Vágólapra másolva!
Bár egyes nyilatkozatok, illetve médiaértesülések egyértelműen arra utalnak, hogy Diego Maradona kerül az argentin labdarúgó-válogatott élére - maga az érintett is ezt erősítette meg -, a helyi szövetség (AFA) közlése szerint, az új szövetségi kapitányt jövő kedden nevezik ki.

A nemzeti együttessel játékosként 1986-ban világbajnok, 1990-ben vb-ezüstérmes Maradona a Julio Grondonával, az AFA elnökével és Carlos Bilardóval, a válogatott korábbi szakvezetőjével folytatott megbeszélés után már az elképzeléseiről is beszélt.

"Mindent félreteszek a válogatott kedvéért. Világos, hogy a csapat én rakom össze. Első dolgom az lesz, hogy beszélek a játékosokkal, szépen egyesével, hogy érezzék, micsoda büszkeség az argentin mezt viselni. A pénzt pedig nem lehet elcserélni a dicsőségre" - nyilatkozta a legnagyobb argentin napilap, a Clarín hasábjain.

"Azt hittem, kandikamerás műsorban szerepelek, s az emberek röhögni akarnak rajtam, hiszen mindenki tudja, milyen régóta szeretnék már a válogatottnál dolgozni" - válaszolt arra a kérdésre, hogy mit érzett először, amikor meg tudta a hírt.

Az egykori világklasszis leszögezte, a napi munka vonzza leginkább, csak erre koncentrál. Megígérte, figyelni fog a hazai bajnokságban szereplőkre, hogy érezzék, velük is törődnek. Aztán meglátogatja a szóba jöhető légiósokat, páldául Lionel Messit, akiről különösen jó véleménnyel volt.

"Messi zseniális játékos, le kell venni róla a felelősséget, és hagyni, hogy élvezze a játékot. Ha neki és a többieknek átadom a tapasztalataimat, sokban segítheti őket. Az is biztos, hogy Verón és Riqueleme biztos pont lesz nálam" - nyilatkozta az új főnök.

"Nagyon boldog leszek, ha a szüleim a válogatott vezetőjeként látnak majd kimenni a pályára. De nem szeretnék sírni, meghatódni. A válogatottnak olyan emberre van szüksége, aki mosolyt hoz, és nem könnyeket"

A lapban Maradona külön kérte a közönséget, inkább a válogatottat támogassák, és ne "maradonisták" legyenek. S hogy szavainak nyomatékot adjon, ígéretet is tett: "Mindannyian tudjuk, világbajnokok leszünk, mint 1986-ban!"

Forrás: AFP

Nézze meg képgalériánkat!

A kiszivárgott elképzelés szerint Carlos Bilardo, az 1986-os és 1990-es vb-csapat szövetségi kapitánya is szerephez jutna a válogatott irányításában. Az érintett úgy nyilatkozott, Maradona technikai igazgató lesz, az edzéseken Sergio Troglio segíti majd a munkáját, ő maga pedig általános igazgatóként tevékenykedik.

Viszont Maradona állítja össze a csapatot, ő meccsel a kispadon, ő dönt a cserékről, azaz ő lesz a szövetségi kapitány is.

Az isteni Diegónak alig van edzői tapasztalata, két rövid időszakban ült kispadon az 1990-es években. Egyszer a Deportivo Mandiyu, egyszer pedig a Racing Club csapatát irányította, nem túl sikeresen. A labdarúgóként maradandót alkotó klasszis ugyanakkor a mellette érvelők szerint alkalmas lehet arra, hogy feltüzelje a jelen egyébként kiváló válogatott játékosait, akik ugyanakkor csapatként mostanában nem mindig meggyőzőek.

A szakvezetői poszt éppen azért üresedett meg - Alfio Basile a Chilében elszenvedett 1-0-s vereséget követően október 16-án mondott le -, mert a nemzeti együttes a vártnál gyengébben szerepel a 2010-es világbajnokság dél-amerikai selejtezőcsoportjában. Más kérdés, hogy ezzel együtt is a közvetlen továbbjutást érő harmadik helyen áll tíz forduló után, Paraguay és Brazília mögött.