francia futballisták lettek kapósak. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a londoniak kispadján immár több mint egy évtizede Arsene Wenger ül. A mester fokozatosan töltötte fel honfitársaival a csapatot, és a 2002-2003-as idényre alakult ki olyan keret, amelyben hat francia is helyet kapott: Pascal Cygan, Patrick Vieira, Robert Pires, Thierry Henry, Sylvain Wiltord és Jérémie Aliadiere. Hozzájuk csatlakozott 2003 nyarán Gael Clichy, így aztán a 2003-2004-es pontvadászatban összesen hét francia labdarúgó viselte az Arsenal mezét.

A bajnokságban azonban ötnél többen sohasem voltak egyszerre a pályán, igaz, öten viszont rendkívül gyakran, hiszen Henry, Vieira és Pires alapember volt, és Wiltord is meglehetősen sokat játszott - négyüket a "négy muskétásnak" is nevezték. Ma már egyikük sem az Arsenal játékosa, de ez nem jelenti azt, hogy az Ágyúsok kifogytak volna a franciákból, sőt éppen ellenkezőleg. Jelenleg is hat francia labdarúgó van a keretben: Bakary Sagna, William Gallas, Clichy, Mickael Silvestre, Samir Nasri és Abou Diaby - és ebben az idényben két olyan bajnoki is akadt, ahol mindannyian a kezdők között szerepeltek (a Manchester United és az Aston Villa ellen).

Az olasz Internazionale a nevéhez méltóan az élen járt a Bosman-szabály maximális kihasználásában, és mindig is rengeteg légióst foglalkoztatott - az utóbbi időben pedig a milánóiak a dél-amerikai, azon belül is az argentin futballistákra "kattantak rá". Jelenleg az Inter keretében hat argentin játékos szerepel, igaz, közülük Hernán Crespo csak elvétve kap játéklehetőséget - azonban a klubnál 2004 nyara óta mindig legalább ennyi gauchónak volt szerződése, 2005 és 2007 között pedig két éven keresztül nyolc argentin volt az Inter alkalmazásában.

Forrás: EPA

Az argentin Javier Zanetti 13 éve szerepel az Interben

Az szinte mindennapos volt, hogy legalább öten szerepeljenek az együttesben, 2006. január 18-án pedig Roberto Mancini közülük hetet is pályára küldött a kezdő tizenegyben a Treviso elleni bajnokin: azon a találkozón Javier Zanetti, Walter Samuel, Nicolás Burdisso, Juan Sebastián Verón, Estebán Cambiasso, Kily González és Julio Cruz is ott volt a csapatban.

A futballkolóniák létrehozását azonban a lengyel Pogon Szczecinnél fejlesztették tökélyre. A klub kissé extravagáns tulajdonosa, Antoni Ptak 2006 telén vette a fejébe, hogy "brazilosítja" a klubot, és a már meglévő négy brazil játékos mellé igazolt még 16-ot. Az új dél-amerikai focisták többsége hazája alacsonyabb osztályaiból érkezett, de azért volt köztük ismertebb név is: az egykori válogatott középpályás, Amaral, aki fénykorában játszott a Fiorentinában is. 2006. április 11-én pedig Lengyelországban is új rekord született, a GKS Belchatów elleni bajnokira ugyanis a Pogon 11 légióssal állt ki, és a kezdő csapatot a szlovák kapuson kívül csak brazilok alkották. Az összeállítás a következő volt: Peskovic - Valdir, Batata II, Matheus, Amaral (Kazmierczak, 46.), Cleison, Fabinho (Mineiro, 38.), Anderson (Matlak, 55.), Júnior, Andradina, Wagner. A brazil projekt kudarccal végződött, a légiósok többségét elzavarták, a Pogon pedig kiesett az élvonalból.

www.infosport-focivilag.hu