Vágólapra másolva!
Priskin Tamás gólgyártásba kezdett, Tímár Krisztián és Gyepes Gábor oszlopos tagja lett csapata védelmének, Buzsáky Ákos hosszú időre megsérült, Király Gábor és Rósa Dénes egészségesen sem kell edzőjének, a Fradi testvércsapata harcban áll a feljutásért. Gera Zoltán és Halmosi Péter távoztával is érdekesen zajlanak az angol labdarúgó másodosztály mindennapjai.

A 2007-2008-as szezonban az angol másodosztály a magyar szurkolók egyik kedvenc fociligája volt, hiszen ott szerepelt az egyik legnépszerűbb magyar labdarúgó, Gera Zoltán. A West Bromwich Albion viszont időközben feljutott, a 28 éves magyar játékos pedig csapatával egy időben, de már egy másik klub, a londoni Fulham tagjaként kezdte meg az idei Premier League-szezont.

Szintén gyengült a Championship magyaros vonala Halmosi Péter csapatváltásával, az exdebreceni szélsőt a Premiership-újonc Hull City vitte egy osztállyal feljebb Plymouthból - 2 millió fontért.

Azért még így is maradt jó néhány honfitársunk a világ legerősebb másodosztályú bajnokságának tartott, 24 csapatos ligában, ráadásul több magyar játékos klubja is a feljutásért küzd, tehát 2009-ben akár bővülhet is a Fülöp Márton, Gera Zoltán, Halmosi Péter trió a Premier League-ben. Igaz, akkor még a tartalékoknál, utánpótlás-együtteseknél szereplőkről - Bogdán Ádám (Bolton), Kádár Tamás (Newcastle), Stieber Zoltán (Aston Villa), illetve a liverpooli kontingens (Németh Krisztián, Simon András, Gulácsi Péter, Pölöskei Zsolt) - még nem is beszéltünk, hiszen őket is csak egy lépcsőfok, illetve egy korosztály választja el a Premier League-től.

Egyelőre pont az a magyar futballista van a legtávolabb az élvonaltól, aki két éve még ott szerepelt. A kedden rendezett 22. fordulóban Priskin Tamás csapata, a Watford nem lépett pályára, a szerdai bajnokit a 21. helyről várta, ami nem túl jó részeredmény. A 18 válogatott mérkőzésén 7-szer eredményes csatárral még a Norwich elleni mérkőzés előtt beszéltünk, amikor is Priskin kijelentette: úgy érzi, a táblázat csalóka, s akár még a rájátszást is elcsíphetik.

"Sajnos rosszul kezdtük az idényt, ezért állunk most gyengébben, de biztos vagyok benne, hogy a folytatásban fel fogunk javulni, és már csak azért is optimista vagyok, mert pontszámban nincs nagy különbség a táblázat első és második felében lévő csapatok között. Igaz, a klubunktól távoztak meghatározó játékosok is, de nem rossz a mostani keretünk sem" - nyilatkozta az [origo]-nak a korábbi győri támadó.

A légiós úgy gondolja, eljött az ő ideje, s meg fogja hálálni edzője, Brendan Rodgers bizalmát. "Az előző évben sokszor csak kispados voltam, idén viszont sikerült ismét egyre többször a csapatba kerülnöm. Örülök, hogy a Tottenham elleni Ligakupa-meccsen és a Birmingham elleni bajnokin is betaláltam, de sajnos mindkét találkozót elveszítettük, és számomra a csapat sikere fontosabb, mint a gólszerzés. Persze a válogatott szempontjából a gólszerzés sem utolsó szempont, ezért a terveimről annyit mondanék csak, hogy szeretném kétszámjegyű góllal zárni a szezont."

Szép Priskin-gól a Tottenham elleni Ligakupa-meccsen:


A 22 éves játékos elmondta, hogy szerinte a Wolverhampton és a Birmingham nagyon esélyes a Premier League-tagság kivívására, de még a Watford sem mondott le a rájátszásról, még ha a keddi tabellára pillantva ez nem tűnik is reális célkitűzésnek. "Persze, esélyes a jelenlegi első két helyezett a feljutásra, ám ne feledjük, tavaly mi is 11 ponttal vezettük a tabellát, majd kis híján még a rájátszásról is lecsúsztunk. Talán most minden épp fordítva fog minden elsülni, és hátulról előretörve még elcsípjük a hatodik helyet. A klub anyagi gondjairól én is csak a sajtóban olvastam, szerencsére ebből mi játékosok semmit nem érzünk."

Hogy nem a levegőbe beszélt Priskin, arra a nyilatkozata után, szerda este rögtön fény is derült, a Watford ugyanis 2-1-re legyőzte a Norwichot, s a vendéglátók első gólját a magyar csatár szerezte. Ha így folytatja, valóban reálisak lehetnek a célkitűzései: a válogatottba való visszatérés és a Premier League. "A nagy álmom még mindig az, hogy egy komoly bajnokságban - például az angol első osztályban - meghatározó játékos legyek. Ha már megkérdezte, az esetleges hazatérésemről nyáron is volt szó, és nem tagadom, hogy kapcsolatban vagyok a győri vezetőkkel, de a játékosokkal is, amiben semmi meglepő nincs, hiszen ezer szállal kötődöm Győrhöz. Viszont most nagyon jól érzem magam Angliában, a legfontosabb, hogy játszom és gólokat is szerzek" - nyilatkozta az idei 13 bajnokiján a mostanival három gólt számláló Priskin.

A Watfordnál jobban áll a táblázaton a Plymouth, amelynek hajdan három magyar játékosa is volt (Halmosi távozása előtt Buzsáky Ákos a Queens Park Rangershöz írt alá), immáron csak Tímár Krisztián képviseli hazánkat a 13. helyen álló együttesben. A magyar védőt az előző idényben a csapat legjobb játékosának választották, s a szezont egy komoly fejsérüléssel fejezte be, idén pedig eleinte nem sikerült beverekednie magát a kezdőcsapatba. A helyzet azonban megváltozott, a klub másodedzője szerint a kemény munka hozta meg a gyümölcsét. A 2008-2009-es idényben eddig 10 meccsen szerepelt Tímár a Plymouthban, s ott volt a keddi, Birmingham elleni - 1-0-ra elveszített - hazai mérkőzésen is.

Forrás: Getty Images

Tímár Krisztián (b) Plymouth városában "Az év sportembere"-választás jelöltje volt

"Beszéltünk vele, de nem kellett motiválnunk - a cserepadról is óriási erőssége volt a Plymouthnak. Kőkeményen tréningezett, és az oldalvonalról is támogatta a társait. Úgy vélem, előbb-utóbb ismét eljön az ő ideje" - nyilatkozta a 29 éves hátvédről a minap - december 6-án - Kevin Summerfield.

Még közelebb van a rájátszást érő legjobb hat mezőnyéhez a kilencedik Queens Park Rangers, ám a sérült Buzsáky Ákos nélkül egyelőre rapszodikusan szerepel a nagy terveket szövögető fővárosi csapat - kedden a Sheffield Wednesday ellen mondtak csütörtököt (1-0 lett a vége), igaz, előtte legyőzték a jelenlegi éllovas Wolverhamptont.

Buzsáky májusban megsérült, szeptemberben játékra jelentkezett, novemberben viszont - a Manchester United elleni Ligakupa-meccsen - térdszalag-szakadást szenvedett, így újabb hat hónapot kénytelen kihagyni. Hogy bíznak benne és visszatérése után számítanak rá, azt híven jelzi, hogy Flavio Briatore klubtulajdonos azt nyilatkozta, ha tizenegy Buzsákyja lenne, akkor a csapat már a Premier League-ben szerepelne, a nemrég kinevezett új edző, a portugál Paulo Sousa pedig novemberben meglátogatta a kórházban, hogy mondjon neki pár biztató szót.

Forrás: Getty Images

Buzsáky Ákos rendkívüli népszerű a QPR-nél, de rendkívül peches a sérülésekkel

Ha most lefújnák a bajnokságot, Gyepes Gáborék három meccsre (a rájátszás során három mérkőzést kell megnyernie) lennének a Premiershiptől, hiszen hatodikok a tabellán, pedig a mérlegük - 8 győzelem, 10 döntetlen, 4 vereség - nem vall élcsapatéra. Az angol másodosztály azonban mindig is híres volt arról, hogy nagyon kevés pont választja el a csapatokat - a hatodik és a 18. együttes között most is csak kilenc pont van, a bajnokságban viszont még további 24 fordulót rendeznek!

Az egykori Fradi-védő nyáron igazolt a harmadosztályú Northamptontól a walesi Cardiff Cityhez - a Celtichez távozó Glenn Loovens helyére. A 27 éves játékos október 25-én mutatkozott be, mostanság pedig egyre több lehetőséget kap és egyre jobb formába lendül. Múlt szombaton a Preston elleni, 2-0-ra megnyert bajnokin csapata egyik legjobbja volt, a Cardiff honlapja szerint beválogatották az elmúlt hét másodosztályú válogatottjába. Kedden Király Gábor csapata, a Burnley otthonában is végig a pályán volt, csapata 2-2-es döntetlent játszott vendégként.

Gyepes a South Wales Echónak beszélt pályafutása nehézségeiről. "Még Wolves-játékos voltam, amikor a 94. percben 3-1-re vezetett az ellenfél, s bár senki sem ért hozzám, megsérültem - nagyon komolyan. A térdszalagom sérült, ugyanúgy, mint Magyarországon, de az akkor még súlyosabb volt. Egy pillanat alatt szinte mindennek vége lett. Azt mondták nekem, hogy 'vége, többé sohasem játszhatsz!'. Én azonban nem fogadtam ezt el. Több mint egy évet ki kellett hagynom, majd az orvosok annyit mondtak, jobb, ha visszavonulok, mert a térdem nem fogja bírni. Ez viszont nagyon szíven ütött, mert én úgy gondolom, az egyetlen ember, aki a pályám végéről dönt, az én vagyok. Profi labdarúgó vagyok, aki számára ez a mondat a legrosszabb, amit hallhat."

Erwin Koeman nagyon keresi az eltiltott Juhász Roland Albánia elleni egymeccses helyettesét, Tímár és Gyepes egyaránt jó eséllyel pályázhat a válogatottba kerülésre.

Forrás: MTI

László Csaba edző Rósa Dénest és Király Gábort is szívesen látná Hearts-mezben

Magyar szempontból érdekes a Sheffield United ötödik helye is, hiszen a Ferencváros testvércsapatáról van szó, azaz nem kizárt, hogy egy-egy Üllői úti tehetséget Angliába hívjon Kevin Blackwell vezetőedző.

Érdekesség, hogy a legjobb négyben két csapatnak is van magyar légiósa, ám egyikőjük sem tett hozzá semmit ahhoz, hogy a Premiership küszöbén áll a Burnley, illetve a Wolverhampton. A 70-szeres magyar válogatott Király Gábor csak harmadik számú kapus a negyedik helyezett együttesnél (idén még egyetlen meccsen sem szerepelt). Rósa Dénessel ugyanez a helyzet, a 10-szeres válogatott középpályás 2006 óta 13 tétmeccsen szerepelt, 9-szer a Wolvesban, 4 alkalmommal pedig a Cheltenham csapatában, ahol kölcsönben szerepelt még 2007-ben.

A duónak László Csaba, a skót Hearts edzője dobhat mentőövet, az [origo]-nak adott interjújában ugyanis elárulta, hogy mindkét játékost szeretné Edinburgh-be csábítani a téli átigazolási időszakban. Valószínűleg nem kell majd nagyon győzködni őket...

A bajnokság állása 22 forduló után:

1.

Wolverhampton

22

16

2

4

48-27

50

2.

Birmingham City FC

22

14

5

3

32-19

47

3.

Reading FC

22

13

4

5

46-21

43

4.

Burnley FC

22

10

7

5

33-28

37

5.

Sheffield United FC

22

10

5

7

30-20

35

6.

Cardiff City FC

22

8

10

4

30-23

34

7.

Preston North End FC

22

10

4

8

30-28

34

8.

Crystal Palace FC

22

9

6

7

31-23

33

9.

Queens Park Rangers FC

22

9

5

8

19-21

32

10.

Sheffield Wednesday FC

22

9

5

8

24-32

32

11.

Ipswich Town FC

22

8

7

7

31-23

31

12.

Swansea City AFC

22

7

10

5

31-28

31

13.

Plymouth Argyle FC

22

8

5

9

24-25

29

14.

Coventry City FC

22

7

7

8

24-27

28

15.

Bristol City FC

22

6

9

7

24-28

27

16.

Blackpool FC

22

7

6

9

22-29

27

17.

Barnsley FC

22

7

4

11

23-28

25

18.

Derby County FC

22

6

7

9

25-32

25

19.

Watford FC

22

6

5

11

34-38

23

20.

Norwich City FC

22

6

5

11

28-34

23

21.

Southampton FC

22

5

7

10

19-32

22

22.

Doncaster Rovers FC

22

4

6

12

10-25

18

23.

Nottingham Forest FC

22

3

8

11

19-32

17

24.

Charlton Athletic FC

22

4

5

13

23-37

17