Vágólapra másolva!
Az európai topligákban ritkaságnak számít, hogy két egyesület osztozzon egy stadionon, egyedül Olaszországban fordul elő, hogy két klub is ugyanazt az arénát használja, mivel a létesítmények egytől egyig önkormányzati tulajdonban vannak. Ezen szeretne változtatni az FC Internazionale, amely a hírek szerint az tervezi: 2012-re saját stadiont épít, és megszünteti a közösködést az AC Milannal.

Nem csak a topligákban, hanem más bajnokságokban sem jellemző, hogy egy város futballcsapatai közös stadiont használjanak. Olaszországon kívül talán csak Németországban, Münchenben találunk ilyen konstrukciót, ahol a Bayern München és az 1860 München egyaránt az Allianz Arenában játssza hazai találkozóit - de a két gárda nem vetélytársa egymásnak, ráadásul az Oroszlánok jelenleg nem is az élvonalban, hanem a Bundesliga 2-ben vitézkednek. Itáliában ellenben bevett szokás, hogy a városokban csak egy nagyobb stadion van, és az élvonalbeli klubok közösen használják.

A veronai Chievo és a Hellas egyaránt a Marc Antonio Bentegodi-stadiont tekinti otthonának; Torinóban a Juventus FC és a Torino is az Olimpicóban szerepel (korábban pedig a Delle Alpin osztoztak); a fővárosban az AS Roma és a Lazio szintén az ottani Olimpicót használja; Milánóban pedig a Giuseppe Meazza-stadion (régebbi nevén San Siro) az AC Milan és az FC Internazionale találkozóinak is otthont ad. Az egyesületeknek persze nincsen nagy választási lehetőségük, elvégre a stadionok nem az ő tulajdonukban vannak, hanem az önkormányzat rendelkezik velük, és a csapatok a várostól bérlik az arénát. Ez alól egyetlen kivétel akad, a Giglio-stadion Reggio Emiliában - azonban a Reggiana utoljára az 1996-1997-es idényben szerepelt az élvonalban...

A közös stadion a legnagyobb problémát Milánóban okozza, hiszen az AC Milan és az FC Internazionale is rendszeres szereplője a nemzetközi kupáknak, és így a stadion programja rendkívül zsúfolt, s ez nem tesz jót az aréna gyepszőnyegének (amely már eredetileg sem volt túl jó minőségű). Ráadásul a San Sirót utoljára az 1990-es világbajnokság előtt újították fel, így aztán a stadion nem tartozik a legmodernebbek közé, még ha egészen egyedi hangulata is van.

A jelek szerint ezt az állapotot az Internél elégelték meg, ami már csak abból a szempontból is érthető, hogy a klub 2003-ban egy BL-elődöntőt bukott el azon, hogy a Milan elleni párviadalban a két, egyaránt a San Siróban lejátszott meccs közül a sorsolás értelmében az első volt a "hazai" a számára - ez a csak papíron létező különbség azt jelentette, hogy a Milan idegenben szerzett góllal ment tovább...

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint az Internazionale tulajdonosa, Massimo Moratti olyan komolyan gondolja az új stadion felépítését, hogy a tervek már el is készültek, és a projekt decemberben akár be is indulhat. Moratti állítólag a müncheni Allianz Arenát vette példának, és 60 ezer fős multifunkcionális stadiont terveztetett. Azt, hogy az új stadion hol épülne, hétpecsétes titok övezi, bár a pletykák alapján a helyszín a Milánó melletti, úgynevezett Rho-Pero területen lenne (egykoron a város ide tervezte az olimpiai stadionját, amikor megpályázta a 2000-es ötkarikás játékokat). Rho és Pero egyaránt Milánóval szomszédos kis települések, a terület közel van az autópályához, és a milánói metrótól sincsen messze.

www.infosport-focivilag.hu