Vágólapra másolva!
Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a Real Madrid háza táján ebben a szezonban is előkerüljön a "krízis" kifejezés, a helyzet azonban ezúttal valóban komolynak tűnik a királyi gárdánál. Bernd Schuster mester alatt inog a kispad, a csapat csak a negyedik helyen áll a bajnokságban, és a Bajnokok Ligájában is a vártnál nehezebbnek ígérkezik a továbbjutás - amiben azonban a vezetőség legalább annyira hibás, mint a szakvezető.

A madridiak az előző szezonban megvédték bajnoki címüket a Primera Divisiónban, vagyis egymás után másodszor nyerték meg az aranyérmet, és bár a Bajnokok Ligájában elmaradt a várakozástól az együttes, alapvetően pozitív volt a hangulat az egyesületnél.

A nyári átigazolási időszakban azonban már elkezdtek gyülekezni a sötét felhők a Santiago Bernabéu stadion felett: a klub ugyanis a holtszezonban szinte kizárólag egyetlen futballista megszerzésére koncentrált, akit végül nem sikerült szerződtetni, miközben a riválisok (elsősorban a Barcelona) már idejekorán kialakították a végleges keretüket. Az olyannyira remélt Cristiano Ronaldo-transzfer elmaradása végül azt jelentette, hogy az egyesület tulajdonképpen egy új focistát vett, a holland Rafael van der Vaartot, hiszen Rubén de la Red vagy Javi García csak visszatértek nevelőegyesületükhöz, még ha a legutóbbi szezont nem is a Realnál töltötték.

Mindez persze nem feltétlenül jelent gondot, hiszen úgy is felfoghatjuk, hogy a bajnokcsapat együtt maradt, azonban ez a kijelentés sem állta meg maximálisan a helyét, hiszen a Real az átigazolási időszak utolsó napján elveszítette azt a Robinhót, akinek azért nagy szerepe volt a két aranyérem megszerzésében, és azért az AS Romának eladott Júlio Baptista is hozzátett valamit a bajnoki címhez - gondoljunk csak a Camp Nouban szerzett győztes találatára.

A Real amolyan vészmegoldásként az utolsó utáni pillanatban még megpróbálta ugyan megszerezni David Villát, de a Valencia csatára nemet mondott a madridiaknak, ami már önmagában felért egy kisebbfajta pofonnal a klub számára.

Ezzel együtt a szezon nem kezdődött rosszul a madridiak számára, elvégre az első körben az Deportivo otthonában elszenvedett 2-1-es vereséget követően a csapat sorra hozta a meccseket, és tapadt az élmezőnyhöz - ami tulajdonképpen most is így van, azonban míg az ősi rivális Barcelona látszólag játszi könnyedséggel hozza a meccseit, addig a Real véres verejtékkel gyűjtögeti a pontokat. Az eddigi hét győzelemből ötöt is csak egyetlen gólos különbséggel nyert az együttes, amiért persze ugyanúgy három pont jár, ugyanakkor az ilyen találkozókban sokkal jobban benne van a botlás lehetősége.

Az elsőszámú bűnbaknak a védelmet szokás kikiáltani, de a hátsó alakzat már a legutóbbi idényben sem arról volt híres, hogy olyan acélos lenne. A szélsőhátvédek (általában Sergio Ramos és Marcelo) nem annyira védőjátékban, mint inkább a támadások segítésében jeleskednek, középen pedig Fabio Cannavaro, illetve Gabriel Heinze is sokat bizonytalankodik - és ezúttal Iker Casillas sem tudja mindig helyrehozni a hibáikat néhány bravúros védéssel, sőt, a portás is mintha kisebb hullámvölgyben lenne.

A támadó részleg azonban eddig úgy-ahogy megoldotta a feladatát, és ha kellett, akkor négy gólt szállított a győzelemhez. Ez azonban valószínűleg nem tarthat örökké, főleg, hogy kiderült: a csapat holland gólvágója, Ruud van Nistelrooy súlyos sérülést szenvedett, és ebben a szezonban már aligha léphet pályára.

A sérüléshullám egyébként is nagy probléma a madridiaknál: a szezon elején Fernando Gago és Wesley Sneijder hiányzott a csapatból, most pedig Arjen Robben került hosszabb időre a maródiak listájára, miközben Mahamadou Diarra, Cannavaro vagy Pepe is gyakran bajlódik kisebb húzódással. És ha mindez nem lenne elég, a csapatszellem sem mindig tűnik igazinak: a Sergio Ramos-Raúl konfliktust ugyan lehet, hogy csak a szenzációéhes újságírók fújták fel, de valami alapja azért volt - nem véletlenül ültette a hátvédet fegyelmezési okokból a kispadra Schuster az Athletic Bilbao ellen.

A tréner egyébként sokszor elveszett figurának tűnt a kispadon, mintha a meccs közben már tehetetlen lenne, és is jellemző, hogy a Real Irún elleni kupafiaskó után arra az újságírói kérdésre, hogy mi lehet a gond a védelemmel, így válaszolt: "Nem tudom".

Az edzőcsere azonban aligha jelentene megoldást a Real bajaira, azok ugyanis mélyebben gyökereznek - aligha lehet véletlen, hogy Vicente del Bosque 2003-as menesztése óta egyetlen szakvezetőnek sem adatott meg a királyi gárdánál, hogy legalább két teljes szezonon keresztül irányíthassa a csapatot, sőt, Schuster az első, aki egy teljes idény után a másodikat is elkezdhette a csapat élén. A keret kiegyensúlyozatlanságán (még legalább egy klasszis középhátvéd és egy középcsatár hiányzik) nem segítene a tréner leváltása - ezen januárnál előbb nem lehet javítani, de akkor lehet, hogy már nem a németnek kell ezen gondolkoznia, hanem valaki másnak.

www.infosport-focivilag.hu