Vágólapra másolva!
Az öt legrangosabb európai bajnokság közül jelenleg háromban szerepel magyar focista, a topligák másodosztályaiban viszont egyaránt találunk magyarokat. Persze a The Championship, a Ligue 2, a Bundesliga 2, a Serie B vagy a Segunda División küzdelmei nem csak ezért érdekesek, hiszen az itt remeklő együtteseket fél év múlva már a legjobbak között láthatjuk majd viszont.

Pár évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a topligák másodosztályai közül éppen a Serie B lesz az, amelyben a legtöbb magyar futballista szerepel - márpedig a jelenlegi bajnokságban hatan légióskodnak az olasz második divízióban. Közülük hárman is a feljutásért küzdenek, ami annak is köszönhető, hogy a Serie B küzdelmei jelenleg elképesztően szorosan alakulnak: 19 forduló után az első öt helyezett között nincsen pontkülönbség, és a tizediket is mindössze öt pont választja el az elsőtől. Az élen álló ötösfogatban ott van a legjobbak közül az előző szezonban kiesett Livorno, az Empoli és a Parma is, amelyek közül értelemszerűen csak kettő kerülhet vissza közvetlenül a Serie A-ba - a kiírás értelmében ugyanis az angol másodosztályhoz hasonlóan a harmadik és a hatodik hely között végzett csapatok osztályozót játszanak majd.

Az öt 32 pontos együttes közül jelenleg a Bresciának a legrosszabb a gólkülönbsége: ebben a csapatban szerepel Vass Ádám és Feczesin Róbert is, míg a most éppen második Sassuolóban Filkor Attila szokott időnként pályára lépni. Érdekesség, hogy az élcsapatok közül már kettőnél is történt edzőcsere, a Brescia és a Parma is leváltotta trénerét, a jelek szerint eredményesen. A keretében három magyart (Vaskó Tamás, Szatmári Lóránd és Koman Vladimir) felvonultató Avellino a kiesés ellen küzd, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy a csapat a legutóbbi bajnokságban is kieső helyen végzett, és csak a Messina csődje, illetve visszalépése okán indulhatott a Serie B-ben.

Az angol másodosztály, a The Championship csak eggyel marad el a Serie B mögött a magyar focisták tekintetében, itt öt honfitársunk szerepel, igaz, a Burnley kapusa, Király Gábor egyetlen találkozón sem lépett pályára. Pedig a magyar érdekeltségű együttesek közül egyedül a Burnley áll jelenleg olyan pozícióban, ami feljutással kecseget: a klub negyedik karácsonyi fordulót követően. A közvetlen feljutó helyeket a Wolverhampton Wanderers és a Reading foglalja el, előbbi viszonylag nagy fölénnyel, hét ponttal vezeti a tabellát.

A patinás egyesület utoljára a 2003-2004-es szezonban volt ott a legjobbak között, és a jelek szerint most kezd beérni az utóbbi években vállalt játékospolitika, amely szerint nem az élvonalban megfordult, nagynevű focistákat igazolják le, hanem inkább az alacsonyabb osztályokban vagy a második vonalban néznek körül, és igyekeznek fiatalabb labdarúgókat szerződtetni (a Wolves játékoskerete a harmadik legalacsonyabb átlagéletkorú a bajnokságban). A klub mestere, Mick McCarthy a jelek szerint a külföldi focistáknak sem nagy híve, hiszen a keretben két afrikai játékos kivételével csupa brit, illetve ír focista szerepel. A Farkasok az első hét fordulóban mindössze egyszer veszítettek pontot, és a mezőny leggólerősebb csapatának számítanak, találataiknak több mint felét pedig a Sylvan Ebans-Blake, Chris Iwelumo duó érte el.

A második Reading is kiváló támadó alakzattal rendelkezik, az előző szezont az élvonalban töltött csapat a Wolveshoz hasonlóan 52 gólt ért el 25 forduló alatt, és náluk futballozik a góllövőlista vezetője, Kevin Doyle is. A Readingnek egyébként többé-kevésbé sikerült együtt tartania a Premier League-ben szerepelt csapatot (csak a balhátvéd Nicky Shorey, a védő Ibrahima Sonko, valamint a csatár Dave Kitson ment el), így aztán az azonnali visszajutás létfontosságú a klub számára. Az angol bajnokságban azonban ilyentájt még nagyon nehéz megjósolni, hogy mely csapatok kerülnek majd fel a Premier League-be, hiszen a playoff-rendszernek köszönhetően még sokan odaérhetnek az osztályozóra: például a Buzsáky Ákost foglalkoztató, kilencedik Queen's Park Rangerst is csak három pont választja el a hatodik pozíciótól.

A Ligue 2-ben is akad magyar futballista Szélesi Zoltán személyében, akinek együttese, a Racing Strasbourg jelenleg a második, azaz feljutást érő helyen áll.

Forrás: AFP
Szélesi érkezik

Az előző szezonban még a legjobbak között szerepelt csapat kerete alaposan kicserélődött a nyáron, hiszen olyan alapemberek távoztak, mint Kevin Gameiro, Habib Bellaid, Jaszin Abdesszadki vagy Wason Rentería, és az értük befolyt, közel tízmillió eurós bevételnek csak egy töredékét költötték új focistákra - a keretet nagyrészt a kölcsönből visszaérkező játékosokkal, illetve fiatalokkal töltötték fel, és a jelek szerint ez be is jött nekik. A csapat remekül elkapta a rajtot, első öt mérkőzésén még csak pontot sem veszített, de azóta jelentősen visszaesett a teljesítménye: legutóbbi kilenc bajnokijából csak kettőt nyert meg, és így már nem vezeti a tabellát, hanem csak a listavezető Lensot üldöző boly élén áll.

A lensiak a legutóbbi szezonban szintén a Ligue 1-ben szerepeltek, és jó úton haladnak afelé, hogy rögtön vissza is kerüljenek oda: az együttes előnye jelenleg négy pont a második strasbourgiakkal szemben. Pedig a kieséssel járó kiárusítást ez a klub sem tudta elkerülni: szinte a teljes kezdő tizenegyet eladták, de a Strasbourg-ral ellentétben a Lens költött is új focistákra. A Crvena Zvezda szerb válogatott középpályása, Dejan Milovanovic például kétmillió euróba került, a Valenciennes-től megvett Eric Chelle-ért pedig félmilliót fizettek. A lensiak főleg remek idegenbeli szereplésüknek köszönhetik első helyüket, hiszen vendégként csak két vereséget szenvedtek, míg otthon már háromszor is kikaptak.

A Ligue 2 legnagyobb költségvetéssel rendelkező csapatának feljutása valószínűnek tűnik, ám hogy mellette melyik két együttes végez majd dobogón, az már kérdéses: a második Strasbourg és az ötödik Angers között csak két pont a különbség, és a jelenleg hatodik Metzet sem lehet leírni. A legnagyobb meglepetés mindenesetre a Boulogne-sur-Mer sikere lenne: a klub még sohasem szerepelt az elitben, és eddig arról volt híres, hogy Franck Ribéry itt kezdte pályafutását, aki egy szezont lehúzott a csapatban a harmadosztályban.

A Bundesliga 2 két magyarja, Szabics Imre és Torghelle Sándor ugyanabban a csapatban, az Augsburgban játszik, amely kiesőjelöltként kezdte a bajnokságot, de aztán elkapta a fonalat, és egészen a hatodik helyig feljött, sőt, a dobogó is kézzelfogható közelségbe került a számára. Ebben nagy szerepe volt Torghellének is, aki ősszel hatszor volt eredményes.

Forrás: AFP
Torghelle idén a válogatottban is megmutatta, hogy korai volt őt leírni

Az augsburgiaknak ezzel együtt jelenleg még nem a feljutás a céljuk, ellentétben a jelenleg egyaránt 31-31 ponttal álló Mainz-cal és Kaiserslauternnel, mely csapatok jelenleg holtversenyben vezetik a tabellát.Mindez a Kaiserslautern esetében meglepőbb, hiszen a nagy múltú együttes az előző szezonban kis híján kiesett a legjobbak közül, de köszönhetően remek hazai mérlegének (a fergeteges hangulatú Fritz Walter stadionban pontot is alig veszített) most ott van az élmezőnyben. A Mainznál a nyáron az volt a fő kérdés, hogy a klub miképpen heveri ki edzőjének, Jürgen Kloppnak a távozását, de a Borussia Dortmundhoz igazolt szakember utódja, Jörn Andersen remek munkát végzett. A harmadik helyezett az előző évekkel ellentétben ezúttal nem jut fel közvetlenül az élvonalba, hanem osztályozót kell majd játszania a Bundesliga 16. helyezettjével, és ezért a pozícióért jó néhány gárda versenyben van. Többek között az a Nürnberg is, amely az előző szezonban esett ki az élvonalból, és a bajnokság rajtjánál mindenki biztos visszajutónak könyvelte el, a csapatot azonban eléggé megviselte, hogy a nyáron eladta a legjobb játékosait. Egy edzőcserére is szükség volt ahhoz, hogy a nürnbergiek meginduljanak felfelé, de még így is parádés tavaszra lenne szükségük ahhoz, hogy ne ragadjanak a másodosztályban.

Zárjuk a sort a spanyol másodosztállyal, ahol egyetlen magyarnak szurkolhatunk: Balogh Bélának, aki a Real Murciában szerepel, és a klubja jelenleg a kiesés ellen harcol. Az élmezőnyben itt is meglehetősen szoros a küzdelem: a listavezető Salamanca ugyan kétpontnyira elhúzott a mezőnytől, de mögötte óriási a tömörülés, a második Real Zaragozát és a tizedik Levantét mindössze öt pont választja el egymástól. Ez a két csapat a Murciához hasonlóan az előző idényben egyaránt a legjobbak között szerepelt, vagyis látható, hogy a Segunda División bizony komoly erőpróbát jelent.

A bajnokság rajtja előtt a zaragozaiakat tartották a legesélyesebbnek, annak ellenére, hogy a klub több kulcsjátékosát is eladta (távozott Diego Milito, Pablo Aimar, Sergio García és Lafita is), de a keret még így is elég erős maradt: gondoljunk csak a Ricardo Oliveira-Éwerthon csatárkettősre. A támadó részlegre nem is lehet panasz, a Zaragoza 31 gólt szerzett 17 forduló alatt. A védelem azonban már nem ilyen stabil, így aztán a klubnak meg kell küzdenie a visszajutásért, egy esetleges kudarc pedig kisebbfajta katasztrófát jelentene. A korábban a másodosztályban ragadt Real Sociedad vagy Celta Vigo példája elég jól mutatja, hogy mi várna a Zaragozára a fenti esetben. A jelenleg a harmadik, azaz feljutó helyen álló Xerez egyébként még sohasem szerepelt a Primera Divisiónban, így az esetleges felkerülése történelmi eredmény lenne.

www.infosport-focivilag.hu