Vágólapra másolva!
Két éve Málta Eb-selejtezőn 2-1-re legyőzte a magyar labdarúgó-válogatottat, az akkor szerzett sebek Gera Zoltánékon még azóta sem gyógyultak be, ennek ellenére együttesünk - most is - esélyesebb, és nyerni is akar. De vajon miképp élik meg a máltaiak a "visszavágót", ismét győzelemre törnek, vagy csak a tisztes helytállásban bíznak? Mint az a máltai sajtóból kiderül, bizony a szigetországban sem csípik a vereségeket, a rivális célja a gól- és a pontszerzés.

A Times of Malta című lap arról ír, hogy egy újabb vereség esetén a válogatott cseh szövetségi kapitánya, Dusan Fitzel - aki két éve 2-1-es győzelemre vezette a Bozsik-csapat ellen az övéit - veheti a cókmókját. Mindez jelzi, hogy Málta hiába egy piciny szigetország mindössze 430 ezer lakóval, a vereségeket ott sem kedvelik...

Pedig az első három őszi vb-selejtezőn nem tanúsított komoly ellenállást az együttes: idegenben 3-3 gólt kapott Dániától és Albániától, míg múlt szombaton a portugálok négyet rámoltak be Justin Hauber kapujába.

A máltaiak középpályása, a helyi Sliema Wanderers csapatát erősítő Roderick Briffa szerint a kapitány nagyon jó szakember, ezért - legyen bármi is a szerda esti végeredmény - nem szeretné, ha elmozdítanák a posztjáról: "Csak annyit mondhatok, hogy Fitzel az egyik legjobb szakvezető, akivel valaha dolgoztam. Minden apró részletre odafigyel, főképp az ellenfél feltérképezésében tartom kiválónak."

Fitzel kapitány a sorsát érintő kérdésekkel nem foglalkozik, ehelyett inkább arról beszélt a máltai sajtónak, hogy nagyra tartja a magyar csapatot, ám feltűnt neki, hogy a magyarok már-már úgy váltják a szövetségi kapitányokat, mint más az alsónadrágját. "Két éve a harmadik meccsünkre készülünk a magarokkal, s ez idő alatt már a harmadik edzőt fogyasztják. Mégis, egy csomó játékos itt lesz abból a csapatból, amelyet két éve 2-1-re legyőztünk... Úgy gondolom, ez a találkozó megmutatja majd, hogy mennyit változott, fejlődött két év alatt a máltai és a magyar labdarúgás."

Forrás: MTI

Gera akár saját maga is gondoskodhat a "bosszúról"

Noha a kezdőnek szinte biztosan tagja lesz az ellenünk 2006-ban duplázó André Schembri is (aki jelenleg a német harmadosztályú Jena csapatában szerepel - kölcsönben), Máltának mindössze egy ismert(ebb) játékosa van, a Coventryt erősítő Michael Mifsud. A hazai mester szerint egyedül tőle nem várható csoda. "Mindannyian sokat várunk Mifsudtól, de ő sem számít géniusznak. Nem tud egyedül megverni két-három olyan védőt, akik a Premier League-ben szerepelnek. A csapatok nem kockáztatnak Málta ellen, ami Dániával szemben is kikristályosodott: két-három játékos mindig ott lógott Mifsud nyakán."

A tréner csapata játékáról annyit mondott, hogy megígéri, tanítványai szenvedélyes futballal rukkolnak elő a 19.30-kor kezdődő összecsapáson. "Az akaraton és a szenvedélyen nem fog múlni."

Alább pedig érdemes megtekinteni, hogyan készültek a vendéglátók a vb-selejtezőre. A felvételen előbb edzés közben láthatók a máltai játékosok, majd pedig az, amint a futballisták aláírják a South End Core ultráinak az óriási zászlóját, amely az összecsapás elengedhetetlen kelléke lesz.


Alig több mint két éve, 2006. október 11-én így állt fel a két csapat:
Málta - Magyarország 2-1
Málta:
Haber - Said, Wellman, Dimech, Agius (Pullicino), Scicluna, Mifsud, Sammut, Mallia (Cohen), Schembri (Scerri), Pace.
Magyarország: Király - Fehér (Halmosi), Vanczák, Juhász, Leandro (Kiss), Tóth, Szabics (Czvitkovics), Dárdai, Torghelle, Gera, Huszti.
gól: Schembri (13., 51.), Torghelle (19.)

A szerdai várható kezdőcsapatok:
Málta - Magyarország, 19.30
Ta'Qali, Nemzeti Stadion
vezeti: J. Valgeirsson (izlandi)
Málta: Haber - Caruana, Bajada, Dimech, Agius, Briffa (Woods), Mifsud, Nwoko, Schembri (Barbara), Xuereb, Pace.
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár - Vadócz, Dárdai - Gera, Dzsudzsák, Huszti - Torghelle.