Vágólapra másolva!
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) francia elnöke szerint abszurd a felvetés, hogy ne játsszák le azokat a mérkőzéseket, amelyeken a szurkolók kifütyülik a rivális csapat himnuszát.

Az ötletet Francois Fillon francia miniszterelnök szorgalmazta, miután kedd este a Franciaország-Tunézia barátságos mérkőzésen a vendégdrukkerek kifütyülték a hazai himnuszt, amit egyébként egy tunéziai énekesnő adott elő.

E szerint ilyen esetben azonnal le kell fújni a meccset, a stadiont pedig ki kell üríteni. A javaslatot több politikus mellett Sarkozy elnök is támogatja, Platini viszont felháborodott az indítványon.

"Ez az egész teljesen abszurd, hiszen ha a himnuszok kifütyülése miatt le kéne fújni a találkozókat, akkor ugyanezt meg lehetne tenni akkor is, ha egy kapust kirúgásnál vagy egy játékost bármelyik lövésnél pfujolnak a szurkolók - reagált a kezdeményezésre Platini. "Jó, hogy nem állítunk minden drukker mögé egy rendőrt. Szerintem az lenne a megoldás, ha nevelnénk a szurkolóinkat. Vannak országok, amelyekben sohasem fütyülik ki a himnuszokat" - jelentette ki az elnök.

A francia-tunéziai meccs összefoglalója:


A Juventus korábbi klasszisa elmondta: amikor még aktív játékos volt, az aktuális ellenfél drukkerei valamennyi francia városban kifütyülték a Marseillaise-t, csak akkoriban még nem volt a politikának ekkora beleszólása a labdarúgásba.

Jean-Pierre Escalettes, a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) elnöke hivatalosan támogatja az elképzelést, de garanciát kért az államtól arra, hogy megfékeznek minden esetleges szurkolói rendbontást a stadionok környékén. "Én nem fogok 50 ezer embert csak úgy az utcára rakni, anélkül, hogy a biztosítás előre ne lenne megoldva" - nyilatkozta.