Vágólapra másolva!
Az év vége egyben a különböző díjak átadásának az ideje a nemzetközi futballban: jelenleg három olyan egyéni trófea létezik, amely komoly presztízzsel bír. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA még nem hozta nyilvánosságra a jelöltjeinek névsorát, azt azonban már tudni, hogy a profi futballisták szervezete, a FIFPro kik közül választ majd, mint ahogyan az Aranylabdára esélyesek listáját is kihirdették már.

Érdemes röviden összefoglalni, hogy a három díj között mi a különbség. A legnagyobb presztízzsel az Aranylabda bír, amely már több mint ötvenéves múltra tekint vissza: a francia szaklap, a France Football 1956-ban álmodta meg a trófeát azért, hogy díjazhassa Európa legjobb futballistáját.

A győztest az újságírók szavazatai alapján választják meg, és a munkát segítendő 1995 óta egy 50 főből álló listát hoznak nyilvánosságra a jelöltekről. A szavazáson eleinte csak az európai focistákra lehetett jelölni, aztán a kiírást változtatva az Európában futballozó játékosokra bővítették a kört, tavaly pedig az utolsó szigorítást is megszüntették. A 2007-es voksolás abban is újdonságot jelentett, hogy már nem csak az európai újságírók szavazhattak, hanem a France Football afrikai, ázsiai és amerikai tudósítói is voksoltak.

Idén pedig újabb változás történt: immár 30-ra csökkent a jelöltek névsora. Az Aranylabda így egyre jobban hasonlít a FIFA World Player szavazásra, amelyen szintén 30 jelölt van, bárki ott lehet a nomináltak között, és a világ minden szegletéből szavaznak - azzal a különbséggel, hogy nem az újságírók döntenek, hanem az egyes nemzeti válogatottak csapatkapitányai, illetve szakvezetői.

A FIFA egyelőre még nem hozta nyilvánosságra jelöltjei listáját (ami azért érdekes, mert tavaly mindezt már október elején megtették), a Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szövetsége, a FIFPro viszont igen. A szervezetnek mintegy 45 ezer tagja van szerte a világon, akiknek szeptember végéig kellett leadniuk a szavazatukat. Ez a voksolás tehát sokban különbözik a fentiektől: egyrészt ez futballszezonra szól, nem naptári évre, vagyis a 2007-2008-es idény teljesítménye alapján döntenek, másrészt pedig a szavazóknak nem egyetlen játékost kell megnevezniük, hanem egy álomtizenegyet, mégpedig 4-3-3-as felállásban.

Mindezek alapján 55 futballista kapott szavazatot, akiknek a listáját pár nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra. Jellemző, hogy a szavazatot kapott focisták 70 százaléka az angol, illetve a spanyol pontvadászatban szerepel: 21-en a Premier League-ben, 18-an pedig a Primera Divisiónban kergetik a labdát.

Itt persze meg kell jegyezni, hogy a nyáron klubot váltó futballistáknál természetesen azt a klubot kell figyelembe venni, ahol az adott játékos a 2007-2008-as idényben játszott (hiszen a voksolás arra a szezonra vonatkozik), vagyis a FIFPro-nál José Bosingwa a Porto, Daniel Alves a Sevilla, Dimitar Berbatov a Tottenham, Deco és Ronaldinho a Barcelona játékosának számít.

Ennek is köszönhető, hogy a klubok szerinti megoszlást nézve a Barca viszi a prímet kilenc játékossal, a BL-győztes Manchester Unitedből "csak" heten vannak a listán. Ha a nemzetiséget vesszük, akkor természetesen az Európa-bajnok spanyolok a legjobbak kilenc focistával, őket az olaszok követik nyolccal, de a kontinensviadalra ki sem jutott Anglia is képviselteti magát hat futballistával.

A FIFPro díjára jelölt 55 futballista névsora a következő:
Kapusok: Artur Boruc (lengyel, Celtic), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Iker Casillas (spanyol, Real Madrid), Petr Cech (cseh, Chelsea), Edwin van der Sar (holland, Manchester United).
Hátvédek: Daniel Alves (brazil, Sevilla, nyár óta Barcelona), José Bosingwa (portugál, Porto, Chelsea), Fabio Cannavaro (olasz, Real Madrid), Ricardo Carvalho (portugál, Chelsea), Gael Clichy (francia, Arsenal), Ashley Cole (angol, Chelsea), Patrice Evra (francia, Manchester United), Rio Ferdinand (angol, Manchester United), Philipp Lahm (német, Bayern München), Lúcio (brazil, Bayern München), Paolo Maldini (olasz, AC Milan), Alessandro Nesta (olasz, AC Milan), Pepe (portugál, Real Madrid), Carles Puyol (spanyol, Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), John Terry (angol, Chelsea), Nemanja Vidics (szerb, Manchester United), Gianluca Zambrotta (olasz, Barcelona), Javier Zanetti (argentin, Inter), Jurij Zsirkov (orosz, CSZKA Moszkva).
Középpályások: Deco (portugál, Barcelona, Chelsea), Michael Ballack (német, Chelsea), Michael Essien (ghánai, Chelsea), Gennaro Gattuso (olasz, AC Milan), Francesc Fabregas (spanyol, Arsenal), Steven Gerrard (angol, Liverpool), Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Kaká (brazil, AC Milan), Frank Lampard (angol, Chelsea), Javier Mascherano (argentin, Liverpool), Andrea Pirlo (olasz, AC Milan), Franck Ribéry (francia, Bayern München), Marcos Senna (spanyol, Villareal), Wesley Sneijder (holland, Real Madrid), Xavi (spanyol, Barcelona).
Csatárok: Andrej Arsavin (orosz, Zenit), Dimitar Berbatov (bolgár, Tottenham, Manchester United), Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea), Samuel Eto'o (kameruni, Barcelona), Thierry Henry (francia, Barcelona), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Inter), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid), Ronaldinho (brazil, Barcelona, AC Milan), Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), Wayne Rooney (angol, Manchester United), Carlos Tévez (argentin, Manchester United), Luca Toni (olasz, Bayern München), Fernando Torres (spanyol, Liverpool), David Villa (spanyol, Valencia).

Ami az Aranylabda jelöltjeit illeti, itt a 2008-as esztendőben nyújtott teljesítmény volt a mérvadó, és a jelöltek létszáma is kisebb - óhatatlan tehát, hogy legyen néhány nagy hiányzó.

Nincs ott a listán például Ronaldinho vagy Fabio Cannavaro, azaz a 2005-ös és a 2006-os győztes, de ezen az idei teljesítményüket látva nincs mit csodálkozni. Sokkal érdekesebb viszont azoknak a névsora, akik az Aranylabdánál befértek a legjobb 30 közé, de a FIFPro-nál még az 55-ben sem.

Ilyen focistából három akad: Emmanuel Adebayor, Karim Benzema és Rafael Van der Vaart. Hat olyan focista jelölt a díjra, aki nem volt ott a 2008-as év legfontosabb futballeseményén, az Európa-bajnokságon (három angol, illetve három dél-amerikai), viszont a kontinensbajnok spanyolokat hét labdarúgó is képviseli.

Kérdés, hogy az Eb-győzelem elég-e az Aranylabdához - a legutóbbi két kontinensviadal évében nem az aranyérmes együttesből került ki az Aranylabdás. Ha nem valamelyik spanyol gyűjti be a legtöbb voksot, akkor Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi lehet a befutó, és a hispánok helyzetét gyengítheti, hogy sokan vannak a jelöltek között.

www.infosport-focivilag.hu