Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a Werder Bremen volt a Bundesliga legkiegyensúlyozottabb élcsapata, a brémai együttes a legutóbbi öt szezonban egyaránt a dobogón végzett - amit más gárda nem mondhatott el magáról. A jelenlegi idényben viszont éppen a kiegyensúlyozatlanság jellemző a csapatra, és a hullámzó teljesítmény ugyan rendkívül szórakoztató mérkőzéseket eredményez, de egyelőre csak a középmezőnyhöz elegendő.

A brémai együttest az utóbbi években a német sportsajtóban rendre követendő példaként hozták fel: a szakvezető, Thomas Schaaf a sportigazgatóval Klaus Allofsszal közösen dolgozva nagyobb felhajtás és botrányok nélkül egy rendkívül ütőképes gárdát alakított ki, amely rendre harcban volt a bajnoki címért - és mindezt látványos támadójátékkal tette.

A csapat a 2004-es aranyérme óta mindig a dobogón végzett a Bundesligában, vagyis rendre ott volt a Bajnokok Ligája mezőnyében, amit más német csapat nem mondhatott el magáról.

A jelenlegi pontvadászat előtt is valami hasonlót vártak a klubtól, azonban mindenképpen intő jel volt a brémai fanatikusok számára, hogy a holtszezon korántsem telt olyan nyugodtan, mint ahogyan az korábban jellemző volt. A problémát a csapat legnagyobb sztárjának, Diegónak az olimpiai szereplése okozta: a középpályás először megegyezett a vezetőséggel, hogy kihagyja az ötkarikás játékokat, ám később (a klub engedélye nélkül) mégis elutazott a brazil csapattal Pekingbe.

Így egyrészt lemaradt a bajnoki rajtról, másrészt pedig döntése feszültséget okozott a csapaton belül is.
A vezetőség az egykori közönségkedvenc, Claudio Pizarro szerződtetésével igyekezett elterelni a figyelmet a kellemetlen ügyről, és egy ideig úgy tűnt, hogy a Werder ismét játékba lendül: az első három forduló nyeretlenségét követően a csapat egymás után három meccset nyert, 13 gólt szerezve.

A folytatás azonban már nem úgy sikerült, ahogyan azt szerették volna a Weser partján: a következő négy bajnokin csak két pontot szerzett az együttes, és a Bajnokok Ligájában sem tudott nyerni. A Hertha BSC elleni 5-1-es bajnoki diadal is csak fellángolásnak bizonyult, hiszen a héten a BL-ben a brémaiak otthon kaptak ki 3-0-ra a Panathinaikosztól, és ezzel minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyeik.

A görögök elleni vereséget követően Klaus Allofs kemény szavakkal kritizálta a játékosokat, amire eddig nem volt példa a Werder háza táján: a klubnál korábban igyekeztek házon belül tartani a gondokat, és kifelé egyfajta nyugodtságot sugározni - de a sportigazgató a jelek szerint úgy véli, ez a módszer már nem működik. Kérdés, hogy valóban erre van-e szükség.

Getty Images

Frings is érzi: ez a szezon eddig neki sem a szokott módon sikerült

A csapat játéka alapvetően nem változott az előző évekhez képest, és sokak szerint csak arról van szó, hogy a Bundesliga mezőnye erősebb, mint a korábbi esztendőkben: ezúttal nem csak a Bayern Münchennel és a Schalkéval kell versenyezni, hanem a Hamburger SV-vel és a Bayer Leverkusennel is - és akkor még nem is említettük a TSG Hoffenheim váratlan remeklését. A nemzetközi porondon pedig a Werder korábban sem ért el zajos sikereket: az előző szezonban egy másik görög csapat, az Olympiakosz rúgott három gólt a Weser stadionban.

A számok alapján is jól látszik, hogy a legnagyobb gond a védelemmel van a brémaiaknál, hiszen a klub kapta a legtöbb gólt a Bundesligában - ami már csak azért is érdekes, mert a középhátvédek közül Per Mertesacker német válogatottnak mondhatja magát, és Naldót is a német élvonal legjobb védői között tartják számon.

A szélsőhátvédek viszont már korántsem számítanak ilyen jónak (bár Clemens Fritz szintén válogatott), a bal oldalra például már évek óta keresik a megnyugtató megoldást, megfordult ezen a poszton Pierre Ndlend Womé, Dusko Tosic, Sebastian Boenisch és Petri Pasanen is. Még fontosabb azonban, hogy a középpályán Schaaf rendre csak egy szűrővel játszik, Torsten Frings azonban már korántsem képes olyan jó teljesítményre, mint tavalyi sérülése előtt - nem csoda, hogy a válogatottban is a kispadra került.

Getty Images

Allofs és Schaaf közös munkájuk során most először kerültek szembe a sötét oldallal

Egyes szakértők szerint a brémaiaknak elsősorban ezen a poszton lenne szükségük vérfrissítésre, a szakember azonban túlságosan is ragaszkodik Fringshez, illetve a veterán csapatkapitányhoz, Frank Baumannhoz. Mindez a csapategységnek sem tesz jót, amit a Diegóval való kivételezés is gyengít: a brazil ugyan pénzbüntetést kapott a nyári események miatt, de azóta is akadtak fegyelmezetlenségei (többször is késett az edzésről, illetve nem a klub főszponzora által biztosított autót használta), aminek nem voltak következményei.

Elképzelhető, hogy Allofs a Panathinaikosz elleni vereséget követő "kirohanásában" erre utalt - ugyanakkor Diego kétségtelenül a csapat egyik legjobbja, és nélküle a támadójáték sokkal esetlegesebb.

Persze ki tudja: az 1-0-s győzelmekért három pont jár, de a 3-3-as döntetlenekért csak egy...

www.infosport-focivilag.hu